likeBalaton.hu | 2024.05.18. 16:00
Fogyatékosság, tartós betegség, nagycsalád okán ingyen utazom, kell helyjegyet foglalnom?
Fogyatékossággal élők, nagycsaládosok, tartós betegek – kell-e helyjegyet váltani a balatoni utazáshoz és ha igen, hogyan tehetem ezt meg?

Az elmúlt évtizedek legnagyobb tarifareformja került bevezetésre 2024. március 1-jétől Magyarországon.

Az új tarifarendszer bevezetésétől díjmentesen vehetik igénybe a helyközi közlekedést azok a fogyatékossággal élők és tartós betegek, akik ma jelképes, 90 %-os kedvezménnyel csökkentett díjat fizetnek a helyközi közlekedésben, de a helyi közlekedést már most is díjmentesen használhatják. Ezzel az érintett utascsoport tekintetében egységessé válik a helyi és helyközi díjszabás. Nem kell menetjegyet váltania majd a vak, hallássérült, a magasabb összegű családi pótlékban részesülő, a fogyatékossági támogatásban részesülő, a fogyatékosságban szenvedő szociális otthoni gondozott, a gyógypedagógiai intézmények és sajátos nevelési igényű gyermekeket foglalkoztató intézményekben tanuló honfitársainknak. Kísérőik és látogatóik szintén díjmentesen utazhatnak a jogszabályban leírt esetekben.

További részletek a díjmentes utazásról és kedvezmények itt.

Rengeteg kedvezmény és díjmentes utazási lehetőség áll rendelkezésre hazánkban, de vajon a kötelező-e helyjegy váltása – főként a balatoni vonatokon/vonalakon a főszezonban – a díjmentesen utazók számára is és ha igen, hogy tehetik ezt meg?

A MÁV hivatalos válasza az alábbiakban olvasható az ingyenes utazás és a hegyjegy kapcsán

Díjmentesen utazhatnak a Magyar igazolvánnyal, illetve a Magyar hozzátartozói igazolvánnyal rendelkezők is.

Az országbérlet és a Magyarország24 napijegy mellé kötelező a helyjegyet megváltani, és azoknak is, akik az idén március 1-jétől bevezetett új tarifa- és kedvezményrendszer szerint díjmentesen utazhatnak. A helyjegyköteles vonatokra (pl.: IC) változatlan szabályok szerint szükséges helyjegyet váltani.

– Az ELVIRÁ-ban, a MÁV appban, az automatáknál meg kell jelölni az utasunknak, hogy milyen kedvezményt vesz igénybe, illetve a pénztárnál jelezni kell. A jegyértékesítési rendszer ez alapján jelzi a fizetendő összeget, azaz díjmentes utazás esetén a helyjegy árát. A kedvezményre való jogosultságot a jegyvizsgálat során igazolni kell és a helyjegyet is be kell mutatni – közölte portálunk megkeresésére a MÁV.

Ha az InterCity vonat vegyesen feláras és nem feláras kocsikkal is közlekedik, akkor a felármentes kocsikban természetesen továbbra sem kell helyjegyet vásárolni az országbérlet mellé. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a helyjegyköteles vonatot az út felármentes szakaszán veszik igénybe: ilyenkor szintén nem szükséges helyjegyet vásárolni, elég az országbérlet.

Így lehet a legkönnyebben tájékozódni a helyjegy váltásáról

A legegyszerűbben úgy lehet tájékozódni, ha a menetrendi keresőben az Utasok és kedvezmények menüpontban megjelölik utasaink, hogy rendelkeznek országbérlettel, illetve beállítják a kedvezményt. Ezt követően az útvonaltervezésnél az app és az új ELVIRA már automatikusan mutatja, hogy a kiválasztott vonatra kell-e helyjegyet is váltani. Természetesen a helyjegy is megvásárolható online.

Fontos, hogy csak korlátozott számú helyjegy áll rendelkezésre – foglaljunk időben

A helyjegyköteles vonatokon csak korlátozott számban állnak rendelkezésre a helyek, így természetesen azok idővel elfogyhatnak. Ha biztosra akar menni utasunk, javasoljuk, váltsa meg a helyjegyet időben, még az utazás napja előtt. Ezzel ráadásul még pénzt is spórolhat: InterCity vonatok 2. osztályára a helyjegy az utazás napját megelőzően ugyanis 650 Ft-ba, az utazás napján azonban 990 Ft-ba kerül.

Bővebb tájékoztatás ezen a weboldalon olvasható.

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

 

Nyitókép: Jegyautomatából vásárló fiatal a keszthelyi vasútállomáson
Fotó: Mészáros Annarózsa

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva