Hecker Flórián | 2023.07.08. 07:00
Visszavonták az engedélyt – jó ideig biztosan nem lesz Balatonvilágoson vízisport-élménypark
Két hektáron indítanának el beruházást, ami a helyiek szerint a Balaton kisajátításával járna.

Visszavonták a balatonvilágosi vízisport-élménypályára kiadott engedélyt – közölte a létesítmény ellen hetek óta tiltakozó Aligai Fürdőegyesület (AFE) pénteken a közösségi oldalán. A döntést a hajózási hatóság hozta meg.

Az elmúlt hetekben egyre több vitát, június 26-án helyi tüntetést váltott ki Balatonvilágoson a vízisport-élménypálya létesítése.

Mit kell tudni a balatonvilágosi beruházásáról?

Bukovszki András, az AFE alelnöke, önkormányzati képviselő az MTI-nek elmondta: a képviselő-testület februárban szavazta meg, hogy egy hét ezer négyzetméternyi területen megvalósuló vízisport-létesítmény szárazföldi kapcsolatához tíz négyzetméternyi területet biztosít a fizetős strandból évi nettó 1,3 millió forintért. A június közepén pár nap alatt megvalósított, már csak üzemeltetési engedélyre váró létesítmény azonban

közel háromszor ekkora területet kerített le,

és nem az ígért mély, hanem a sekély vízben, a parttal párhuzamosan 22 ingatlan előtt korlátozva a vízhasználatot.

Mi a baj a balatonvilágosi beruházással?

Az éjjel világító, többféle veszélyforrást jelentő, kilátást és településképet zavaró létesítménynek előzetes környezetvédelmi hatástanulmányra is szüksége lett volna a Natura 2000-es területekre vonatkozó jogszabály szerint. Az AFE szerint a csaknem két hektáros, a Balaton kisajátításával és felmérhetetlen környezetpusztítással járó vízisport-élménypálya nem olyan beruházás, ami védené a természeti kincseket.

Miért vonták vissza a balatonvilágosi beruházás engedélyét?

A június végi képviselő-testületi ülésén hiába indítványozta három képviselő az önkormányzat beleegyező határozatának újratárgyalását, a polgármester nem tűzte napirendre a kérdést. A hajózási hatóság azonban a kapott panaszok alapján megállapította, hogy a létesítési-engedélyezési eljárásba szükséges lett volna ügyfélként bevonni több érintettet is, ami nem történt meg. Ezért az illetékes kormányhivatal saját hatáskörben visszavonta a létesítési engedélyt, egyúttal a hajózási hatóság az eljárás folytatásáról döntött. „A hatóság az érintett ügyfelek, valamint az ügyféli jogállást igazoló további érintettek nyilatkozatainak mérlegelést követően hozza meg döntését az ügyben. Hetek óta tartó tiltakozásunk meghozta tehát az eredményét: egy jó ideig még biztosan nem fog működni a vízisport-élménypálya – írta az AFE.

Húzóágazat félidőben – jó szezonra számít a magyar turizmus

Jó évet és nyári turisztikai szezont vár Horváth Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. Cél a stabil növekedés, amelyhez a lendületet idén a külföldi vendégforgalom adja. Az időjárástól erősen függ a nyári forgalom, amint egyetlen fokkal magasabb az átlaghőmérséklet, ötven százalékkal több a foglalás. A turizmus húzóágazat, erejét mutatja, hogy az első negyedévben egymagában produkálta a külkereskedelmi mérleg devizatöbbletének harmadát.

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva