S.T. | 2023.09.02. 14:00
Balaton: szeptembertől jóval olcsóbb a pihenés
Szeptemberben 15-30 százalékkal csökken az árszint.

Szeptembertől olcsóbb a Balaton, akár 15-35 százalékkal is kevesebbe kerülhet a pihenés ősszel a tónál – írta az utószezont beharangozó közleményében a Balatoni Turizmus Szövetség.

Aerial,View,On,The,Port,At,Lake,Balaton
Fotó: Shutterstock

Sokan inkább a szeptemberi időszakban érkeznek a tó partjára, éppen a kedvező árak miatt. Főként azok választják ezt az időszakot utazásra, akiket nem köt az őszi iskolakezdés. Ilyenkor a vendégek átlagletkora megnő, kevesebb a gyerekek, de a fiatal felnőtt, egyetemista is, miközben az idősebb baráti társaságok, párok és szingli utazók száma emelkedik a szállodákban.

A tipikus őszi vendég fogyasztási szokásai jelentősen eltérnek a nyári átlagos utazó elvárásaitól.

Ezt próbálják kihasználni a szállodák is a következő hónapokban.

Az őszi vendégek aktívabbak

Jelentős számban érkeznek a régióba ebben az időszakban az aktívabb pihenést, a természetjárást, a vitorlázást és a kerékpározást kedvelő turisták.

Bicicle,Sunset,In,Lake,Balaton
Infratsruktúra fejlesztések és a BalatonBike365 aplikáció is segti a kerékpározókat
Fotó: Shutterstock

 

Idén tavasszal az ország legnagyobb földrajzi kiterjedésű és legkomplexebb kerékpáros turisztikai fejlesztési projektje zárult a Balatonnál. A teljes fejlesztési projekt 1,2 milliárd forint EU-s támogatásból és 150 millió forint hazai forrásból valósult meg.

Az új utaknak és hasznos tábláknak köszönhetően a tóparttól távolabb eső települések is jól bejárhatók. A bringás felfedezők útvonalának kijelölésében a BalatonBike365 applikáció is segédkezik, amely olyan szállásokat, éttermeket, cukrászdákat is megmutat, amelyek az őszi időszakban is nyitva vannak.

 

Ilyenkor már nem a lángost keresik

Az őszi vendégek sokszor igényesebbek az átlagnál, tudatosan keresik a minőségi, helyi alapanyagokat is használó vendéglátóegységeket.

Megélénkül a borturizmus is, többezren keresik fel a pincészeteket, szüreti fesztiválokat.

Legközelebbi fesztiválprogramok:

– Badacsonyi Szüret, szeptember 8-10.

– Balatonszárszói Szüreti Mulatság, szeptember 9.

– Vörösberényi Szüreti Vigadalom szeptember 9.

– Balatonföldvári Oktoberfest Sörfesztivál, szeptember 15-16.

 

Toast,With,Wine,Glasses,At,Lake,Balaton,With,The,Badacsony
Jó termésre számítanak az idén a borászok
Fotó: Shutterstock

Mire készülnek ősszel a szállodák és az éttermek?

– A nyár nem azért volt szörnyű, mert általában túl drága a Balaton. Leginkább az időjárás nem volt kedvező. A szezon közepén volt olyan nap a strandokon, amikor több gumicsizmát lehetett eladni, mint lángost, elfogytak az őszi reklámcélra gyártott esőkabátjaink, esernyőink – adott képet a nyári szezon kedvezőtlen időjárásáról Antal Bernadett, az alsóörsi Hotel Laroba vezetője. Rámutatott, hogy a nyár nem azért volt szörnyű, mert általában túl drága a Balaton, leginkább az időjárás nem volt kedvező.

A jobb idő beköszöntével kimondottan magas volt szobáink foglalási aránya – tette hozzá az alsóörsi hotel vezetője.

Szerinte azok a szállodák lesznek az inflációs környezet nyertesei, amelyek olyan csomagajánlatokat képesek a vendégeknek nyújtani, amelyeknek köszönhetően azt érzi a vendég, hogy „megspórolta” a drága éttermi étkezés költségeit. A reggelit, ebédet és vacsorát tartalmazó ajánlatok most sokkal kelendőbbek. Egy-egy ilyen menüt magában foglaló két éjszakás balatoni kaland, most 30 ezer forinttal is olcsóbb lehet annál, mint amennyiért augusztus közepén juthattak hozzá a turisták.

Aerial,View,About,The,Freshly,Renovated,Lookout,Tower,At,Révfülöp.
Különlegesen szép a Balaton ősszel is
Fotó: Shutterstock

 

A fogyasztói szokások változásáról számolt be Varga László, a Supaa levesbár tulajdonosa is. Mint mondta, a Balaton környékére és a Veszprém -Balaton 2023 fesztivál rendezvényeire érkező több ezer vendég étkezési szokásain is meglátszik a turizmus átrendeződése.

A magasabb árakért jobb minőséget várnak el a fogyasztók

– szögezte le. Általában nem az adagok nagyságát nézik, ahogy ezt korábban tették, a többség szeretne igazán jót enni pénzéért.

 

Piros pontot kapott a sajtó

A főszezonon kívüli időszakok is egyre jobbak a régióban, ebben

a média jelentős részének pozitív hozzáállása is segít

– nyilatkozta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke szerint.

Jó példa erre a tavasz, amikor a Balaton Fagyija választás, a Nyitott Balaton akció ideje alatt megvalósult mintegy száz program, valamint a kerékpáros turizmus fejlesztését célzó események is bekerültek a média látóterébe. A több tíz millió forint értékű, érdekes és szakszerű tudósításnak köszönhetően, tízezrek kaptak kedvet ahhoz, hogy legalább egy-egy napra a régióba utazzanak.

 

Forrás: vg.hu
Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva