Krausz Andrea | 2022.02.09. 20:00
Indul az elitképzés – a legjobbaktól lehet tanulni a Balatoni Gasztroakadémián
Három balatoni szakképzési centrum összefogásával egyedülálló felnőttképzést hirdetnek Siófokon, Veszprémben és Keszthelyen. Szakács, szállodai service master és cukrász szakmában indulnak tanfolyamok, melyeken a legkiválóbb magyar szakemberektől leshetjük el a magasszintű szakmai fortélyokat.

Le Chef du Lac Balaton – A Balaton Szakácsa

– A Balaton összeköt – mondta Szamosi Lóránt a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja azon a siófoki sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a Balatoni Gasztroakadémia indulását. Mint kiemelte, olyanok jelentkezését várják, akik legalább 3 év tapasztalattal rendelkeznek. Kifejezetten a Balatonhoz köthető, regionális továbbképzésről van szó, ahol neves szakemberek adják át a tudást.

Siófok a szakácsképzést vállalta fel, melynek helyszíne a balatonvilágosi Lavender Terasz étterem konyhája lesz.

A 40 órás oktatás keretében olyan nagyágyúk adják át az ismereteket, mint Pesti István, a Platán Gourmet Étterem Michelin-csillagos séfje, Jahni László, az ikonikus balatonszemesi Kistücsök Étterem séfje, a magyarországi Bocuse d’ Or-győztes Molnár Péter, a Lavender Terasz séfje, vagy a cukrász és újságíró, Nábelek Zsófia. A képzés iránt egyébként élénken érdeklődtek a Balatoni Kör tagjai is.

Jahni László, a Kistücsök Étterem séfje is az oktatók között van
Fotó: Krausz Andrea

 

Le Pâtissier du Lac Balaton – A Balaton Cukrásza

– A Keszthelyi Vendéglátó Technikumban ágazati képzőközpont létesül, ennek köszönhetően bővítjük a cukrásztanműhelyünket – emelte ki Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kancellárja.

Keszthelyen a cukrászok képzése zajlik, melynek tananyagát a nemzetközileg elismert mestercukrásszal, Jakabfi Dáviddal dolgozták ki.

A résztvevők kiscsoportos foglalkozások keretében készítenek majd Keszthely környéki alapanyagok felhasználásával desszerteket. Reményeik szerint ezeket a cukrásztermékeket a környékbeli szállodák kuriózumként tálalják majd.

Együttműködést írt alá Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum (bal), Pap Máté, a Veszprémi Szakképzési Centrum (középen), valamint Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum (jobb) kancellárja
Fotó: Krausz Andrea

 

HoReCa Balaton – Service Master

– A munkaerő megtartása is fontos cél. Hogy ne legyenek pályaelhagyók a turizmus-vendéglátásban dolgozó fiatal szakemberek – mondta Pap Máté, a Veszprémi Szakképzési Centrum kancellárja.

Veszprém a Service Master képzést irányítja. A HoReCa (Hotels, Restaurants, Cafés), vagyis a szállodák, éttermek, kávéházak szolgáltatásait végző szakemberek a balatonfüredi Danubius Hotel Marina, valamint az alsóörsi Hotel Mayer Superior segítségével tanulhatnak.

Az összetett képzés egyik modulja az értékesítési technikák oktatását is tartalmazza. Itt Rédli Ádám, a fővárosi Four Seasons Hotel főbártendere segíti a munkát, de a badacsonytomaji Laposa Birtok, a balatonalmádi Csalló Pálinka manufaktúra, a balatonfüredi Larus Cafe is részt vesz az oktatásban. Az információszolgáltatás területén pedig Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület vállalta az együttműködést.

Kiszolgálás felső fokon
Fotó: Krausz Andrea

 

A Kistücsök befizeti a dolgozóit

– Ez a képzés azok számára nyújt lehetőséget, akik szerettek volna továbbtanulni, de nem nyílt lehetőségük egyetemre beiratkozni – mondta Csapody Balázs, fővédnök, a balatonszemesi Kistücsök Food & Room étterem és panzió tulajdonosa, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke. – Szeretném, ha folyamatosan működhetne a Balatoni Gasztroakadémia, melynek

elvégzése után szakembereink magasabb színvonalon dolgozhatnának tovább. Ez pedig a bérezésükben is jelentkezni fog.

A Kistücsökben mindig vannak olyanok, akikben látom a továbbfejlődés iránti vágyat. Egyébként szeretném beíratni azokat a munkatársaimat, akik vállalják, hogy bizonyos ideig még nálunk dolgoznak – fejtette ki a képzés fővédnöke, aki hozzátette, a balatoni tudás átadása azt jelenti, hogy tovább erősítik regionális gondolkodást. Az a cél, hogy a szakemberek ismerjék meg a balatoni alapanyagokat, például a halakat, az itt termelt zöldségeket, gyümölcsöket, vagy a régió méltán híres borait, pálinkáit és ismerjék fel, hogy a különböző szezonokban, évszakokban milyen nyersanyagokat lehet használni.

Nyitókép: Illusztráció/Pixabay/StockSnap

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva