Krausz Andrea | 2023.06.22. 22:35
Pénteken megérkezhetnek Siófokra a Balaton új hajói
Csütörtökön este 21 óra körül elérték a Gemenc Árvízkaput a Balatoni Hajózási Zrt. új hajói. Keselyűsnél átzsilipelve a Sió-csatornára, egyesével, vontató és tolóhajók segítségével fognak megérkezni Siófokra.

A szerdán délelőtt Komáromból elindult hét hajóból álló, kötelékbe kapcsolt konvoj a csütörtök reggeli órákban a Duna budapesti szakaszán haladt keresztül. A terv az volt, hogy a hajók a csütörtöki nap végére érkeznek meg a Sió-csatorna torkolatához, a keselyűsi zsiliphez. Ez úgy tűnik, hogy sikerült.

Látványos volt Budapesten is a konvoj, a kötelék élén a Sopron motoros géphajó, a „zuhatagi tigris” haladt
Fotó: BAHART – hivatalos

 

Csütörtökön 21 óra körül a konvoj elérte a Gemenc Árvízkaput:

A Sión majd egyesével közlekednek az új hajók

A konvoj megbontása után a hajók átzsilipelnek a Sió-csatornára, és onnan folytatják 121 km-es útjukat a Balaton felé. A csatornán az új hajók már egyesével, vontató és tolóhajók segítségével fognak továbbhaladni,

mely összességében közel húsz hajóból álló flottát jelent

– tájékoztatott a BAHART.

A Gemenc Árvízkapu Facebook oldalán azt írták, a Sió Árvízkapu péntek estig le lesz zárva.

Nagy lett a forgalom a Sión

Ahogy azt a likeBalaton.hu is megírta, a Balatoni Hajózási Zrt. a Magyar Turisztika Ügynökség közreműködésével 5,7 milliárd forintból építtetett két új 35 méteres új katamaránt, és két 45 méteres kompot, melyek 2021-ben készültek el. Az új hajók vízre bocsátása és üzempróbája a hajógyárban megtörtént és szállításra előkészített állapotban várták, hogy a Balaton vízállása, valamint az időjárás lehetővé tegye a vízi szállítást.

Idén a Balaton elérte a 120 cm-es szabályozási szintet, sőt meg is haladta azt, így a szállító hajók elindulhattak.

Az összetett logisztikai feladatban a komáromi hajógyár, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és Kirendeltségei, valamint a BAHART munkatársai vesznek részt.

Csütörtökön a Balaton felől is érkeztek hajók. Reggel elindult Sión lefelé az Izsó vontató, a Szikra vontatta Zánka vízibusz, és a korábban Balaotnfüreden sétahajózásban résztvevő Kisfaludy lapátkerekes. A lefelé úszó kisebb hajókat is rengetegen filmezték, fotózták a Sión.

Az emberek szeretnék megnézni

A BAHART négy hajójának érkezésére nagyon kíváncsiak az emberek. Főként, hogy a a teljes flotta 20 hajóból áll, ami látványosnak ígérkezik.

Mivel a hajókat a szállítás miatt részlegesen szét kellett szerelni, a forgalomba állás előtt, még több hónapos szerelési munkák várhatók a Balatonra érkezésük után.

Nyitókép: BAHART – hivatalos

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva