Marosi Gábor | 2023.10.17. 12:00
Siófok 250 millió, Balatonlelle 156 millió forint adóbevételt termelt
A gasztronómiára és az aktív turizmusra is építenek a balatoni vállalkozók és ennek látszik is az eredménye az idei turisztikai adatokon.

Balatonlelle 156 millió forintos bevételre tett szert a turizmusból

Jelentős bevétellel gazdagodtak a balatoni önkormányzatok a nyári szezonban. Az idegenforgalmi adóbevétel minden településen emelkedett, s a kedvező időjárás miatt szeptemberben is sok turista volt a Balatonnál.

A nyári napokon többször is ki lehetett volna tenni a megtelt táblát Balatonlellén. Ezt a kúrtaxa bevételek is jól tükrözik. Az idegenforgalmi adó díját 450-ről 500 forintra emelték éjszakánként. Úgy számoltak, hogy a három hónap alatt 110 millió forint lesz a bevételük, azonban 156 milliót tudtak elkönyvelni.

– A jó idő miatt még egészen szeptember közepéig voltak turisták a városban – hangsúlyozta a polgármester.

Balatonboglárt is nagyon sokan keresték fel a nyáron

Az idén megnyílt magasösvény 150 ezer látogatót vonzott augusztus végéig, és majdnem ugyanennyien voltak a gömbkilátóban is, ami hat százalékkal több mint egy évvel korábban. A nyári hónapokban pontosan 129 ezer 136 vendégéjszakát töltöttek el a városban, ez több mint 69 millió forintos adóbevételt jelentett az önkormányzatnak.

A parkolásból 102 millió forint bevétele lett a településnek a nyár végéig. Ebből, ha a működési költséget levonják, bruttó 80 millió forinttal gazdagodtak.

– Bőségesen megtérült az a parkolási rendszer, amit 56 millió forintért építettünk ki – hangsúlyozta a balatonboglári polgármester.

Fonyódon valamelyest kevesebb vendégéjszakát töltöttek el a turisták idén nyáron, de így is több idegenforgalmi adóbevételük lett, mint a korábbi években. Tavaly ugyanis öt év után a napi 400-ról 500 forintra emelték meg a kúrtaxa díját.

– A három hónap alatt 92 ezer vendég­éjszakát regisztráltunk, ez 46 millió forintot jelent az önkormányzatnak. A bevételt idegenforgalmi fejlesztésekre, virágosításra, faültetésre fordítjuk. Minden ősszel 100 facsemetével gazdagodik a város – mondta Hidvégi József, a város vezetője.

Lombkorona tanösvény Balatonbogláron Fotó: sonline.hu/Németh Levente

Lombkorona tanösvény Balatonbogláron
Fotó: sonline.hu/Németh Levente

 

Siófok több mint 250 millió forint adóbevétellel gyarapodott

A balatoni régió települései közül

Siófok lett az első júniusban és júliusban, ahol összesen 462 ezer vendégéjszakát töltöttek el a turisták.

Siófok, aranypart
Fotó: Krausz Andrea

 

A gasztronómiára és az aktív turizmusra is építenek

A szokatlanul meleg időjárás még az elmúlt héten hétköznap is többeket csalt ki a Balaton partjára. A még nyitva lévő büfék, éttermek teraszain is sok vendég fogyasztott. Tóth Zoltán, az egyik boglári büfé tulajdonosa elmondta, hogy erős nyarat zártak és a szeptember is kiemelkedő hónap volt. Amíg az időjárás engedi, várják a vendégeket.

Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke elmondta, ősszel is nagyon sok programmal készülnek a balatoni települések. A legtöbb helyen a gasztronómiára és az aktív turizmusra építik fel a kínálatukat. Fekete Tamás kiemelte:

a bringások több mint 800 kilométer kijelölt útvonalon tekerhetnek a tó környékén.

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: Siófok, aranypart
Fotó: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva