Krausz Andrea | 2023.08.08. 08:00
Visszatér a nyár, visszamelegszik a Balaton
Az elmúlt héten a szél és a hideg alaposan lehűtötte a Balatont, de csütörtöktől tartós melegedés várható. Fokozatosan melegszik a tó vize, visszatér a nyári idő.

Az elmúlt napokban hideg légtömeg árasztotta el a Kárpát-medencét, így a Balaton térségét is – mondta a likeBalaton.hu-nak Horváth Ákos, az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Viharjelző Obszervatóriumának vezetője, aki hozzátette, keddtől mérséklődik az északnyugati szél, lassú melegedés indul, de szerdán még nincs kizárva egy záporos időszak.

– Csütörtöktől érkezik a felmelegedés. A hétvégére akár már 28-29 fokos maximumokat is mérhetünk, a jövő hét elejéig kevésbé szeles, napos jó idő várható. Visszajön a jó idő, de nem lesz forróság

– mutatott rá Horváth Ákos.

Friss még a víz Zamárdinál is
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Melegszik a tó vize

A meteorológus elmondta, a Balaton egy hét alatt 7-8 fokot hűlt, mivel a hideg levegő és a szél gyorsan átkeverte a tó vizét. Az Országos Meteorológiai Szolgálat műszerei augusztus 8-án 20 fokot mértek, holott július közepén már előfordult a 28 fokos vízhőmérsékleti érték is. (Az OMSZ a parttól körülbelül 50 méterre mintegy 3 méter mély vízben, a felszíntől 1 méter mélyen méri az automata hőmérő a vízhőmérsékletet.)

– A hétvégére újra visszamelegszik a víz 23 fokra, de a partmenti, sekély részeken akár még melegebb is lehet

– tette hozzá a szakember.

2023 júliusában elérte a 28 fokot is a Balaton vízhőmérséklete. Augusztusban fokozatosan melegszik a tó
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Az számít, ha hétágra süt a Nap

Horváth Ákos szerint a nyári időszakban a magas napállás miatt nagyon gyorsan fel tud melegedni a Balaton vize. Az év többi részén a víz hőmérséklete a levegő napi átlag hőmérsékletéhez hasonló értékeket vesz fel.

Nyitókép: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva