likeBalaton.hu | 2023.05.18. 16:00
Gyönyörű virágzó cserjék hatékony szaporítása egyetlen ágról - Mutatjuk, hogyan csináld!
Nem kell óriási összegeket költeni a kertészeti üzletekben ahhoz, hogy gyönyörű virágzó cserjékkel díszítsük a kertünket. Az új növények csemetéit magunk is nevelhetjük, mégpedig levágott ágakból. Ehhez csak egy egyszerű technikát kell elsajátítani, a dugványozást.

Tavasszal érdemes nekikezdeni a dugványozásnak, mivel a levágott ágak erőteljesen növekednek. Akár a szomszédoktól is kérhetünk egy-egy vesszőt vagy gallyat a szaporításhoz, vagy felhasználhatjuk a tavaszi metszés során levágott részeket. A dugványozás nem túl bonyolult, de érdemes néhány alapvető technikát ismerni. A Reblog összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

A dugvány legyen körülbelül egy ujjnyi hosszú, néhány levéllel. A dugványról óvatosan csípjük le a virágokat, mivel azok elvonják az erőt a gyökérfejlődéstől. Ha már említésre kerül a metszés és a levélcsípés, nagyon fontos, hogy az olló éles és tiszta legyen. Érdemes időnként fertőtleníteni a vágási felületet gyógyszertári alkohollal.

A dugványozás lépésről lépésre

  1. A dugvány szárához tartozó alsó egy-két centiméteres részt mártsuk gyökereztető hormonba, majd helyezzük egy cserépnyi nedvesített virágföldbe.
  2. Helyezzünk egy levágott tetejű ásványvizes palackot a dugvány fölé, hogy biztosítsuk a folyamatos páratartalmat.
  3. Helyezzük a cserépet napos helyre, de kerüljük közvetlen napsugárzást, mivel az túl erős lehet. Tartsuk nedvesen a földet, de ne engedjük, hogy benne álljon a víz. Ne helyezzük a cserépet egy virágládába, inkább tegyünk alátétet alá. Ügyeljünk rá, hogy ne öntözzük túl, mert az okozhat rothadást. A dugványt lehet vízben is gyökereztetni, de a földben erősebb gyökérzetet fejleszt.
  4. Amikor megjelennek az új rügyek és friss levelek a dugványon, az azt jelenti, hogy sikeresen megeredt és jól fejlődik a gyökérzete. Ekkor eltávolíthatjuk a védő PET-palackot a növényről, és kiültethetjük a kertbe, hogy tovább erősödjön. Ne felejtsük el megjelölni a helyét, hogy ne hagyjuk szárazon a talaját. Az új dugványoknak még sekély a gyökérzete, könnyen kiszáradhatnak és akár el is pusztulhatnak.

Ezeket a cserjéket érdemes tavasszal dugványozással szaporítani

Hortenzia

A hortenzia dugványozása szinte mindig sikeres. Azonban előfordulhat, hogy az újonnan szaporított növények virágai eltérő színűek lesznek. Ennek oka, hogy a hortenzia virágai a talaj savasságától függően változnak: minél lúgosabb a talaj, annál rózsaszínűbbek lesznek a virágok, míg tőzeggel savanyítva a talajt, fehér vagy kék virágokat kapunk.

Orgona

Az orgona egy szemet gyönyörködtető és csodálatos illatú növény a napos kertekben, elengedhetetlen a tavaszi virágcsokrokhoz. Régen a ballagás fő díszítőeleme volt, de manapság már korábban virágzik. Az orgona számos változatban kapható, és könnyen nevelhető dugványról is. Sőt, akár lombhullató sövényt is létrehozhatunk belőle.

Bodza

A bodza virágzatából finom és immunerősítő szörp készíthető, és ha nem vágjuk le az összeset, még finomabb lekvárt is főzhetünk a bogyókból. Tavasszal érdemes dugványként vágni az éppen kibújó ágak végét a bodzabokorról.

Aranyvessző (aranyeső)

 

A dugványozás legjobb ideje az elvirágzás után van, mivel ilyenkor nagyobb az esély a sikeres gyökeresedésre. A sokak által tévesen aranyesőnek nevezett növény valójában egy fa, amelynek fürtös, lecsüngő virágzata van. Az aranyvessző viszont egy bokor, amely tavasszal nyílik elsőként. A sárga virágokkal teli ágak gyorsan lehullanak, de utána gyönyörű zöld bokorban gyönyörködhetünk, amely akár sövénynek is alkalmas. A virágzás után érdemes metszeni, hogy jövőre is sok virágot hozzon.

Magnólia

A magnólia vagy liliomfa az egyik legszebb tavaszi virágzó növény, amely kisebb fává vagy bokorrá nevelhető. Szereti a szélcsendes, napos fekvést és a tőzeggel dúsított, enyhén savanyú talajt. Nyáron érdemes esővízzel öntözni, gyakrabban meleg időben. A dugványozáshoz érdemes félfás ágat vágni vagy akár bujtással is kísérletezhetünk. Ebben az esetben egy földközeli ágat a talajhoz rögzítünk, félig betakarjuk földdel, majd amikor a levelek alatti rügyekből gyökér sarjad, levágjuk az ágat és elültetjük.

Nyári orgona

A nyári orgona az egyik legjobb méhlegelő cserje, amely számtalan virágzással táplálja a pillangókat, méheket és más hasznos rovarokat hetekig. Ezek a rovarok szépen megtisztítják a kertet az élősködőktől.

Jázmin

A tévesen jázminbokornak nevezett cserje fehér, illatos virágaival kedves látvány a kertben. Virágzása körülbelül két hétig tart, majd zöld bokorrá válik. Friss vagy tavalyi hajtásokat egyaránt könnyen lehet gyökereztetni.

Bokorrózsa

A bokorrózsa elengedhetetlen eleme minden kertnek! Bármilyen ágat vághatunk: friss, zöld hajtást, tavalyi ágat, vagy akár fásabb hajtást is. Mindet megpróbálhatjuk gyökereztetni. Érdemes a tavalyi ágak közül olyat választani, amely virágot hozott. Levágjuk a maradékát és a szokásos módon elkészítjük a dugványt. Ne feledkezzünk meg arról, hogy megjelöljük, melyik rózsáról származik, és milyen színű lesz!

A fenti cserjék nagyszerűen szaporíthatók tavasszal dugványozással. Bátran próbálkozzunk ezzel a módszerrel, és élvezzük a saját nevelésű virágos cserjék szépségét a kertünkben!



Képek: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva