vg.hu | 2023.05.27. 18:00
Kitehetik a szálláshelyek a megtelt táblát az ünnepi hosszú hétvégére
A külföldi és a magyar turisták körében is a Balaton a legnépszerűbb.

A vízpartok és strandok országszerte újra megtelnek május utolsó, hosszú hétvégéjén. A Magyar Turisztikai Ügynökség által létrehozott Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint pünkösdre már most több mint 420 ezer vendégéjszakát foglaltak le a magyarországi szálláshelyekre. Az NTAK előfoglalásait nézve többen indulnak útra a hosszú hétvégén, mint tavaly ilyenkor.

A vidéki szálláshelyek számíthatnak a vendégforgalom közel 70 százalékára, míg az előfoglalások több mint 30 százaléka a fővárosba szól. Mind a hazai, mind a nemzetközi turisták körében a Balaton a legnépszerűbb a vidéki úti célok közül.

– Az év első harmadának trendje, a nemzetközi vendégforgalom belföldit meghaladó mértékű növekedésével tovább folytatódik a május végi hosszú hétvégén is.Az előző évben az ünnep előtt regisztrálthoz képest most például 7 százalékkal látunk több külföldi előfoglalást – mondta Juhász Szabolcs, az MTÜ szakmai igazgatója. Az Európa-liga hónap végi döntőjére Budapestre érkező versenyzők és szurkolók szintén hozzájárulnak majd ahhoz, hogy ismét erős májust zárjunk ‒ tette hozzá.

A 2019 óta működő NTAK-nak köszönhetően az ágazati szereplők mára pontos képet kaphatnak a szálláshely-szolgáltatók teljesítményéről, az utazási trendek változásairól, az előfoglalási számok alakulásáról. Így látható, hogy a hosszú hétvége foglalásainak 37 százalékát külföldiektől, 63 százalékát belföldiektől regisztrálták. A pünkösdi előfoglalások egyharmadának a fővárosi, kétharmadának pedig a vidéki szálláshelyek örülhetnek. Míg Budapesten a külföldi foglalások aránya 67 százalékos, vidéken az arány éppen fordított: a fővároson kívüli destinációkban 77 százalékos aránnyal a belföldiek lesznek többségben.

Az európai turisztikai hivatalokat tömörítő szervezet, a European Travel Commission szerint a vízparti pihenés számít az európai turisták legjobban kedvelt szabadidős tevékenységének, majd a városlátogatás, valamint a kultúra és örökségek meglátogatása következik. Ezzel összhangban mind a bel-, mind a külföldi turisták körében látható a trend, hogy Budapest után a legkeresettebb úti célok a fürdőélményt is kínáló vidéki települések. A külföldiek elsősorban Hévízen, Bükön, Siófokon, Hajdúszoboszlón pihennek majd. Honfitársaink viszont leginkább Balatonfüredet, Siófokot, Hajdúszoboszlót és Zalakarost részesítik előnyben pünkösdkor Budapest mellett.

Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A szálláshelyek nemcsak nagyobb vendégforgalomra, magasabb bevételekre is számíthatnak. A belföldi vendégek gondtalanabb pihenését a SZÉP-kártyákon elköltésre váró 113 milliárd forintnyi összeg is segíti. Továbbá várhatóan a kedvező időjárási körülmények is növelik az előző évesnél aktívabb foglalási kedvet.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Forrás: vg.hu
Nyitókép: shutterstock

 



 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva