Megjelent a Magyar Konyha magazin idei Balaton Gasztrokalauza, amely háromszáz éttermet, bisztrót, strandbüfét, kávézót, romkocsmát és egyéb vendéglátóhelyet ajánl az olvasók figyelmébe. A Magyar Konyha gasztrokalauza immár tizenegyedik alkalommal foglalja össze, hol és mit érdemes enni a Balaton körül.
A háromszáz tipp között hatvan új hely van
A gasztrokulturális magazin szerkesztősége idén is körbeette a tavat, ennek eredménye a több száz ajánlás. Az így elkészült kiadvány továbbra sem étteremkalauz, sokkal inkább kulináris útikönyv. A kötet az éttermi kategóriák mindegyikéből tesz ajánlásokat: bemutat kultúrbisztrót, halsütőt, romkocsmákat, fűszerkerteket, sajtkészítő műhelyeket, kockás abroszos kisvendéglőket és fine dining éttermeket is.
Külön fejezetben szerepelnek a borászatok, és több kategóriában – például kikötői étterem, strandbisztró, cukrászda és fagyizó – Top 10-es listák hívják fel a figyelmet a balatoni régió legjobbjaira. A Michelin ellenőrei tíz helyet tartottak a Balaton mellett ajánlásra méltónak, négy pedig elhozta a Bib Gourmand, a jó ár/érték arányú elismerést is. Ezekről a helyekről külön lista olvasható a Balaton Gasztrokalauzban.
A balatoni vendéglátás árai 15-25 százalékot emelkedtek, ám a rezsiárak megugrása ellenére a régi, nagy bástyák kitartanak, hozzájuk pedig hatvan új vendéglátóhely csatlakozott.
Sokasodott a vega/vegán ételeket kínáló éttermek száma
A választék immár széles spektrumon mozog. A nosztalgiára hajlamos nyaralók ezért éppúgy megtalálják számításukat, mint a hagyományos vagy a modern konyha kedvelői. Ettől persze még kaotikus a felhozatal: lángos, hekk, nápolyi pizza, francia, olasz, mediterrán, mexikói ízek, tengeri herkentyűk, barbecue, hamburger egyaránt kapható.
A hagyományőrző balatoni ételek, mint a petyek, vagyis a fonyódi halászlé, vagy Vörösmarty Mihály kedvence, a baligány ritka szereplő az étlapokon. A regionális gondolkodású éttermek esetén viszont üdvözlendő, hogy továbbra is törekszenek a helyi alapanyagok, a halak korábbinál jóval változatosabb használatára
A Balaton 2023 Gasztrokalauz az újságárusoknál elérhető a Magyar Konyha nyári dupla számának ingyenes mellékleteként.
:
Nyitókép: illusztráció/Shutterstock