likeBalaton.hu | 2023.05.19. 18:00
Balatoni vonatkisokos, mutatjuk mire érvényes az országbérlet
Jó hírünk van: a balatoni vonatok közül továbbra is minden személyvonaton és sebesvonaton utazhatsz vármegye- vagy országbérlettel is, az expresszvonatokra és az InterCity-kre azonban csak meghatározott szakaszokon érvényes az országbérlet.

Felármentes balatoni vonatok

Déli->Parti InterRégió

Az előszezonban elindulnak a Déli->Parti InterRégió vonatok a déli parton, kétóránként, Budapest-Déli—Fonyód(-Balatonszentgyörgy) viszonylatban.

A Déli->Parti InterRégió vonatokkal a déli part minden települése elérhető, Lepsénytől a part mentén minden állomáson és megállóhelyen megállnak. Jellemzően (de nem kizárólag!) FLIRT motorvonattal közlekednek, amelyek akadálymentesek és légkondicionáltak.

A Déli->Parti InterRégión helyjegy váltása nélkül, felármentesen utazhatsz, azaz a teljes vonalon használhatod a vármegye- vagy országbérletedet!

Katica InterRégió

A hétvégi napokon Budapest és Balatonfüred között Katica InterRégió vonatok is közlekednek, amelyek Székesfehérvártól Balatonfüredig minden állomáson és megállóhelyen megállnak, így kiszolgálják a kisebb megállókat is.

A légkondicionált és alacsonypadlós FLIRT motorvonatok a babakocsival utazók számára is kényelmes közlekedést biztosítanak és kerékpár is szállítható rajtuk, igaz, csak korlátozott számban (6-12 db).

Munkanapokon a Balaton InterCity vonatokról székesfehérvári átszállással biztosított az eljutás Balatonfüredig.

A Katica InterRégión helyjegy váltása nélkül, felármentesen utazhatsz, azaz a teljes vonalon használhatod a vármegye- vagy országbérletedet!

Vízipók InterRégió

Budapest és Balatonfüred között naponta kétóránként közlekednek a Vízipók InterRégió vonatok.

Ezekkel a vonatokkal érhetők el a leggyorsabban a keleti medence települései (pl. Balatonkenese, Balatonfűzfő), a vonatok a part mentén minden megállóhelyen megállnak.

A Vízipók InterRégió vonatokban nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi is közlekedik.

A Vízipók InterRégión helyjegy váltása nélkül, felármentesen utazhatsz, azaz a teljes vonalon használhatod a vármegye- vagy országbérletedet!

Tanúhegy és Lesence sebesvonat

Szombathely, Győr és Pécs felől nagyobb kapacitású, hagyományos szerelvénnyel kiállított vonatok indulnak, amelyek közlekedését 2022-höz képest átalakítottuk.

A Tanúhegy sebesvonat új közvetlen kapcsolatot biztosít Győr és Keszthely között.

A vonat az elő- és utószezonban hétvégi napokon, nyáron főszezonban pedig már naponta közlekedik.

A Tanúhegy és Lesence sebesvonatokon helyjegy váltása nélkül, felármentesen utazhatsz, azaz a teljes vonalon használhatod a vármegye- vagy országbérletedet!

Fenyves sebesvonat

A tavalyi évben sikeressé vált Fenyves sebesvonat Pécs és Keszthely között már naponta közlekedik az előszezonban. A baranyai vármegyeszékhelyről induló vonat az idei évben kötelező helybiztosítás nélkül közlekedik, így felármentesen igénybe vehető.

A vonaton a kerékpárszállító kocsiban 16 kerékpár szállítható.

A Fenyves sebesvonaton helyjegy váltása nélkül, felármentesen utazhatsz, azaz a teljes vonalon használhatod a vármegye- vagy országbérletedet!

Bagolyvonatok

A tavalyi évhez hasonlóan már az előszezonban elindulnak a Bagolyvonatnak nevezett éjszakai vonatok a déli parton.

A Bagolyvonatokon helyjegy váltása nélkül, felármentesen utazhatsz, azaz a teljes vonalon használhatod a vármegye- vagy országbérletedet!

Balatonfenyvesi kisvasút

A Balaton egyik látványossága, a Balatonfenyvesi kisvasút mindkét vonalán (Balatonfenyves – Somogyszentpáli és Balatonfenyves – Csisztafürdő) közlekedő vonatok igénybe vehetők országbérlettel és Somogy vármegyebérlettel.

Feláras balatoni vonatok

Az alábbi vonatokon a vármegye- vagy országbérletedet csak bizonyos szakaszokon veheted igénybe. Kérünk, figyelj rá, hogy a feláras szakaszokra külön menetjegyet kell váltanod!

Balaton és Tópart InterCity-k

Budapest és a Balaton déli partja között óránként indulnak a Balaton és Tópart InterCity vonatok felváltva Keszthely, illetve Nagykanizsa felé. A Balaton és Tópart IC vonatokra helyjegy váltása kötelező az expresszvonati és az InterCity vonatrészbe is. A helyjegy az expresszvonati kocsikba 100 forintért, az InterCity kocsikba 300 forintért váltható. Aki szeretne csendesebb és hűvösebb környezetben utazni, utóbbit érdemes választania.

A Tópart InterCity vonatokban nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi is közlekedik, vonatonként 28 kerékpárhelyet biztosítva. A kerékpárhely foglalása kötelező.

A Balaton InterCity vonatokban új gyártású 1. osztályú IC+ kocsik is fognak közlekedni, a vonatra 1. osztályú és prémium helyjegy is váltható.

A Balaton InterCity vonat kijelölt kocsijai Siófok és Keszthely, míg Tópart InterCity vonat kijelölt kocsijai Siófok és Nagykanizsa között vehetők csupán igénybe az országbérlettel és vármegyebérlettel.

Jégmadár expresszvonat

Hétvégi és ünnepnapokon az előszezonban is közlekedik emeletes KISS motorvonattal Szob és Fonyód között a Jégmadár expresszvonat, közvetlen kapcsolatot biztosítva a Dunakanyar térségéből, megállva a nagyobb forgalmú állomásokon és megállóhelyeken is.

A Jégmadár Expresszvonatra helyjegy, valamint kerékpárhelyjegy váltása kötelező.

A Jégmadár expresszvonat Balatonaliga és Fonyód között vehető csupán igénybe az országbérlettel és vármegyebérlettel.

Kék Hullám expresszvonatok

Budapest és Tapolca között naponta kétóránként Kék Hullám expresszvonatok közlekednek, melyek Balatonfüredig csak Budapest-Kelenföldön, Székesfehérváron és Balatonalmádiban állnak meg.

Ezeken a vonatokon nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi is közlekedik.

A Kék Hullám expresszvonatokat csak Balatonalmádi és Tapolca (illetve Szombathely) között veheted igénybe vármegye- vagy országbérlettel.

Helikon InterRégió

A Helikon InterRégió vonatok kétóránként közlekednek Győr és Kaposvár között, Tapolca, Keszthely és Fonyód érintésével.

Naponta egy vonatpár, pénteken ezen felül több vonat is Pécsig meghosszabbítva közlekedik, így a Balaton Baranya vármegye felől is közvetlenül elérhető.

A Helikon InterRégió vonatokon alacsonypadlós és légkondicionált, dízel Desiro motorvonatokon lehet utazni. A Helikon InterRégió vonatokon kerékpár csak korlátozottan szállítható (4-8 kerékpár).

A Helikon InterRégió vonat csak Győr és Kaposvár között vehető igénybe kizárólag ország- vagy vármegyebérlettel.

Forrás: orszagberlet.hu

 

Menetrendre van szükséged? Csak írd be, hogy honnan hová utaznál!

Tervezd meg az utazást!



:


Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva