A Balaton nem csak turisztikai, de fagylat-nagyhatalom is. Minden bizonnyal az egy főre jutó minőségi cukrászdák száma itt a legmagasabb az ország turisztikai régiói közül. Ezek hírnevének öregbítése érdekében hozták létre a Balaton Fagyija versenyt, amelyet idén 11. alkalommal szerveznek meg.
A megmérettetésre május 5 -ig jelentkezhetnek a régió cukrászai. Ide nem csak a part mentén nyitva tartó fagylaltozók tulajdonosainak jelentkezését várják, hanem azokét, is, akik a víztől messzebb található településeken üzemeltetik cukrászdájukat
mondta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.
Több milliós reklámértéke van a versenynek
– Az eseményre nem csak szakmai, presztízs szempontok miatt érdemes jelentkezni, komoly reklámértéke van a rendezvénynek. A versenyben résztvevő fagylaltozók, cukrászdák az évek alatt a nagy médiaérdeklődésnek köszönhetően igazi turista zarándokhellyé váltak – tette hozzá Fekete Tamás. Mint mondta, a négy évszakos, Nyitott Balaton elnevezésű kampány egyik fontos törekvése, hogy a régióról ne csak a nyári szezonban jelenjenek meg hírek, hiszen már tavasszal is számos rendezvényt tartanak. Ráadásul a jobb vendéglők, a fagylaltozók többsége is várja a vendégeket tavaszi időszakban. A verseny iránt minden évben akkora az érdeklődés a sajtó részéről, hogy annak hatása kimondottan érződik a cukrászdák forgalmában, a turisztikai régióba érkezők tavaszi vendégek számában is.
Az átlag fagyi minősége ezért jobb a Balatonon
Fekete Tamás hozzátette, hogy az évek során ez a megmérettetés is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a fagylaltok minősége egyre magasabb színvonalú lett.
– Ez annak is köszönhető, hogy a versenyen indulók jó példával szolgálnak minden balatoni vállalkozó számár. A térség cukrászdái és cukrászai nagyon nyitottak, komolyan veszik a versenyt, és rengeteg kreatív ötlettel kombinálják a helyi alapanyagokból készült ízeket. Nem egy itteni fagylaltmester szerepel kitűnően nemcsak a magyarországi, de a nemzetközi megmérettetéseken is – mondta a turisztikai szakember.
A világ trendjeiről is szó lesz a rendezvényen
Az idei zsűriben egyébként ott lesz a 2024-es Gelato World Cup bronzérmes magyar csapatának képviselője Somogyi Renáta, a gyenesdiási Bringatanya fagylaltmestere is. Ő Siófokon, május 10-én megtartandó eseményre egy különlegességgel is készül azoknak, akik nem szeretnének elindulni a versenyen, de szakmabeliként kíváncsiak a világ fagylalt-trendjeire.
Az ingyenes, de regisztrációhoz kötött bemutatón a vendégek megtudhatják, hogyan és mivel lehet dobogós helyet szerezni egy fagylalt-világversenyen, de azt is elmondják majd, hogy az olasz vagy a francia szakemberek milyen újdonságokkal próbálnak újabb turistákat csalogatni saját régiójukba.
A szervezők azt remélik, hogy a világ egyik legjobb cukrászcsapatának tapasztalatainak megismerése hozzájárul majd ahhoz is, hogy a balatoni fagyik minősége 2024. nyarán is átlag feletti legyen.
Az idei versenyre május 5-éig jelentkezhetnek a Balaton környéki fagylaltmesterek, cukrászdák.
Akik már biztos, hogy ott lesznek a versenyen:
– Pálfi Attila – Balatonmáriafürdő, Florida Fagyizó
– Pálfi Attila – Balatonmáriafürdő, Vitorlás Fagyizó
– Vadócz Jenő – Balatongyörök, Promenád Kávéház
– Wilheim Dávid – Balatonmáriafürdő, Pingvin Fagyizó és Cukrászda
– Papp Balázs – Marcali, Mester Cukrászda
– Konczné Koncz Andrea – Balatonakarattya, Sissi Kézműves Fagylaltozó
– Bodócs-Varga Mónika – Balatongyörök, Cappuccino Fagylaltozó
– Böröczky-Asztalos Ágnes – Balatonszemes, Margaréta Fagyizó
– Márton Sándor – Balatonfüred, Bagaméri Fagylaltozó
– Varga Tamás – Balatonalmádi, Amaretto Fagyizó
– Dobos József – Tihany, Erzsike Fagylaltozó
– A nyertes fagyizóknak köszönhetően, az elmúlt tíz évben, számos új íz került a fagyis pultokba, aminek természetesen a vendégek örülnek a legjobban. Nagy kérdés, hogy vajon mivel múlják felül idén a tavalyi győztes, az Amaretto fagylaltozó ’balatoni tövises mangósorbet’ kreációját? – tette fel a kérdést Fekete Tamás.
A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!
:
Forrás: BTSZ
Nyitókép: Németh András/sonline.hu