likeBalaton.hu | 2023.12.09. 12:00
Viszlát eldobált sörösdobozok, üdítős flakonok
A nyári szezonban a fesztiválok során jelentős mennyiségű egyszer használatos italcsomagolás kerül felhasználásra. A sok PET-palack és fémdoboz landol a szemetesekben, vagy rosszabb esetben azok környékén. 2024-től azonban ez megváltozik: Magyarország új italcsomagolás-visszaváltási rendszert vezet be.

Januártól 1-jétől új italcsomagolás-visszaváltási rendszert vezetnek be Magyarországon, minden visszaváltási jelöléssel ellátott, egyszer használatos üveg, fém és műanyag palackos ital csomagolása visszaváltható lesz.
Ez a lépés jelentős hatással lehet a Balaton környékének környezeti állapotára, ahol a nyári szezonban különösen nagy mennyiségű italcsomagolás halmozódik fel.

A rendszer részeként a Mohu Zrt. 2024 júliusáig 5-6 ezer visszaváltó automatát helyez ki országszerte, beleértve a Balaton régióját is.

Ez az új rendszer különösen fontos lesz a Balatonnál. Az automaták lehetővé teszik a látogatók számára, hogy könnyen visszaváltsák a használt csomagolást, csökkentve ezzel a környezeti terhelést.

Az automaták csak sérülésmentes csomagolóeszközöket fogadnak el, tehát nem érdemes azokat pl. összetaposni, és a visszaváltásért járó 50 forint többféleképpen felhasználható: bankszámlára utalva, utalványként, vagy adományként.

A Mohu Zrt. a rendszer bevezetésével nemcsak a környezeti terhelést kívánja csökkenteni, hanem a visszaváltási arány növelésével hozzájárulni az újrahasznosítás hatékonyságának javításához is. Az EU előírásai szerint 2029-ig a PET-palackok 90 százalékát vissza kell gyűjteni és újra kell hasznosítani, amire ez a rendszer jelentős lépést jelent.

Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva