Krausz Andrea | 2023.05.27. 19:00
Pünkösdi rózsaözönnel nyitották meg a nyári szezont Siófokon
Rózsaszirmokat hintettek az ünneplőkre Siófokon a város hagyományos pünkösdi felvonulásán. Rózsakaput állítottak a hajóállomáson, ahol három napon át színes családi programokkal várják a turistákat. Szombaton hivatalosan is megnyílt az idegenforgalmi szezon a nyár fővárosában.

25 éve hagyomány a városban, hogy a szezonnyitón adják át a Kálmán Imre emlékplakettet azon színészeknek, előadóművészeknek, vagy rendezőknek,

akik az operett világában eltöltött többéves kitartó és sikeres munkájukkal a város világhírű szülötte, Kálmán Imre kultuszát ápolják.

Rózsakapuval ünnepelnek pünkösdkor Siófokon
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Csonka Zsuzsa és Tiboldi Mária vehette a Kálmán-emlékplakettet

Díjat kapott Csonka Zsuzsanna operaénekes, aki 30 évadon át énekelte az operairodalom hősnőinek szoprán főszerepeit,

mellette a Fővárosi Operettszínházban is gyakran vendégszerepelt és megformálta a Csárdáskirálynő, a Marica grófnő, vagy a Cirkuszhercegnő főszerepeit. Az opera nagyköveteként tanítással foglalkozik, és a mai napig küldetésének érzi az operett műfajának népszerűsítését.

Ugyancsak Kálmán Imre Emlékplakett elismerésben részesült

a Jászai Mari-díjas színművésznő, Tiboldi Mária, a Budapesti Operettszínház és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, akinek élete összefonódott Kálmán Imre művészetével.

Kisgyerek korától az operettkirály zenéjének bűvöletében él, a Csárdáskirálynő a Marica grófnő, a Cirkuszhercegnő főszerepei hozták meg számára a hírnevet, ezekkel az operettek bejárta az egész világot.

Tiboldi Mária és férje a siófoki Kálmán Imre emlékplakett átadáson
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Rózsaszirom eső

A Millennium parkban tartott ünnepség után díszes menet indult a hajóállomásra, a háromnapos Pünkösdi Rózsaünnep helyszínére. A menetben a Várpalotai Bányász Fúvószenekar, Princess TSE mazsorettjei, ünnepi díszbe öltözött huszárok és lovas hintó, valamint Siófok város civil egyesületei, Siófok vezetői és a testvérvárosi delegációk vonultak.

A korabeli ruhába öltözött hölgyek pedig rózsaszirmokat szórtak az ünneplők lába elé.

Korabeli hangulat és rózsaszirmok Siófokon, a Pünkösdi Rózsaünnepen
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

A hajóállomás és a mellette lévő Rózsakert a tavalyi évben megújult, méltó helyszínévé vált a különböző kulturális eseményeknek. A szezonnyitó egyben a rózsaünneppé is avanzsálódott.

Rózsakapu köszönti a Dísz térre érkezőket, virág témájú kézműves foglalkozások várják a családokat, kiállítók, árusok kínálják rózsa ihlette termékeiket.

A színpadon tartott megnyitó ünnepségen város díszes kulcsát Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz) adta át Dr. Lengyel Róbert polgármesternek. Ezzel a szimbolikus gesztussal nyílt meg a 2023-as a nyári turisztikai főszezon.

Díjátadók

Idén számos díj átadására került sor a siófoki ünnepségen.

Siófok turizmusáért díjban részesült Leányvári Krisztina cukrász szakoktató,

aki felnőtt és fiatal cukrászok képzésével, valamint a városban végzett társadalmi tevékenységével érdemelte ki az elismerést: számos gasztrofesztiválon láthatjuk tanítványaival. Siófok 50. évfordulójára pedig vezetésével elkészítették a város emblematikus épületét, a Víztornyot „tortából”.

2023-ban emlékezik meg Siófok városa Varga Imre, a nemzet művésze születésének 100. évfordulójáról. Ebből az alkalomból először adták át

a Varga Imre művészeti díjat, melyet a siófoki Csiszár Zsolt autodidakta szobrászművésznek adományoztak.

(Édesapja Csiszár Elek festőművész, a város díszpolgára.) A színpadon Varga Imre fia, Varga Tamás szobrászművész is gratulált a díjazottnak.

Balra Csiszár Zsolt szobrászművész, Varga Imre művészeti díjas, jobbra Leányvári Krisztina Siófok turizmusáért díjas szakoktató
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Balaton-díj

Idén a tóparti településeket tömörítő Balatoni Szövetség is

a Pünkösdi Rózsaünnepen adta át a Balaton-díjat, mellyel olyan személyeket ismernek el, akik a Balatonért kiemelkedően tevékenykedtek az elmúlt években.

Az elismeréseket Hebling Zsolt, a Balatoni Szövetség társelnöke és Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a szervezet titkára adta át.

2023-ban hárman részesültek Balaton-díj elismerésben:

Ábrahám Gábor siófoki mérnöknek, lokálpatriótának, aki profi fotósként megörökítette Siófok és a környező települések épületeit, az üdülőövezet és város fejlődésének mozzanatait. A képeket a közösségi oldalakon népszerűsíti.

Cserép László Balatonfüred vezető tanácsadójának, aki 1992 óta Balatonfüred Város Önkormányzata művelődési, oktatási, sport- és idegenforgalmi osztályának osztályvezetőjeként olyan kulturális trendeket hozott létre, amelyek ma már Balatonfüred imázsának részeivé váltak. Ilyen például a Salvatore Quasimodo költőverseny, Jókai napok, a Vince-napi ünnep, a Hal- és Borünnep, Hamvas-napok, valamint az Anna-bál és az Anna fesztivál.

Ugyancsak Balaton-díj elismerésben részesült Dr. Iglódi Endre keszthelyi ügyvéd, a Magyar Olimpiai Bizottság Emlék- és Hagyományörző Bizottságának tagja. Keszthely és a térség sportja sokat köszönhet neki. 1981 óta Zala vármegyei sporttudósító, több könyvet írt és lektorált. Ügyvédként a polgári jogi, családi jogi perekkel, ingatlanügyekkel foglalkozik.

A pulpitus mögött balról jobbra: Hebling Zsolt, a Balatoni Szövetség társelnöke, Ábrahám Gábor, Cserép László, és Dr. Iglódi Endre Balaton-díjasok és Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a balatoni Szövetség titkára
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Ingyenes pünkösdi programkavalkád Siófokon

Az egyedi rózsás arculatú és hangulatú siófoki eseményre

minden érdeklődőt várnak különböző családi és gyerekprogramokkal, kreatív műhelyekkel, veterán jármű kiállítással.

Vasárnap ZSÉDA ünnepi koncertje varázsolja el a látogatókat a csodálatos színekben pompázó Rózsakert szomszédságában.

Pünkösdi Rózsaünnep Siófok megújult rózsakerti szökőkútjánál
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

Pünkösdhétfő az egészség és a tradíció jegyében telik majd a hajóállomás környékén, prevenciós előadások, kutyaterápiás bemutató, katasztrófavédelmi és rendőrségi bemutató, egészségügyi szűrések várják a látogatókat, délután az idén 60 éves Balaton Táncegyüttes teszi fel a koronát a siófoki Pünkösdi Rózsaünnep programjára.

A részletes programot itt lehet elolvasni.

További fotókért kattints a képbe!

 

Nyitókép: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva