Krausz Andrea, Mihály Szilvia | 2020.11.19. 09:00
Elképesztően gyönyörű és tiszta a Balaton
Pompás, őszi színek fogadták szerdán a Balaton-parton sétálókat. A napsütésnek köszönhetően 11-12 fokig is felkúszott a hőmérő higanyszála, ami a levegőre csábította az embereket. A Balaton olyan tiszta, mint a tenger, a part mellett leláttunk a tó aljáig.

Siófokon hatalmas mennyiségű falevél gyűlt össze a hajóállomás környékén. A hatalmas kupacok arra várnak, hogy elszállítsák őket. Van mit összeszedni, a város ugyanis tele van platánsorokkal és más gyönyörű fákkal. Ráadásul a 17 kilométernyi partszakaszt is rendben kell tartani.

A siófoki hajóállomás őszi hangulatban
Fotó: Krausz Andrea

 

A hajóállomáson sokan sétáltak és mindenki megcsodálta, hogy mennyire átlátszó a víz. A móló környékén megszemlélhettük a víz alatti életet. Siófokon, a vízparton elvileg nem kell maszkot viselni, azért volt, aki még itt is jobbnak látta a védelmet.

Meg lehet számolni a köveket a mederben, olyan tiszta a víz Siófokon
Fotó: Krausz Andrea

 

A vitorláskikötőben még ott vannak a jachtok, sőt többen ki is hajóztak a kora délutáni órákban. Voltak horgászok is a mólónál, mások a festői Jókai parkban levegőztek.
Érdekesség, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint november 17-én egy hidegfront hűvösebb levegőt szállított hazánk fölé, ugyanakkor az alsóbb rétegekből – átmenetileg – kisöpörte az ott megülepedett nyirkos levegőt, ennek köszönhetően a déli, délkeleti tájak kivételével magasabb, több helyen 5-6 fokkal magasabb hőmérsékletet mértek a napsütésnek köszönhetően mint a front előtti napon. Az ilyen hidegfrontot nevezzük “álcázott hidegfrontnak”, ami nem ritka a “hidegpárnás” őszi, téli félévben.

Hajóznak és horgásznak is 2020. november 18-án
Fotó: Krausz Andrea

 

A keszthelyi parton is varázslatosak a színek és a fények! Olyan kék az ég, mint nyáron.

Keszthelyi városi strand, a háttérben a Sziget-fürdő
Fotó: Mihály Szilvia

 

Azt tudtad, hogy a nádas is őszi ruhát vesz fel? A nyári harsány, zöld színe most aranyló sárgára és rozsdabarnára változik. A keszthelyi mólón sétálva gyönyörködhetsz az őszi színpompában.

A keszthelyi móló színpompában várja a sétálókat
Fotó: Mihály Szilvia

 

Ha a játszótér felé indulsz, akkor még színesebb a táj:

Őszi színek a keszthelyi parton
Fotó: Mihály Szilvia

 

Nyugodt és gyönyörű ilyenkor a környék, és hasonlóan tiszta idő várható szombaton is. Az előrejelzések szerint szombat hajnalban ugyan már sokfelé várható fagy, és napközben is csak 3-7 fokra van kilátás, de többnyire napos, kissé szeles időben lesz részünk. Érdemes lesz tehát téliesen felöltözni, de egy balatoni séta, a vízpart és a táj látványa ilyenkor is igazi felüdülést jelent.

 

 

 

Nyitókép: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva