likeBalaton.hu | 2022.09.14. 10:00
Katonákat exhumáltak a II. világháború idejéből a Balatonnál
Katonákat exhumáltak a II. világháború idejéből Balatonszabadin. A sírok feltárásának részletei.

Katonákat exhumáltak Balatonszabadin a II. világhaború idejéből

Katonákat exhumáltak a balatoni településen.

Hatvannyolc, a második világháborúban hősi halált halt katonát exhumáltak Balatonszabadi település Vak Bottyán úti temetőjében

a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság munkatársai augusztusban.

2021 júniusában már végeztek feltárást a temetőben. Akkor tizenöt magyar katonát exhumáltak egy sorsírból és temettek újra a temetőben található emlékhely alá. Az emlékhely idei felújításakor még öt magyar katonát exhumáltak és temettek a közös sírhelyre.

2022 augusztusban folytatták a munkát, és a temető déli kerítése mentén, a temetői sorok jelenlegi elrendezéshez képest mintegy 20-30 fokkal elforgatva, nagyrészt a temető szélén haladó földes út alatt sikerült megtalálni a

negyvenöt méter hosszú sorsírt, amelyben tizenkét különálló temetési blokkot tudtak különválasztani.

1945-ben eltemetett hősi halottak sírjait tárták fel

– Az egymástól 80-120 centiméterre található sírblokkok temetési mélysége 90-140 centiméter között változott, illetve a blokkok sem teljesen egyenes vonalban követték egymást. Mindez feltehetően az 1945. január vége és március vége közötti időszak különböző temetési időpontjait jelzi – közölte a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság.

 

 

Tizenkét sírblokk tömegsírként szolgált

A tizenkettőből négy sírblokk a harcok után összegyűjtött másodlagos temetési helynek bizonyult: ezekben a blokkokban egyszerű faládákban, az anatómiai rend teljes hiányával temették el az elesetteket, ezért ezeknél a tömegsíroknál csak az eltemetettek létszáma volt meghatározható, a személyek szétválogatására nem volt lehetőség.

A többi sírblokknál sorsíros eltemetési rendben, egyénileg fektették a katonákat, így a személyenkénti különválasztásuk megoldható volt.

Személyes tárgyakat alig találtak a katonák mellett

Az elhunytak a náluk talált egyenruházati leletanyag alapján egyértelműen katonák voltak, ezt támasztotta alá a helyszínen elvégzett antropológiai vizsgálat is, így a halálkori életkor-becslések és a maradványokon található sérülések is. Bár a sírokból sok katonai egyenruházati tárgy került elő, személyes tárgyak, illetve az azonosításhoz használható leletek csak elvétve maradtak a katonáknál.

Ez arra enged következtetni, hogy legkésőbb a temetéskor ezeket a tárgyakat szisztematikusan összegyűjtötték.

 

 

Hatvanhét magyar és egy német katonát exhumáltak

A hősi halált halt és újratemetett katonák közül negyvennégynek ismerik a nevét, azonban azonosításra alkalmas leletanyag hiányában a maradványokat nem lehet a személyekhez kötni.

Nevüket feltüntetik a szeptember végére megújuló emlékhelyen.

A német katona földi maradványait a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség (VDK) képviselője átvette, később a budaörsi Központi Német-Magyar Katonatemetőben temetik el azokat.

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!:


 

Nyitókép: illusztráció/Fortepan / Hajdu Fedő Károly

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva