Szaniszló Hajnalka | 2022.11.18. 08:00
Állatmenhelyek a Balatonnál: a Siófoki Állatvédő Alapítvány
Állatmenhelyek a Balatonnál címmel indítunk sorozatot, célunk pedig hogy megismertessük őket és segítsünk – az olvasókra is számítunk.
Állatmenhelyek a Balatonnál című sorozatunkkal célunk, hogy megismertessük a menhelyeket az olvasókkal és arra sarkalljuk: segítse a cicák és kutyusok életben maradását. Hogyan segíthetünk? Hogyan telnek a menhelyen a hétköznapok? Milyen kiadásaik vann? Milyen állatokat lehet örökbefogadni? Melyek a legmeghatóbb történetek?

Az Állatmenhelyek a Balatonnál 1. részében a Siófoki Állatvédő Alapítvány

Közel 28 éve foglalkoznak kutyák és macskák gondozásával, mentésével és örökbeadásával. Az energiaválság őket is sújtja. Veszélybe került az állatok gondozása és a hely fenntartása is. Kérdéseinkre az alapítvány képviseletében Vörös Zsuzsa válaszolt.

– Az állatmenhelyen élő kutyák napi létszáma 160-170 között van. Évente 450-500 kutyát fogadunk be és adunk örökbe. A macskákat gondozó kollégánk az otthonában gondozza az alapítvány 80, időnként 90-re duzzadó cicalétszámát – kezdte az alapítvány képviselője.

Az energiaválság bajba sodorta a menhelyet

– Elektromos áramot használunk a fűtésre. Eddig is magas volt az áramszámlánk, annak ellenére, hogy a beteglábadozó épületén napelemek vannak. Ott tízszeresére emelkedett a havi áramdíj. A másik épületben eddig infrapanelekkel fűtöttünk és három fagyasztóládát használtunk az adományhúsok tárolására. Ezzel igyekeztünk spórolni az állateledel vásárlában – részletezte Vörös Zsuzsa.

Havi hatszázezres villanyszámla – kikapcsolják a fagyasztókat

– Ha ugyanennyi áramot használunk a jövőben, havi hatszázezer forint lesz a villanyszámlánk. Ezt nem tudjuk kifizetni. Minden fagyasztótól meg kell válnunk, ami azt jelenti, hogy amit nem tudunk húsetetéssel megtakarítani, azt meg kell vennünk állateledelből. Hozzánk nagyrészt alultáplált, elhanyagolt kölyök kutyák és idős kutyák kerülnek. A fűtést drasztikusan csökkentenünk kell, talán teljesen le kell állítanunk.

Lehet, hogy a fűtést is drasztikusan csökkenteni kell és nem lesz pénz az állatok etetésére sem
Fotó: Siófoki Állatvédő Alapítvány hivatalos

 

Veszélybe kerülhet a magyar állatvédelem?

– Az állataink ellátása nagy mértékben sérült. Az állateledelek és a gyógyszerek ára a 8-9 hónappal ezelőtti árakhoz képest 70-90 %-kal emelkedett, ahogyan az állatorvosi szolgáltatás is. Tragikusnak látjuk a jövőt, ezért létszámstopot tartunk.

Ezzel a tendenciával számolva a magyar állatvédelem elvérzik, a szervezetek, menhelyek bezárhatnak, és az állatvédelemben élő több tízezer állat sorsa teljesen kilátástalanná válik.

– részletezte a siófoki menhely munkatársa.

A siófoki állatmenhely havi kiadásai

  • Hatfős állatgondozó személyzetük munkabére és bérjárulékaink 1.500.000 forintot tesznek ki
  • Az áramszámlán kívül a vízdíj havi 35-40.000, a szemétszállítás havi 200.000 forint
  • Állateledelek, gyógytápok havi 500-600.000 forint. Jelenleg naponta kb. 60-70 kg különböző minőségű száraztáp és nedves eledel fogy, plusz 6-7 kg hús, és 4-5 kg főtt rizs
  • Állatgyógyszerek, állatorvosi szolgáltatás – mikrochippek, oltások, ivartalanítások, műtétek, kezelések, parazita ellenes készítmények, fájdalomcsillapítók, krónikus betegek állandó gyógyszerei, antibiotikumok, táplálékkiegészítők ára 1.800.000-2.000.000 forint

Így tudod támogatni a Siófoki Állatvédő Alapítványt

Készpénzt és tárgyi adományokat is elfogadnak. Tárgyi adományokból az alábbiaknak veszik hasznát.

  • állateledel: kutya és macska száraztáp és konzerv (fiatal és öreg állatoknak speciális is)
  • macskaalom, macskatej, macska alutasakos eledel
  • élősködők elleni készítmények, állatgyógyszerek, vitaminok
  • csirkehús, rizs
  • használt ruhanemű: elsősorban nagyméretű , nem töltött ruhaféle: plédek, lepedők, ágynemű huzat, törölköző
  • gumikesztyű, fertőtlenítő szer, mosogatószer, takarító eszközök
  • a már nem használt ágyneműhuzatok és lepedők is hasznosak számunkra

Gyógyszereket és az állatok ellátásához szükséges felszereléseket is örömmel fogadnak
Fotó: Siófoki Állatvédő Alapítvány hivatalos

Itt tudod leadni a tárgyi adományokat

Nyitvatartási időben a menhelyi dolgozók tudják átvenni, ezen kívül a menhelykapuban elhelyezett dobozba lehet betenni. A menhelyen kívül ebben az üzletben kihelyezett dobozban is tudnak élelmiszer-adományt fogadni.

Ha anyagi segítséget nyújtanál

A készpénzt az állatok orvosi költségeire és élelemvásárlásra fordítják. Átutalással, paypal-on és a rendezvényeinken urnás gyűjtéssel tudsz részükre adományozni. Bankszámlaszám: Erste Bank 11992505-05500598-00000000. Paypal itt. Ezenkívül SMS/telefonhívásos adománygyűjtéssel is lehet támogatni a működésüket: 3600/78 A 13600-as számot hívva a 78-as melléket kell tárcsázni vagy sms-t küldeni (78-as szám tartalommal), minden hívás vagy SMS 500 Ft támogatás a részükre.

Ha önkénteskednél, ebben a formában teheted meg

– Az állatok napi gondozásán kívül sok egyéb feladat intézését önkénteseink végzik, a munka pedig tengernyi. Gyűjtenek használati eszközöket, állateledelt, használt ruhát az állatok alá, építési anyagokat és felkutatnak újabb önkénteseket. Segítenek a különböző rendezvényeink lebonyolításában és kampányolnak az SZJA 1%-os felajánlásokra vonatkozóan. Segítenek a sétáltatásban, az állatok szocializációjában, kutyaápolásban, a menhely állagának javításában és az állatok szeretgetésében. Fontos a nálunk élő állatok számára az emberek társasága, hiszen ezt eddigi életükben nélkülözniük kellett. Minden nap 14:00-15:30 között nyitva vagyunk, ekkor lehet sétáltatni is az állatokat – részletezte Vörös Zsuzsa.

Önkéntesek sétáltatják az állatokat a menhelyen
Fotó: Siófoki Állatvédő Alapítvány hivatalos

 

Azzal kapcsolatban, hogy az ünnepek alkalmával adakozóbbak-e az emberek és hogy idén karácsony előtt mire számíthat a menhely, megtudtuk, hogy érezhetően visszaesett az adományozási kedv az energiaválság miatt.

A menhely egyelőre igyekszik beosztani az SZJA-felajánlásokat és jelentősen csökkenti a kiadásait. Abban bíznak, hogy így tavaszig kihúzhatják. Utána nem tudják, hogy mi lesz velük.

 

Nyílt nap és adománygyűjtés a siófoki állatvédő alapítványnál
Fotó: Siófoki Állatvédő Alapítvány hivatalos

 

Karácsonyi Angyalkereső a siófoki menhelyen

A Karácsonyi Angyalkeresésünk alkalmával patronáló Angyalt keresünk az otthonban élő állatoknak, napi Facebook-posztok segítségével. Aki segít, választhat cicát és kutyát is, majd támogathatja őt az adományával. Az idei Angyalkeresőt egy Dupla-tét nevű pályázat nyerteseként valósítjuk meg. A pályázat 500.000 forintig megduplázza az adományba érkező összegeket, így az állatainknak kétszer annyi adomány érkezik. December 10-én a Kutya-angyalkák a menhelyen rendezvényen az Angyalkáknak és a kutyaszerető látogatóinknak lehetőségük lesz a támogatott állatot személyesen is meglátogatni és még egy sétával is boldogabbá tenni őt – részletezte a menhely képviselője.

Döglött tyúkkal összecsomagolt újszülött kutyákat mentettek

– Az alapítvány huszonnyolc éves működése során rengeteg nehéz sorsú kutya megmentése vitt minket tovább az úton. A legutóbbi mentvényeink történetét osztjuk most meg az olvasókkal.

A nyáron egy elpusztult tyúk tetemével nejlonszatyorban összecsomagolva, négy újszülött, 2-3 napos kutyát találtak Enyingen.

Az ennyire fiatal, anyatejhez alig jutott kicsinyek életben maradási esélyei gyakran nagyon csekélyek, nem tudjuk, mióta és mennyire vannak kiszáradva a nyári forróságban, vagy kihűlve a téli hidegben, de azért megpróbáljuk lehetetlent is. Így történt ebben az esetben is, Azonnal jó minőségű tápszerrel, kipróbált praktikákkal igyekeztünk rávenni őket a mesterséges táplálásra – kezdte az állatmentő a megható történetet.

Döglött tyúkkal nejlonzacskóba csomagolva találták a kutyusokat
Fotó: Siófoki Állatvédő Alapítvány hivatalos

 

– A kölykök gyorsan elfogadták az új helyzetet, mi pedig hetekig munka mellett, önkéntesek bevonásával gondoztuk őket. Most három hónaposak és hamarosan új otthonba költöznek. Így értelmet nyer az elmúlt hetek kialvatlansága és aggodalma. Magukkal viszik sokunk szívének egy darabját – folytatta Zsuzsa.

 

Állatmenhelyek a Balatonnál cmű sorozatunk újabb részével hamarosan jelentkezünk.

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: Siófoki Állatvédő Alapítvány hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva