Krausz Andrea | 2024.05.13. 08:00
Peter Sagan volt a nézők kedvence a Tour de Hongrie siófoki rajtjánál
Siófokról indult a 2024-es Tour de Hongrie befutó szakasza. A 45. magyar kerékpáros körverseny ötödik, egyben záró napján 173 kilométert teljesített a nemzetközi mezőny. Siófokon programokkal, bemutatókkal és különleges szurkolói pontokkal várták az érdeklődőket. A Balatonnál imádták Peter Sagant.

Vasárnap délben rajtolt el a Tour de Hongrie (TdH) utolsó, befutó szakasza Siófokról, a Víztorony lábától. A szervezők már a rajt előtti órákban lezárták a belváros egy részét, ahol délelőtt a helyi Airforce Tánciskola bemutatóját, Furák Krisztián többszörös BMX magyar bajnok mutatványait, és a siófoki Balaton Táncegyüttes műsorát láthattuk.

A Tour de Hongrie egyik sztárja

A Fő utcán megcsodálhattuk a versenyző csapatok buszait és kísérőautóit. A legtöbben a háromszoros világbajnok Peter Sagan autója előtt ácsorogtunk, hogy egy pillanatra megláthassuk a kerékpársport egyik legnagyobb alakját. A szimpatikus egykori világbajnok be is váltott a hozzá fűzött reményeket.

Kedvesen osztogatta az autogramokat. És bár nem ő volt a magyar körverseny esélyese, a balatoni szurkolótábor kedvence egyértelműen Peter Sagan volt.

A háromszoros világbajnok Peter Sagan Siófokon, a rajt előtt
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

A rajt előtt a színpadon felsorakozott mind a 20 csapat 120 versenyzője. Láthattuk az elképesztő mezőny sok-sok sztárját.

A verseny történetében először fordult elő, hogy két világbajnok is indult.

Peter Sagan (Pierre Baguette Cycling) mellett a 34-szeres Tour de France-szakaszgyőztes Mark Cavendish (Astana Qazaqstan Team) is eljött Magyarországra.

Mark Cavendish a rajongók gyűrűjében Siófokon
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

A helyiek is kerékpárra pattantak a Tour de Hongrie-n

A sportrajongók szurkolói pontokat szerveztek, hogy a rajt után is minél többen biztassák a versenyzőket a 65-ös út mentén.

Pálinkás Andor, az idén 30 éves évfordulóját ünneplő helyi kerékpáros klub, az Ezüstpart SE, később Siófoki Kerékpáros Sport Club (SKSC) oszlopos tagja is kerékpárra pattant, hogy az akkori siófoki versenyzőkkel együtt szurkoljanak a mezőnynek.

Pálinkás Andor a likeBalaton.hu-nak elmondta:

összesen 19 alkalommal érintette Siófokot a Tour de Hongrie. 1993-ban például siófokiak is rajthoz álltak.

Nézzétek meg a videót!

Szalagátvágással indult Siófokon a Tour de Hongrie rajtja

A siófoki rajtnál az első sorban álltak a pillanatnyi legjobbak, így a fehér, a sárga, a zöld és a piros trikó viselői. A 120 fős mezőny egy úgynevezett lassú rajttal indult el a belvárosban, melyet megelőzött az ünnepélyes szalagátvágás.

Balról jobbra Eisenkrammer Károly a TdH főszervezője, Nagy Gábor Siófok alpolgármestere, Lengyel Róbert Siófok polgármestere és Witzmann Mihály a térség országgyűlési képviselője szalagátvágással indították el a Tour de Hongrie-t
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

 

Itt vannak az eredmények

Végül Wout Poels (Bahrain Victorious) nyerte a Tour de Hongrie Siófok és Pécs közötti 173 kilométeres zárószakaszát. Második lett a Liege-Bastogne-Liege-győztes holland kerekes, Damien Howson (Q36.5 Pro Cycling Team), a harmadik pedig Emanuel Buchmann (Bora–hansgrohe).

Megőrizte a sárga trikót, és a pontverseny győztesének járó zöldet is hazaviheti Thibau Nys (Lidl-Trek), aki Pécsen a negyedik helyen ért célba.

Az integető Thibau Nys lett az összesített verseny győztese, övé marad a sárga trikó
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

A legjobb magyar Dina Márton lett.

További fotókért katt a képbe!

 

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva