Mátyási György/police.hu | 2023.05.01. 16:00
A vízirendészek szezonra készek a Balatonnál
Bár még nem indult el a turistaszezon a Balatonon, a vízirendészeknek számos feladatuk van. A strandok, a kikötők ellenőrzése folyamatos, a halőrökkel közösen tartanak akciókat, és folyamatosan bocsátják vízre a szolgálati kisgéphajókat, hogy mire elkezdődik a szezon, teljesen felkészülten láthassák el szolgálatukat.

A Balatonnál április 1-jével elindult a viharjelzés, így a megszokott szolgálati helyükön kezdték a munkát a vízirendőrök is. Ez persze nem azt jelenti, hogy a téli időszakban nem teljesítettek volna szolgálatot a tónál. Ilyenkor speciális közterületi szolgálatot látnak el vízirendészeti jelleggel. A vízparti területeket, a horgászokat továbbra is ellenőrzik, de elsősorban a vasút és a Balaton-part közötti részen látnak el szolgálatot.

Tóth Péter és Bozsoki László törzszászlósok
Fotó: Fülöp Máté

 

– A célunk az volt, hogy a viharjelzés kezdetére minden vízirendészeti rendőrőrsünkön legyen egy bevethető hajó – emeli ki Verb István alezredes, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság helyettes vezetője. – Ezt a célt meg is valósítottuk, jelen pillanatban már kilenc hajónk van a tavon, a többi vízre tétele pedig ütemezetten folyik. A kisgéphajók felkészítése, karbantartása februárban megkezdődött.

Április 15-én már vízi rendezvényt is tartottak, és annak ellenére, hogy az időjárás nem a legkedvezőbb, hétvégente azért már megjelennek a vitorlások. De rendezvények télen is voltak, például a farsangi regatta. Idén is lesz vitorlásverseny, a Kékszalag, Balaton-átúszás, a tó átevezése.

Farsangi Regatta
Fotó: sonline.hu

 

– Az ilyen nagyobb rendezvényeknél szorosan együttműködünk a társszervekkel – hangsúlyozza Verb István. – De közös szolgálatellátást szervezünk a Balatoni Halászati Nonprofit Zrt. halőreivel. Idén is tervezzük az együttműködést a balatoni karitatív vízimentő szervezetekkel is.

Ebben az évben április közepéig két esetben három embert mentettek ki a Balatonból. Március 13-án Keszthelynél egy kiteszörföst mentettek ki a vízből, április 2-án délután pedig egy vitorlásról érkezett bejelentés, miszerint a balatonboglári kikötő előtti vízterületen homokpadra futott egy hajó. Az egyenruhások a járművet a fedélzeten tartózkodó két személlyel együtt kiszabadították, és biztonságban a kikötőbe vontatták.

Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

– Tavaly a vízbe fulladások száma csökkent, annak ellenére, hogy nagy tömegek látogatták a Balatont – mondja az alezredes. – A vízi balesetek száma sem nőtt. A tavalyi viharjelzési szezonban több erős vihar is elérte tavat, melyek során a szélsebesség meghaladta a 90 km/h-t. Júniusban két ilyen történt, júliusban pedig három. A Keszthelyi-medencében 2022. június 8-án fújt a legerősebben a szél, 107 km/h-val. A legszelesebb hónapunk pedig a július volt.

Tavaly felújították a 2005 óta a magyar tengeren szolgálatot teljesítő Scharnebeck szolgálati motorhajót, mely Fonyódon állomásozik. Oda még egy nagy teljesítményű hajót terveznek, de Siófokon is lesz ilyen jármű.

– El lehet mondani, hogy minden vízirendészeti rendőrőrsünkön megfelelő mennyiségű és minőségű szolgálati kisgéphajó fog rendelkezésre állni a feladatok végrehajtására – teszi hozzá az alezredes. – A turisztikai szezon kezdete előtt tervezzük a balatoni kikötők és strandok ellenőrzését, ami nagyon fontos feladat, de szintén végigjárjuk a strandokon lévő hajó- és vízibicikli-kölcsönzőket is. Jelen pillanatban süllőre például halászati tilalom van, a halőrökkel közösen ezt is kontrolláljuk. A kollégák továbbképzése is folyik. Minden évben felkészítjük az állományt, ha esetleg történt valamilyen jogszabályi változás, akkor erről tudjanak a kollégák.

Tóth Péter és Bozsoki László törzszászlósok
Fotó: Fülöp Máté

SEGÍTSÉG A VÍZEN

A bajbajutottak egész évben ingyen tárcsázhatják 24 órában a 1817-es balatoni vízi segélyhívó telefont. Ha valaki ezt a számot hívja, közvetlenül a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság ügyeletén csörög ki. A 112-es központi számon a megkereséseket a hívásfogadó központok továbbítják a vízirendőröknek. Az ügyeleten azok a szakemberek látnak el szolgálatot, akik jól ismerik a Balatont, és nagy a gyakorlatuk abban, hogy azonosítsák, pontosan hol tartózkodik, akinek segítségre van szüksége. Emellett látják a szolgálatot teljesítő hajók aktuális helyzetét is, így tudják, hogy baj esetén melyik ér oda a leghamarabb.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Forrás: police.hu
Nyitókép: Fülöp Máté

 Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva