likeBalaton.hu | 2024.03.30. 16:00
A húsvét és a tojás: látványosságok, finomságok, népszokások
Hogyan kapcsolódik a tojás a húsvéthoz? Miért egészséges? Mlyen hagyományok kapcsolódnak hozzá? Melyek a legfinomabb receptek?

A húsvét és a tojás a néphagyományban és a vallási ünnepkörben

A húsvét elnevezés a böjti időszak végére utal, mert ekkor lehet újra húst enni. A húsvétvasárnapi szertartásnak része a húsvéti ételek (bárányhús vagy sonka, kalács, tojás, bor) megáldása. A szentelés után a hívők siettek haza, mert a néphit szerint a lemaradó még abban az évben meghal, míg az elsőnek hazaérő első lesz az aratásban. A szentelt étel maradványainak varázserőt tulajdonítottak: a tojás héját a veteményre szórták, a kotlós fészkébe tették vagy meghintették vele a vetést, hogy jégverés, üszög kárt ne tegyen benne.

Tojáspark Tapolcán
Fotó: Mészáros Annarózsa

Népszokások, amelyek a tojást a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolják

Húsvéthétfőhöz fűződő népszokás a locsolkodás és ennek jutalmául a festett tojás ajándékozása. A locsolkodás alapja a víz tisztító, termékenységvarázsló erejébe vetett hit. A tojás a belőle kikelő madárral Jézus újjászületését, a népi hiedelem szerint az életet, a piros szín Jézus kiontott vérét jelképezi. A locsolkodó vers és a kölnivel locsolkodás később terjedt el, ahogy az ajándékot hozó húsvéti nyúl képzete is. A nyúl szintén a termékenység és az élet ciklikus megújulásának jelképe, de a gyermekeket megajándékozó nyúl meséje csak a XVI. századtól adatolható.

Rengeteg hímes tojás vár a tapolcai parkban
Fotó: Mészáros Annarózsa

Tojásos receptek húsvétra és a hétköznapokra

A tojás ősidők óta az emberiség egyik legalapvetőbb és legértékesebb tápláléka: elsőrendű, teljes értékű fehérje- és tökéletes zsírösszetétele mellett bőséges forrása a vitaminoknak és fontos ásványi anyagoknak. A tojás rendszeres fogyasztása évezredekre nyúlik vissza. Nagy a biológiai értéke, ezért egyedüli ételként is megállná a helyét, szénhidráttal és rosttal körítve, C-vitaminnal kiegészítve. Egy egész tojás energiatartalma 75 kcal. Más ételekhez képest igen kicsit a kalóriaértéke, ezért is építenek rá fogyókúrákat sikerrel, hiszen elsőrendű fehérjékben dús, zsírokban szegény, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.

Keresgélj a finom tojásos receptek között itt.

Fotó: illusztráció/Shutterstock

Óriási hímes tojások a tapolcai tojásparkban

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: illusztráció/Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva