likeBalaton.hu | 2023.12.10. 14:00
A legnépszerűbb magyar karácsonyi dalok – hangolódj az ünnepre
A Piramis együttes Ajándék című dala az utóbbi évek első számú hazai karácsonyi slágere.

A Piramis együttes Ajándék című dala az utóbbi évek első számú hazai karácsonyi slágere. Az Artisjus először készítette el a legnépszerűbb hazai karácsonyi dalok toplistáját.

 

– A listán az első helyen álló rocksláger mellett számos popdal, és egy gyerekdalként számon tartott szerzemény, Weöres Sándor egy versének feldolgozása is helyt kapott – közölte a legnagyobb szerzői és lejátszási zeneadatbázissal rendelkező Artisjus.

 

A Piramis Ajándék című dalát Katona Klári Legyen ünnep és Zséda A szürke patás című száma követi a karácsonyi toplistán.

 

A további listás dalok között több évtizede született slágerek és újabb szerzemények egyaránt találhatóak. Olyan művek is akadnak közöttük, amelyeknek több mint száz előadóját tartja nyilván az Artisjus (Legyen ünnep, Add tovább), vagyis sok előadó által játszott, széles körben népszerű alkotásokról van szó.

 

A Rakonczai-Orbán szerzőpárosnak az első tíz legnépszerűbb dal között két dala szerepel (A szürke patás és a Bereczki-Szinetár páros által előadott Ajándék). A hazai karácsonyi Top 10-es listán a már említetteken kívül szerepel a Fehér karácsony (a TNT dala), az Add tovább (Csondor Kata), a Ha elmúlik karácsony (Neoton Familia) is.

 

A legkedveltebbek között van továbbá az Esti ének (Bagossy Brothers Company), a Csillagszórás (Dés László, Geszti Péter), és a Száncsengő (Bojtorján).

 

– Az Artisjus sokféle zenefelhasználás után fizet jogdíjat szerzőknek, ezért szerteágazó forrásokból rendelkezünk adatokkal. Koncertes elhangzások mellett rádiós, televíziós játszások, online zenehallgatás, hangfelvétel-kiadás és az üzletek háttérzenéjének információja is befut hozzánk. Ezek 2020-2022-es adataiból tudtunk összesített listát adni a legsikeresebb magyar karácsonyi dalokról, és ezek dalszerzőiről – részletezteTóth Péter Benjamin, az Artisjus üzleti transzformációs igazgatója.

 

Tervezd meg az utazást!
:

 

Nyitókép: illusztráció/Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva