Krausz Andrea | 2023.10.21. 14:00
Csontig hatolóan belevágott a damil a siófoki hattyú lábába
Végzetes lehet, ha egy hattyú lábára damil tekeredik. Pár napon belül elvágja az idegeket, ízületeket, ereket, csontig hatol. Szerencsére vannak, akik a bajba került madarak segítségére sietnek, mint a napokban Siófokon.

Ahogy azt a likeBalaton.hu megírta, végzetes kimenetelű lehet egy hattyú számára, ha a vízben maradt damil a testére, vagy a lábára tekeredik.

– Igen, bizonyos esetben a damil megölheti a hattyút –

írta pénteken oldalán a vízi madarakra szakosodott Tollas Barát Madármentés. A Kovács Klára által vezetett szervezet idén már több balatoni szárnyast is megmentette, a napokban pedig egy siófoki hattyú került hozzájuk.

Borzasztóan néz ki a siófoki hattyú lába

A Tollas Barát Madármentés most azt írja, madárgyűrűző barátjuknak, Gergőnek köszönhető, hogy időben orvoshoz került a siófoki hattyú.

Gergő sosem hagyja sorsára az ilyen helyzetbe került szárnyasokat.

– A madár lábára tekeredett damil pár napon belül elvágja az idegeket, ízületeket, ereket, csontig hatol. Majd egy két héten belül a csontot is átvágja. A madár elveszíti a lábát, és onnan nincs már kiút – vázolták a sérült szárnyas helyzetét.

– Mi tudjuk, hogy idővel, gondozással ez a sérülés is helyrejön és ott fogja szelni a Balaton vizét, ahol abbahagyta – írta Tollas Barát Madármentés, ami nagyon reményteljes. Mivel a seb borzasztóan néz ki.

Nyitókép: Illusztráció/Szaniszló Hajnalka

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva