![](https://likebalaton.hu/wp-content/uploads/2023/06/+otf/1260x490/5956704shutterstock1126270664-scaled-e1685956846442.jpg)
Szeptembertől olcsóbb a Balaton, akár 15-35 százalékkal is kevesebbe kerülhet a pihenés ősszel a tónál – írta az utószezont beharangozó közleményében a Balatoni Turizmus Szövetség.
![Aerial,View,On,The,Port,At,Lake,Balaton](https://cdn.vg.hu/2023/08/Fcnclh1tZzNqY9lz2kmMryLcMxw-orDeMM_EUZDwYwg/fit/1000/525/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzdmMDM3OGM4ZmMzYjRkMzc5Njg2NGRmYzM4ZmMzYjIz.jpg)
Sokan inkább a szeptemberi időszakban érkeznek a tó partjára, éppen a kedvező árak miatt. Főként azok választják ezt az időszakot utazásra, akiket nem köt az őszi iskolakezdés. Ilyenkor a vendégek átlagletkora megnő, kevesebb a gyerekek, de a fiatal felnőtt, egyetemista is, miközben az idősebb baráti társaságok, párok és szingli utazók száma emelkedik a szállodákban.
A tipikus őszi vendég fogyasztási szokásai jelentősen eltérnek a nyári átlagos utazó elvárásaitól.
Ezt próbálják kihasználni a szállodák is a következő hónapokban.
Az őszi vendégek aktívabbak
Jelentős számban érkeznek a régióba ebben az időszakban az aktívabb pihenést, a természetjárást, a vitorlázást és a kerékpározást kedvelő turisták.
![Bicicle,Sunset,In,Lake,Balaton](https://cdn.vg.hu/2023/08/4r0JU_RLl1nowzzejZlCuxgaslrTXJwfNUjQsWysT3E/fit/1000/667/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzUxNmE1YmU4NzhmNDQ3ODY5Njc4NDI4ZjVjNjhhMjlj.jpg)
Fotó: Shutterstock
Idén tavasszal az ország legnagyobb földrajzi kiterjedésű és legkomplexebb kerékpáros turisztikai fejlesztési projektje zárult a Balatonnál. A teljes fejlesztési projekt 1,2 milliárd forint EU-s támogatásból és 150 millió forint hazai forrásból valósult meg.
Az új utaknak és hasznos tábláknak köszönhetően a tóparttól távolabb eső települések is jól bejárhatók. A bringás felfedezők útvonalának kijelölésében a BalatonBike365 applikáció is segédkezik, amely olyan szállásokat, éttermeket, cukrászdákat is megmutat, amelyek az őszi időszakban is nyitva vannak.
Ilyenkor már nem a lángost keresik
Az őszi vendégek sokszor igényesebbek az átlagnál, tudatosan keresik a minőségi, helyi alapanyagokat is használó vendéglátóegységeket.
Megélénkül a borturizmus is, többezren keresik fel a pincészeteket, szüreti fesztiválokat.
Legközelebbi fesztiválprogramok:– Badacsonyi Szüret, szeptember 8-10. – Balatonszárszói Szüreti Mulatság, szeptember 9. – Vörösberényi Szüreti Vigadalom szeptember 9. – Balatonföldvári Oktoberfest Sörfesztivál, szeptember 15-16. |
![Toast,With,Wine,Glasses,At,Lake,Balaton,With,The,Badacsony](https://cdn.vg.hu/2023/08/wSWB1AjdPMMwQxhMJ92ILXPeXloFlYMecZnQO6hQncQ/fit/1000/667/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzcxNWZiM2E1YjZhZDRkOTg5MDIzMTE3OTI5ZWY5Y2U0.jpg)
Fotó: Shutterstock
Mire készülnek ősszel a szállodák és az éttermek?
– A nyár nem azért volt szörnyű, mert általában túl drága a Balaton. Leginkább az időjárás nem volt kedvező. A szezon közepén volt olyan nap a strandokon, amikor több gumicsizmát lehetett eladni, mint lángost, elfogytak az őszi reklámcélra gyártott esőkabátjaink, esernyőink – adott képet a nyári szezon kedvezőtlen időjárásáról Antal Bernadett, az alsóörsi Hotel Laroba vezetője. Rámutatott, hogy a nyár nem azért volt szörnyű, mert általában túl drága a Balaton, leginkább az időjárás nem volt kedvező.
A jobb idő beköszöntével kimondottan magas volt szobáink foglalási aránya – tette hozzá az alsóörsi hotel vezetője.
Szerinte azok a szállodák lesznek az inflációs környezet nyertesei, amelyek olyan csomagajánlatokat képesek a vendégeknek nyújtani, amelyeknek köszönhetően azt érzi a vendég, hogy „megspórolta” a drága éttermi étkezés költségeit. A reggelit, ebédet és vacsorát tartalmazó ajánlatok most sokkal kelendőbbek. Egy-egy ilyen menüt magában foglaló két éjszakás balatoni kaland, most 30 ezer forinttal is olcsóbb lehet annál, mint amennyiért augusztus közepén juthattak hozzá a turisták.
![Aerial,View,About,The,Freshly,Renovated,Lookout,Tower,At,Révfülöp.](https://cdn.vg.hu/2023/08/HT2PZLfbVF8Umukk1zpFi_wRNdLb0dmDnk_OIH4W-60/fit/1000/666/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2MxZWI2ZjhlNTNmMDQ2ZGRiMmIxNWMxZDZmNjdkNmMx.jpg)
Fotó: Shutterstock
A fogyasztói szokások változásáról számolt be Varga László, a Supaa levesbár tulajdonosa is. Mint mondta, a Balaton környékére és a Veszprém -Balaton 2023 fesztivál rendezvényeire érkező több ezer vendég étkezési szokásain is meglátszik a turizmus átrendeződése.
A magasabb árakért jobb minőséget várnak el a fogyasztók
– szögezte le. Általában nem az adagok nagyságát nézik, ahogy ezt korábban tették, a többség szeretne igazán jót enni pénzéért.
Piros pontot kapott a sajtó
A főszezonon kívüli időszakok is egyre jobbak a régióban, ebben
a média jelentős részének pozitív hozzáállása is segít
– nyilatkozta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke szerint.
Jó példa erre a tavasz, amikor a Balaton Fagyija választás, a Nyitott Balaton akció ideje alatt megvalósult mintegy száz program, valamint a kerékpáros turizmus fejlesztését célzó események is bekerültek a média látóterébe. A több tíz millió forint értékű, érdekes és szakszerű tudósításnak köszönhetően, tízezrek kaptak kedvet ahhoz, hogy legalább egy-egy napra a régióba utazzanak.
Forrás: vg.hu
Nyitókép: shutterstock