Sándor Tünde | 2023.07.07. 16:00
Az e-bike a sztár a Balatonnál
Évente legalább 200 ezer kerékpáros turista teker a Balaton körül.

Harminc év alatt, 2023-ra érte körbe a Balatont az a 203 kilométeres kerékpárút, aminek az egyharmada természetes környezetben fut, a többi pedig településeken belül halad, és mindvégig ki van táblázva.

BalatonBike365
Fotó: BalatonBike365

 

A tókerülő kerékpáros útvonal környéki attrakciókat és szolgáltatásokat naprakészen bemutató BB365 mobiltelefonos applikáció csak az első lépése volt annak a komplex projektnek, amely ma már kitáblázott útvonalakat, kerékpár- és sportszerkölcsönzőket, valamint szervizhálózatot és kerékpármentő szolgáltatást is magában foglal.

A balatonbike365.hu címen elérhető weboldal és a BB365 mobiltelefonos applikáció a rendszer információs része, amihez a Balatonbike365 Nonprofit Kft. és egy helyi szolgáltató, a BalatonBikeTours „egyesített”, 530, túlnyomóan elektromos rásegítésű kerékpárból álló eszközparkja is csatlakozik.

Az együttműködés mindkét fél számára hasznos, a nonprofit kft. adja az eszközpark egy részét, az épületeket, a táblákat és üzemelteti a weboldalt és az applikációt, támogatja a túravezető képzést, a helyi vállalkozás pedig a kerékpárállomány másik felét és a humán erőforrást biztosítja, vagyis az infrastruktúrát üzemelteti.

Januártól márciusig megduplázódott, áprilisban már megtriplázódott a tavaly kikölcsönzött kerékpárok száma, és időközben betelt a negyedik kerékpáros túravezetői tanfolyam is – sorolja az első év eredményeit Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) elnöke, a nonprofit társaság alapítója. Hozzáteszi: az e-bike iránti érdeklődés ma már olyan intenzív, hogy többségében elektromos üzemű kerékpárokat kölcsönöznek.

Female,Cyclist,Cycling,By,The,Lake,Balaton
Fotó: Shutterstock

 

Az e-bike megjelenése olyan áttörést hozott a kerékpáros turizmusban, ami korszakváltást jelent.

Az elektromos rásegítésnek köszönhetően ugyanis minden korábbinál többen vállalkoznak hosszabb-rövidebb túrákra, hiszen így nem jelentenek akadályt a kondícióbeli különbségek. Különösen hasznos ez a Balaton-felvidéken, a Keszthelyi-hegységben és a Somogyi-dombságban, ahol a lenyűgöző panorámáért helyenként komolyabb emelkedőket kell leküzdeni. Az e-bike minden irányban kiszélesítette a potenciális vendégkör korhatárát, így a kisgyerekesek és az idősek is egyre nagyobb számban kapcsolódnak be a kerékpáros turizmusba.

Beautiful,Promenade,On,The,Pier,With,A,Panoramic,View,Of
Fotó: Shutterstock

 

Pontos, illetve átfogó adatok nincsenek, de a Bahart járatain eladott kerékpárjegyek, a kibérelt kerékpárok száma és a Balatoni Bringakör forgalomszámláló berendezéseinek adataiból ítélve évente legalább 200 ezren tekernek kerékpáron a Balaton térségében. Újdonság a környéket behálózó 800 kilométeres útvonalhálózat, ami önállóan körbetekerhető útvonalakat is magában foglal.

Az ezer kilométeres útvonal mentén csatlakozott helyi szolgáltatók száma.
Forrás: Balatonbike365.hu

Az attrakciók és mindenféle szolgáltatás ingyen csatlakozhat a BB365-höz, egy jelentkezési lap kitöltése után felkerül a térképre – emelte ki Princzinger Péter. A lehetőséggel már több mint négyezren éltek, őket 30 kategóriába rendezték az adatbázisban.

Bár a legtöbben még most is július-augusztusban indulnak körbetekerni a Balatont, pedig a kerékpározásra a tavaszi és az őszi hónapok a legalkalmasabbak – hangsúlyozta az MTSZA elnöke.

A két hónapos balatoni főszezon megnyújtására a kerékpáros turizmus az egyik legjobb lehetőség.

Ráadásul a kerékpározás félnapos vagy egy-két napos programként is belefűzhető egy többnapos balatoni tartózkodásba. A BB365 és a BBT közös szolgáltatása emellett a szállodákba kiszállított kerékpárokkal, a teljes biztonságot jelentő szerviz- és kerékpármentő szolgáltatással jó irány ahhoz, hogy az eddigi exponenciális növekedést a további időszakokban is megismételjék.

Balatoni kerékpárutak

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: vg.hu
Nyitókép: shutterstock

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva