likeBalaton.hu | 2024.05.07. 20:00
Tour de Hongrie: világsztárok és 12 magyar a rajtnál
A Tour de Hongrie-t világszerte hatalmas érdeklődés övezi. A siófoki szakaszrajt az egyik legizgalmasabbnak ígérkező etap.

Peter Sagan és Mark Cavendish révén az országúti kerékpársport elmúlt évtizedét meghatározó két világsztárral, valamint az előzetes rajtlista alapján 12 magyar bringással is találkozhatnak a szurkolók a szerdán kezdődő 45. Tour de Hongrie-n.

Peter Sagan, a TotalEnergies szlovák versenyzője a Tour de France francia országúti kerékpáros körverseny 19., Moirans-en-Montagne és Poligny közötti 173 kilométeres szakaszának rajtja előtt 2023. július 21-én.
Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Az első alkalommal 1925-ben megrendezett, így idén 99 éves magyar körverseny mostani kiírásán a sprinterek, a dombos szakaszok kedvelői és a hegyimenők is megtalálhatják számításukat. Az első két etap mezőnyhajrával kecsegtet, a Tour de France-ra készülő sprinterek számára kiváló felkészülési lehetőséget teremt a hajdúszoboszlói és a kazincbarcikai befutó. A 2011-ben vb-aranyérmes brit Mark Cavendish – aki egész idényét annak rendeli alá, hogy a nyári francia körversenyen megszerezze pályafutása 35. etapsikerét, ezzel megelőzze a sportági legenda Eddy Merckxet – idénye eddig halovány, csupán a kolumbiai körversenyen tudott szakaszt nyerni, így a Tour de Hongrie mindenképp fontos állomás lesz számára.

Cavendish Magyarországon már járt, igaz, a Giro d’Italia kapcsán: két éve Balatonfüreden bizonyult a leggyorsabbnak, Zámolyon pedig buszmegállót neveztek el róla.

A holland Dylan Groenewegen két éve Kazincbarcikán, tavaly Szentgotthárdon, a nyitóetapon tudott nyerni, ő is a mezőnyszakaszok esélyesei közé tartozik, rajtuk kívül is több remek sprinter lesz ott a karcagi rajtnál szerdán.

A negyedik szakasz kimenetele a legnehezebben megjósolható: a tempótól függően kibírhatják sprinterek, kedvezhet klasszikus-menőknek is, de akár egy gyorslábú hegyimenő is nyerhet Etyeken.

Néhány éve tökéletes terep lett volna ez Peter Sagan számára

ám a háromszoros világbajnok World Tour-szinten már nem versenyez, hegyikerékpárban szeretne kvótát szerezni a párizsi olimpiára, az erre történő felkészülés részeként áll rajthoz. Jelenléte azzal együtt is sok nézőt szólíthat az utak mellé, hogy nagy eredményre már nem lehet számítani a kerékpársport legszínesebb egyéniségei közé tartozó, az év első hónapjaiban két szívműtéten átesett szlovák kiválóságtól.

Az idei lesz a verseny történetének legnagyobb szintemelkedése

A viadal 2015-ös újraindulása óta most lesz a legnagyobb, 7871 méter az összesített szintemelkedés, ez pontosan annyi, mint amekkora a Föld huszadik legmagasabb hegye, a nepáli Ngadi Chuli. A szintemelkedés jelentős részét a két hegyi befutós etap, a Kékestetőn záruló harmadik és a Pécsett végződő zárószakasz adja. Az etyeki befutót is figyelembe véve biztos, hogy sokoldalú kerékpáros lesz az idei Tour de Hongrie végső győztese, nem ígérkezik könnyűnek a címvédő svájci Marc Hirschi dolga.

A szakaszgyőztes svájci Marc Hirschi, az UAE Team Emirates versenyzője a 44. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny harmadik, 180 kilométeres Kaposvár - Pécs szakaszának befutóján Pécsen 2023. május 12-én.

Marc Hirschi, az UAE Team Emirates versenyzője a 44. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny harmadik, 180 kilométeres Kaposvár – Pécs szakaszának befutóján Pécsen 2023. május 12-én.
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

12 magyar kerékpárosért szoríthatnak a hazai szurkolók

Az előzetes rajtlista alapján Fetter Erik (Polti-Kometa), Karl Ádám, Rózsa Balázs, Istlstekker Zsolt, Orosz Gergő (Epronex-Hungary), Valent Márk (MBH BANK Colpack Ballan Csb), illetve Dina Márton, Pápai Ádám, Peák Barnabás, Szijártó Zétény, Feldhoffer Bálint, Filutás Viktor (magyar válogatott) harcol majd a legjobb magyar bringást megillető fehér trikóért. Peák 2017-ben, Dina 2019-ben lett második összetettben, utóbbitól az emelkedős etapokon várható jó eredmény, Fetternek az etyeki szakasz feküdhet, Karl Ádám pedig a sprintekben próbálhat meg előkelő helyezést bezsebelni.

Fetter Erik, az EOLO-Kometa csapat tagja a Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny rajtja előtt a Budapest és Visegrád közötti 195 kilométeres nyitóetapján a Hősök terén 2022. május 6-án.
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A megkülönböztető mezek színei és jelentésük

A többi megkülönböztető mez is a magyar körversenyen már megszokott lesz: a sárga az összetett éllovasát, a piros a hegyi pontverseny vezetőjét, míg a zöld a sprinterek pontversenyének első helyezettjét illeti meg.

Az M4 Sport valamennyi szakaszt teljes egészében élőben közvetíti.

A 45. Tour de Hongrie programja

május 8., szerda: 1. szakasz, Karcag-Hajdúszoboszló, 166 km (szintemelkedés: 340 m)

május 9., csütörtök: 2. szakasz, Tokaj-Kazincbarcika, 162 km (1023 m)

május 10., péntek: 3. szakasz, Kazincbarcika – Gyöngyös-Kékestető, 183 km (2716 m)

május 11., szombat: 4. szakasz, Budapest-Etyek, 167 km (1451 m)

május 12., vasárnap: 5. szakasz, Siófok-Pécs, 173 km (2341 m)

Össztáv: 851 km (összesített szintemelkedés: 7871 m)

A Tour de Hongrie győztesei a 2015-ös újraindítás óta

2015: Tom Thill (luxemburgi)

2016: Mihkel Räim (észt)

2017: Daniel Jaramillo (kolumbiai)

2018: Manuel Belletti (olasz)

2019: Krists Neilands (lett)

2020: Valter Attila

2021: Damien Howson (ausztrál)

2022: Edward Dunbar (ír)

2023: Marc Hirschi (svájci)

 

Tervezd meg az utazást!:


 

Nyitókép: Filutás Viktor, a magyar válogatott tagja a verseny előtt a 44. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny fővárosi záróetapján 2023. május 14-én.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva