Krausz Andrea | 2020.11.14. 21:45
Jászkeszeget fogott egy hetedikes srác a Balatonban
Siófok térségében akadt egy hetedikes fiú horgára a hal. A jászkeszeg nagyon ritka a magyar tengerben, ezért különlegességként számolt be róla a napokban a Magyar Haltani Társaság. A jászkeszeg akár az év hala címet is elnyerheti.

„2020. május 16-án Varga Nimród hetedik osztályos diák egy halfotóval kiegészített e-mailt küldött a Magyar Haltani Társaságnak, melynek lényege a következő:
Ezt a halat ma délután fogtam Siófoknál a Balatonból, a Sió-zsiliptől északkeletre kb. másfél kilométerre. Ránézésre vörösszárnyú keszegnek gondoltam, de aztán rájöttem, hogy valami más. Esetleg jászkeszeg lenne?

Ritkán látott vendég a Balatonban a jászkeszeg
Fotó: Varga Nimród/ haltanitarsasag.hu

 

Miután a feltételezést megerősítettük, úgy döntöttünk, közreadjuk a kapott hírt, ezzel is biztatva a horgászokat, hogy a ritka fajok fogásáról küldjenek hasonló értesítést” – írja honlapján a Magyar Haltani Társaság.

Siófok térségében akadt horogra a ritkán látott hal
Fotó: Krausz Andrea

 

A Balatonból elsőként Vutskits György, a keszthelyi főgimnázium tanára írta le ezt a halat 1895-ben. A faj 1942-ig rendre szerepelt a tóról közreadott faunalistákban, ám ezt követően évtizedeken át nem volt adat róla. Mivel a Zalából és a folyó által táplált Kis-Balatonból a múlt század kilencvenes éveiben több helyről is sikerült kimutatni, várható volt, hogy ismét előkerül a Balatonból is. Az ezredforduló táján ez be is következett: 1999-ben Tihanynál, 2002-ben Keszthelynél fogtak a kutatók 1-1 példányt, de a faj mind a mai napig ritkaság a tóban.

A beazonosítás nem is volt olyan egyszerű. Volt, aki a társaság közösségi oldalán megkérdőjelezte, hogy valóban jászkeszegrő van szó, de a szakértő alapos leírással bizonyítja igazát.

A Balatonból fogta ezt a halat egy horgász, pedig ott igazi ritkaság. Tovább: http://haltanitarsasag.hu/hirek_hu.php

Posted by Magyar Haltani Társaság – Hungarian Ichthyological Society on Wednesday, November 11, 2020

Érdekesség, hogy szavazni lehet az Év Hala – 2021. címre. A Magyar Haltani Társaság felkérte a lakosságot, hogy internetes oldalán voksoljon arról: az angolna, a fürge cselle vagy a jászkeszeg legyen-e az Év hala. Erre az év végéig tartó közönségszavazás lezárása után kaphatunk választ.

Nyitókép: MHTT – Varga Nimród

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva