Krausz Andrea | 2023.11.20. 15:48
Egy fémkereséssel foglalkozó siófoki férfi a kulcsfigurája a nagy értékű régészeti lopásnak
Több, mint tízezer pénzérme, közel ezer régészeti tárgy köztük fibulák, ékszerek, antik fegyverek kerültek elő egy összehangolt rendőrségi akcióban. Egy siófoki férfit és két másik Somogy vármegyei illetőt hallgattak ki gyanúsítottként.

2023. november 16-án hét vármegyében 91 rendőr részvételével összesen 28 helyen tartottak összehangolt akciót a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda és a Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársai.

– Egy időben, november 16-án, reggel 6-kor zajlott az akció, hogy az érintettek ne tudjanak egymással kapcsolatba lépni

– mondta a likeBalaton.hu-nak Vajda Eszter, a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A kutatások eredményeként valamennyi címen több, mint tízezer pénzérmét, közel ezer régészeti tárgyat, köztük fibulákat, ékszereket, tucatnyi fémkereső eszközt, két antik fegyvernek látszó tárgyat, valamint mobiltelefonokat és számítástechnikai eszközöket foglaltak le.

Régi pénzérméket tartottak meg, és kereskedtek is
Fotó: police.hu

A kulcsember egy 53 éves siófoki férfi

Az akció során a rendőrök több, mint húsz személlyel szemben intézkedtek, közülük – egyelőre – három férfit hallgattak ki gyanúsítottként. A lefoglalt leletek összértéke a szaktanácsadók véleményezése alapján meghaladhatja a 100 millió forintot is, az összeg pontos meghatározása szakértők bevonásával zajlik.

– A kulcsember egy 53 éves siófoki férfi. Egy kiterjedt hálózatról van szó, akik közül többen fémkereséssel foglalkoztak,

mások a leletek tisztításával, és volt, aki a kereskedett. Vannak köztük gyűjtők is, akik tudomással bírtak arról, hogy olyan leleteket vásároltak, amelyekhez nem legálisan jutottak hozzá. Dunántúl-szerte, több vármegyében is foglalkoztak fémkereséssel. Erdőkön, mezőkön kutattak, a többi között Zamárdi felső részén, ahol egy avarkori temető van – emelte ki a sajtóreferens, majd hozzátette,

a siófoki férfi szerződésben állt például a Nemzeti Múzeummal, tehát részben legálisan kutatott. De csak a leletek egy részét adta le a múzeumnak, a többivel kereskedett.

Antik fegyvert is találtak
Fotó: police.hu

Hárman somogyiak

Mint Vajda Eszter elmondta,

a három gyanúsítottként kihallgatott ember közül egyikük siófoki, és a másik két illető is Somogy vármegyei, de 21 ember került képbe, az ő elszámoltatásuk még folyamatban van.

Az ügy részleteiről a Siófoki Rendőrkapitányság épületében dr. Fellegi Norbert ezredes, bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes valamint Tóth Milán alezredes, városi bűnügyi osztályvezető számolt be.

A Siófoki Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján folytat eljárást, mégpedig üzletszerűen, nagyobb értékre elkövetett lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

Nézd meg a videót, amelyben hihetetlen mennyiségű leletet foglalnak le a nyomozók!

Nyitókép: Illusztráció/ Pixabay/angellionel

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva