likeBalaton.hu | 2024.04.16. 12:00
Olcsóbb és egyszerűbb vonattal és busszal a Balatonhoz utazni
Egyszerűbb jegyvásárlás és nagyobb kedvezmények a vonaton és a buszon: a balatoni kiránduláshoz is érdemes a tömegközlekedést választani.

Az elmúlt évtizedek legjelentősebb közösségi közlekedési tarifareformját hajtotta végre az Építési és Közlekedési Minisztérium és a MÁV-VOLÁN-csoport március elsejével. Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok.

Rekordszámú bérlet- és jegyeladás márciusban a vonatos és buszos utazásban

Tavaly ősz óta stabilan havi félmillió körül alakult a vármegye- és országbérletek eladási adata, ám a korszerűsített tarifarendszer ösztönző hatása márciusban 33 százalékkal növelte a jegy- és bérletértékesítést a februári számokhoz viszonyítva. Ha csak a hónap eleji vásárlási csúcsot vesszük figyelembe, akkor március és április első hét napjában 60-80 ezer vármegye- és országbérlettel többet váltottak, mint február azonos időszakában.

Tervezd meg az utazást!:


A tarifarendszer első havi tapasztalatai azt mutatják, hogy az utazási szokásokra is kihatnak az újdonságok: az InterCity-ket januárhoz képest 162 ezerrel, februárhoz képest 152 ezerrel többen választották márciusban.

A bevezetés óta eltelt kicsivel több mint 11 hónap alatt pedig immár 6,1 milliónál is több fogyott a vármegye- és országbérletekből.

A kedvezményrendszer jelentős egyszerűsödése és kiterjesztése (65 helyett 20 típusra csökkent a kedvezménykategóriák száma, amelyeket ugyanakkor a korábbinál több utas és kedvezőbb feltételekkel vehet igénybe

így például nőtt azoknak a száma, akik ingyenesen utazhatnak), illetve a jegy- és bérlettermékek körének átalakítása révén sokkal könnyebben érthető és elérhető lett az utazás annak a mintegy 3,5-4 millió utasnak, akik rendszeresen vagy alkalmanként a közösségi közlekedést választják.

Egyszerűsödtek a kedvezményre való jogosultság igazolásához szükséges dokumentumok. A családok pedig hónapról hónapra akár több 10 ezer forintot takaríthatnak meg az új tarifarendszer előnyeinek, kedvező árazásának köszönhetően.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Tavaly ősz óta stabilan havi félmillió körül alakult a vármegye- és országbérletek eladási adata, ám az új tarifarendszer ösztönző hatása – az intenzívebb hóeleje bérletvásárlási időszak figyelembe vételével – április első hetéig 33 százalékkal növelte a bérleteladásokat a február számokhoz viszonyítva. Az új rendszerben megmaradt kétfajta bérletből, azaz a vármegye- és országbérletekből március 1-jétől április 7-ig már mintegy 1,2 milliót váltottak az utasok, ezeknek továbbra is kétharmadát teszik ki a vármegyei változatok.

Az a hóeleji vásárlásokból látszik, hogy csak március és április első hét napjában is 60-80 ezer vármegye- és országbérlettel többet váltottak, mint február azonos időszakában.

A kerékpárosok és kutyák számára bevezetett országbérlet is praktikus újítás

A vármegye- és országbérletekből, valamint az új Magyarország24, Vármegye24 napijegyekből, továbbá a szintén új kerékpárosok és kutyák számára bevezetett országbérletekből március 1-7-ig 335 ezret, illetve április 1-7-ig 323 ezret váltottak a közösségi közlekedést használók.

A vármegye- és országbérletekből a tavaly májusi bevezetésük óta összességében már több mint 6,1 millió fogyott. A legnépszerűbb a kedvezményes, 1890 forintba kerülő országbérlet, melyből 1,7 milliót vásároltak az ennek használatára jogosultak (fogyatékossággal élők, tanulók stb). A kedvezményes vármegyei változatokból 1,8 milliót vettek az utasok utasok.

Kerékpárosjegy-vásárlók a keszthelyi vasútállomáson
Fotó: Mészáros Annarózsa

A napijegyek is nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen jelentősen megkönnyítik az utazást

A napon belüli akár többszöri utazást, átszállást leegyszerűsítő, kedvező árú Vármegye24 és Magyarország24 napijegyekből is már 120 ezret váltottak; ez is bizonyítja, hogy sokak számára kényelmesebb, ha egyetlen jeggyel elintézhetik az egynapos (24 órán belüli) utazást akár vonattal, busszal vagy HÉV-vel utaznak.

Bővült azon települések köre, ahol helyi közösségi közlekedésben is érvényesek az új díjtermékek. Zalaegerszeg, Esztergom és Budapest után április 1-jétől a Volánbusz érdi helyi vonalain (738-as és a 746-os) is felhasználható utazásra az országbérlet, a Pest vármegyebérlet, a Pest Vármegye24 és a Magyarország24 napijegy. Érden bővült az ingyenes utazásra jogosultak köre is.

Balatonvilágos, 2021. július 11. A Szolnok és Fonyód között közlekedõ Napfürdõ Expressz Balatonvilágosnál 2021. július 11-én. A nyári menetrend bevezetése óta a Balaton déli partjára az új emeletes KISS motorvonatokkal is el lehet jutni a fõvároson át a Szob–Vác–Fonyód, valamint a Szolnok–Cegléd–Fonyód útvonalon. MTI/Máthé Zoltán

A Szolnok és Fonyód között közlekedő Napfürdő Expressz Balatonvilágosnál. A Balaton déli partjára az új emeletes KISS motorvonatokkal is el lehet jutni a fővároson át a Szob-Vác-Fonyód, valamint a Szolnok-Cegléd-Fonyód útvonalon.
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Applikációban, automatában és online is váltható jegy, így még egyszerűbb a jegyvásárlás

Azzal tehető még kényelmesebbé a jegyváltás, ha nem kell pénztárhoz fáradni és sorban állni. Ennek tudatában már a jegyvásárlók fele dönt az önkiszolgáló lehetőségek – a MÁV app, az ELVIRA vagy az automatáink, illetve a BKK online felületei – mellett. Ezek közül is az értékesítés ötöde zajlott a legkényelmesebb módon, azaz néhány kattintással a MÁV appban. Mobiltelefonon, tableten közvetlenül érhető el és váltható meg a Vármegye24 és a Magyarország24 napijegy a MÁV appban.

Amennyiben egy-egy helyközi autóbuszjáratnak a település közigazgatási határán belül több megállóhelye is van, úgy a vármegye- és országbérletekkel e megállók között is lehet utazni.

 

 

Nyitókép: Flirt típusú villamos motorvonat a balatonfüredi vasútállomáson
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva