Koszorus Rita | 2024.03.03. 14:00
Szokatlan szarvasbőgés Somogyban – ősszel lenne esedékes
A szarvasbőgés ősszel lenne esedékes. A szakemberek véleménye megoszlik a szokatlan, tavaszi időpont kapcsán.

Szarvasbőgés: egyelőre nem egyértelmű, hogy miért

Somogyban is több területen tapasztalták a vadászok, hogy februárban is bőgtek a szarvasbikák. Somogyváron, Lipótfa környékén, de a Somogy–Baranya határnál is hallották az amúgy ősszel jellegzetes hangot. Az okok nem egyértelműek, de abban egyetértenek a szakemberek, hogy február végén szokatlan a jelenség.

40-50 évvel ezelőtt is lejegyeztek hasonlót, akkor azt feltételezték, hogy a vaddisznókocák búgása zavarta meg a bikákat, emiatt indult be újra a bőgés. Ennél azonban jóval összetettebb a jelenség, s nehéz tisztázni, mi állhat pontosan a háttérben.

szarvasbőgés

Fenséges agancsok
Fotó: Mészáros Annarózsa

Vetélés miatt újra peteérés van a tehénnél, ezért is bőghetnek a bikák

– Egyáltalán nem jellemző, hogy február vége felé bőgnének a bikák. Késő tél eleji, vagy november-decemberi bőgésről évtizedekkel ezelőtt is hallottam. Volt olyan vadőr, aki megfigyelte, hogy a búgó koca zavarta meg a gímbikát. A kései bőgést az is beindíthatja, hogy vetélés miatt újra peteérés van a szarvasteheneknél. Magzatelhalás miatt újra peteérés és ivarzás nem zárható ki, de ennek kicsi a valószínűsége ennyire későn. Egyszer lőttem egy tehenet január végén, aminek teje volt és még borja is. Normálisan egyébként májusban születnek a szarvasborjak – mondta Sugár László kaposvári professor emeritus-vadbiológus.

– A mi vadászterületünkön Gyékényesen nem volt utóbőgés, de hallottam másoktól, sőt videót is láttam három bőgő bikáról, amihez hasonlóra nem emlékszem. Januári bőgést eddig egyszer tapasztaltam, de akkor pár centis hó volt. A bikák az ünő körül forgolódtak, valószínű akkor üzekedett, ami előfordulhat. Ittt nem arról van szó, hogy jön a tavasz és azt érzik a bikák – mondta Kovács Gábor, a Gyékényesi Hármashatár Vadásztársaság elnöke.

Menekülő szarvasok Zalában
Fotó: zaol.hu

A klímaváltozás és a tavasz sem okozhatja a szarvasbőgés jelenségét

– A klímaváltozás nem okozhatja a jelenséget. Van egy kutatócsoport, amelyik a mikotoxin számlájára írja a magzatelhalásokat, de ugyanúgy fertőzés is okozhat hasonlót, ezt mi is vizsgáltuk itt Kaposváron – mondta a professzor.

– A kérdés nagyon izgalmas és további kutatásokat érdemelne. Azoknak a vadászoknak pedig, akik utóbőgést tapasztaltak az elmúlt hetekben, azt javasolta, hogy mivel a szarvas nyolc hónapra ellik, érdemes lesz megfigyelni majd ősszel, hogy látnak-e pettyes borjakat a területükön – vélekedett Sugár László.

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: A gímszarvasbika bőgése
Fotó: Mészáros Annarózsa

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva