Krausz Andrea | 2023.12.07. 08:00
Vérző barátrécével száguldott állatorvoshoz a balatoni fotós
Fényképezés közben talált rá egy vérző barátrécére Ceglédi Ádám Fonyódnál. A ritka madár nem tudta mozgatni a lábát, vérzett, és kezdett belefagyni a Balatonba. A természetfotós a kabátjába rejtve rohant vele Sukoróra, a madárkórházba.

Ceglédi Ádám már hetek óta figyelte a vízimadarak mozgását, ilyenkor ugyanis számos olyan fajt lehet megtalálni a Balatonon, amelyek északon költenek, a telet viszont a magyar tengernél töltik. A barátréce is ebbe a táborba tartozik. Kis számban fészkelnek nálunk, viszont a tél beköszöntével gyakran találkozhatunk velük kisebb-nagyobb csapatokban.

Ádám egy ilyen csapat fotózását tűzte napirendre Fonyódnál, amikor különös dologra lett figyelmes.

Kimerült és átfagyott a barátréce

– A barátréce csapat egyre inkább távolodni kezdett a parttól, egy madár kivételével, aki lassabban és egymagában mozgott a vízen – mesélte a likeBalaton.hu-nak a szőlősgyöröki fotós. – Táplálkozási és biztonsági okokból ezek a madarak csapatba verődve mozognak, éppen ezért is volt fura, hogy ő különcködött. Itt már volt olyan sejtésem, hogy beteg lehet. Megvártam, amíg a partra úszik, majd közelebb mentem hozzá. Annyira kimerült, és átfagyott, hogy nem akart elmenekülni. Nem is csapdosott, amikor hozzáértem. A levegő hőmérséklete -3 fok volt, a vastag tollazata miatt nem láttam rajta külsérelmi nyomokat, és reflexszerűen a kabátom alá helyeztem.

Így „utazott” a sérült barátréce Ceglédi Ádám autójában a madárkórházig
Fotó: Ceglédi Ádám

 

Akkor vettem észre, hogy a kezem véres.

A madár teljesen átfagyott és remegett, amikor sikerült kézbe vennem. A lábait egyáltalán nem is tudta mozgatni, a tollazatán a vízcseppek fagyottak voltak, és a tollazata a hasi oldalán teljesen át volt már ázva, és kezdett befagyni. Alaposabban átvizsgálva lettem figyelmes arra, hogy a mellkasi részen nagy felületű, vérző, nyílt seb tátong.

Sérült állatok számára mindig van az autómban doboz és pokróc, így rögtön belehelyeztem a madarat, és a fűtött autóba raktam,

akit a sukorói vadmadárkózházba szállítottam. Őszinte leszek: nem fűztem hozzá sok reményt, hogy ilyen kimerült és sérült állapotban egyáltalán túléli-e az egyórás utat. A remegés szépen fokozatosan elmúlt, a légzés alapján is szebb jeleket mutatott. Mire Sukoróra értem vele, addigra a madár már a saját lábait használva totyogott a dobozban – idézte fel Ádám.

Nem élte túl

Bár reményteljesenek tűnt a vadmadár felélénkülése, sajnos a sukorói madárkórház arról tájékoztatta Ádámot, hogy a barátréce meghalt. Belgyógyászati kezelésben részesült, de a több testtájékot érintő egyidejű súlyos sérülése (polytrauma) legyőzte a szárnyast.

– Az eset napján viharos időjárás volt, lehetséges, hogy az erős hullámzás a kövezésnek dobta a madarat, ami ettől megsérült. Én ezt tartom a legvalószínűbbnek.

De akár lehetett egy ragadozóhal is, vagy a víz alatt beleakadhatott valamibe

– próbálta rekonstruálni a madár sérülését a fiatalember.

Egy egészséges barátréce a Balatonon
Fotó: Ceglédi Ádám

Ceglédi Ádám több madarat is megmentett

A fiatal fotós elmondta, a barátréce az esetek többségében nehezen fotózható faj, az ember közelségét nem igazán kedveli, ezért nehéz róla közeli és jó minőségű felvételt készíteni. Emellett pedig gyönyörű mintázatú, és jobbára csak télen megfigyelhető, ezért fordított nagyobb hangsúlyt a fényképezésükre. Az északi madárfajok mindig közel álltak hozzá, ezért télen mindig igyekszik az időszakosan itt tartózkodó fajokat a lehető legjobban megfotózni.

Korábban már több mentett madarat is eljuttatott Sukoróra.

Sérült fekete harkályt, erdei fülesbaglyot, szárnytörött vörös vércsét, sirályt, gyurgyalagot, fecskefiókákat, és hattyúkat, melyek közül sokan új életet kezdhettek.

Az év legszebb természetfotója 2022-ben Fotó: Ceglédi Ádám

Feltörekvő természetfotós

A 24 éves balatoni természetfotós szinte minden nap kilátogat a partra.

Az elkövetkező időszakban jégmadarakat szeretne lencsevégre kapni,

és a közeli berekben élőhelykezeléssel és élőhely kialakításával is foglalkozik.

– 2010-ben kaptam az első fényképezőgépemet, azóta pedig folyamatosan fejlesztve az eszköztáramat, a mai napig aktívan foglalkozom természetfotózással. 2016-ban az év ifjú természetfotósa voltam Magyarországon, az ezt követő években pedig a felnőtt kategóriákban indultam, ahol 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022 és 2023-ban az év legjobb természetfotói között szerepeltek a képeim – mondta Ceglédi Ádám, akinek egy rókákról szóló fotója 2022-ben az év legszebb természetfotója díjat kapta az év természetfotósa pályázaton.

Nyitókép: Ceglédi Ádám

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva