Krausz Andrea | 2022.09.21. 14:00
Siófok adventi fényei takarékos üzemmódra kapcsolnak
Siófok adventi fényei rövidebb ideig és kisebb területen égnek majd az energiaárak emelkedése miatt. A városban lekapcsolják a templomok és emlékművek fénydekorációit, bezár az emlékház.

Siófok adventi fényei idén is beragyogják az ünnepet, de a rezsiköltségek miatt a városban takarékossági intézkedéseket vezetnek be.

Siófok adventi fényei megmaradnak

„A karácsonyi díszkivilágítást is korlátoznunk kell, azzal együtt, hogy teljesen a karácsonyi hangulatról nem vagyok hajlandó lemondani. Tehát idén nem a teljes adventi időszakban, hanem csak december 16-tól január 2-ig és kizárólag a Fő téren, illetve a Fő utcán a Sió és Széchenyi utcák közötti területen fogjuk azt biztosítani. Az egyes városrészekben azonban egy-egy feldíszített és kivilágított fenyő belefér” – számolt be Facebook oldalán Lengyel Róbert, Siófok polgármestere.

Ez azt jelenti, hogy advent első, második és harmadik vasárnapján még nem égnek majd a fények.

Csupán advent negyedik vasárnapja előtt gyújtják fel azokat, és csak a belvárosi területeken csodálhatjuk meg.

Siófok adventi fényei rövidebb ideig és kisebb területen égnek majd

Advent utolsó vasárnapja előtt két nappal gyúlnak fel a karácsony fények 2022-ben
Fotó Krausz Andrea

Az egyéb díszfényeket lekapcsolják

A polgármester által összehívott pénzügyi válságstáb után a következő takarékossági intézkedésekről számolt be a város vezetője: bezárják a Kálmán Imre emlékházat (előre bejelentett csoportos látogatás esetén nyitják ki), az önkormányzati hivatal és intézmények épületeiben a fűtési időszakban 20, az idősotthonban, az óvodákban és a bölcsődében 22 fok lesz az előirányzott hőmérséklet.

Az éven át működő díszkivilágításokat október 1-je és március 1-je között lekapcsolják (templomok éjszakai reflektoros megvilágításai, a kiliti körforgalmában lévő Kiliti felirat, a Trianoni Emlékmű és a Millennium parki zenepavilon, a Március 15. park emlékműve, a Szent Miklós Park és a Rózsakert szobrai.) Ez 5 hónap alatt nagyjából 10 millió forintos megtakarítást jelent. A Fő téri Széchenyi szobor szökőkútját is leállítják, ami a polgármester tájékoztatása szerint 9 milliós megtakarítást jelent.

Megvizsgálják a jövőben, hogy a közvilágítás fényerejét hogyan tudnák csökkenteni.

A siófoki zenepavilon sem lesz így kivilágítva
Fotó: Krausz Andrea

Eddig helyenként ingyen volt az elektromos töltés

Siófokon az elektromos autók öt töltőállomásán egy-egy töltőfejet lezárnak, ezzel együtt a polgármester az illetékes miniszter hozzájárulását kéri, hogy a rendkívüli gazdasági helyzetre való tekintettel ne

a városnak kelljen állni az elektromos járművek áramfogyasztását az autótulajdonosok helyett

(pályázati úton szerezte be ezeket az önkormányzat, és pályázati feltétel volt a költségek átvállalása.)

Ritkíthatják a helyijáratos buszközlekedést

A polgármester szerint újragondolják az elmúlt öt évben több, mint félmilliárdos veszteségfinanszírozást igénylő helyijáratos buszközlekedést is. Itt járatritkítás és jegyáremelés lehetséges.

Nyitókép: Krausz Andrea



 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva