likeBalaton.hu | 2024.05.25. 12:00
A déli parton bukkant fel egy különleges orchidea
Szenzációs felfedezésről számolt be a Balaton-felvidéki Nemzeti Park. Lakossági bejelentés nyomán ritka méhbangó (Ophrys apifera) állományt találtak a Balaton közelében. Ez a különleges orchidea eddig ismeretlen volt a déli parton.

Az idei május különleges meglepetést tartogatott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Kis-Balaton–Nagyberek Tájegységében. Egy lakossági bejelentés kapcsán eddig ismeretlen méhbangó (Ophrys apifera) állomány került felfedezésre Kötcse környékén.

Fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

 

Ez a fokozottan védett orchideaféle meglehetősen ritka, eddig mindössze egyetlen előfordulása volt ismert a Balaton déli partján. A most felfedezett élőhelyen néhány tő volt látható, azonban még csak a virágzás kezdeti időszakában járunk. Néhány nap múlva a Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársai alaposan átvizsgálják majd az alkalmasnak tűnő környező gyepfoltokat, annak reményében, hogy az esetlegesen megbúvó és most még nem virágzó példányok is könnyebben észrevehetőek lesznek.

A bangó fajok speciális szaporodási stratégiát fejlesztettek ki, ugyanis virágaik nektárt nem termelnek, hanem a beporzó fajok nőstény példányainak megjelenését utánozzák le. Egyes fajok még a nőstények által termelt feromonokhoz hasonló illatanyagokat is termelni képesek. Ezek a trükkök arra késztetik az illető rovarfajok hímjeit, hogy megpróbáljanak párosodni a nősténynek vélt virágokkal és mindeközben beporozzák azokat.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!:


 

 

 

 

Forrás: Balaton-felvidéki Nemzeti Park
Nyitókép: illusztráció /AI

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva