Szaniszló Hajnalka | 2020.11.11. 12:00
A Sümegi várban "gyújtogatott" és SUP-deszkán hegedült az InFusion Trio - INTERJÚ!
Az Infusion Trio az egyetlen looper zenekar hazánkban. Mi köze ennek a magyar népzenéhez, a történelmi lovasjátékokhoz és a Balatonhoz? A hegedűs Farkas Izsákkal beszélgettünk új klipjük kapcsán, melyet a Sümegi várban forgattak.

– A Cross the Over című, januárban megjelent albumotokról Bartók Béla: Román népi táncok című darabjának feldolgozásához a Sümegi várban forgattatok. Miért erre a helyszínre esett a választás?
– Annyit tudtunk a zenekarral, hogy egy várban szeretnénk forgatni, hiszen az új lemez kapcsán jött egy új koncepció, több magyaros dallammal. A fotózásunk is egy várban volt.

Te mennyire ismered a Sümegi várat? Itt találsz egy kvízt, mellyel tesztelheted a tudásodat!

– Hogyan kapcsolódik a dalotok a történelmi lovasjátékokhoz? Miért éreztétek úgy, hogy a Sümegi várban megrendezésre kerülő Történelmi Lovasjátékok hangulata illik a dalhoz/kliphez?
– A zene virtuózitása és a lovagi játék között találtunk egy hasonlóságot. Ahogy a lovagok is megküzdenek egymással, mi zenészek is nagyon küzdünk, de szerencsére nem egymás ellen.

Az InFusion Trió legújabb dalát játssza a Sümegi várban
Fotó: InFusion Trio hivatalos

 

– Mennyire tudtatok azonosulni a vár miliőjével?
– A klipforgatást megelőzte egy helyszínbejárás. Emlékszem, amikor beértünk Sümegre, és megpillantottam a várat, egy pillanatra szóhoz sem jutottam, annyira elvarázsolt a látvány! Már ott, amikor körbevezettek bennünket, tudtuk, hogy ez a mi helyszínünk.

 

 

– A klipben látványos, lovas és tüzes mutatványok is szerepelnek. Milyen volt mindezt a helyszínen átélni? Ti kipróbáltatok valami izgalmasat? Lovaglás, célbalövés?
– Úgy éreztük magunkat, mint a kisgyerekek. Annál a résznél, amikor a lovasokról készültek a felvételek, beültünk az első sorba, és végigizgultuk a játékokat. Jó volt látni, ahogy a lovagok teljes átéléssel és profin küzdöttek. Mivel a klipforgatásra csak egy napot tudtunk szánni, ezért minden időt a munkára fordítottunk. Azért a lovakat megsimogattuk!

Az InFusion Trió legújabb dalát játssza a Sümegi várban
Fotó: InFusion Trio hivatalos

– Voltatok esetleg a Balatonnál is a klipforgatás apropóján?
– Nagyon durva, hogy a várból lehet látni a Balatont! Hazafelé naná, hogy lementünk egy jó kis esti fürdésre és pizzázásra!

Kilátás a Sümegi várból, Farkas Izsák hegedűjével au előtérben (InFusion Trió) zenekarvezető/hegedűs hangszerével
Fotó: InFusion Trio hivatalos

 

– Hol léptetek már fel az InFusion Trióval a Balaton körül? Mesélj el egy kedves koncertes élményt.
– A zenekar egyik legemlékezetesebb fellépése a Veszprémi Utcazene Fesztiválon volt. Első alkalommal játszottunk ott, teljesen ismeretlen volt a csapat a nagyérdemű előtt. Egy kis színpadunk volt és ugyanebben az időpontban a nagyszínpadon is ment a show. Viszont nálunk annyira jó volt a hangulat, hogy odajött a szervező és megkérdezte, hogy van-e kedvünk még egy órát játszani, mert az utánunk lévő banda már nem jön. Adta magát a dolog, rázendítettünk még egy órát, így közel 300 ember táncol és érezte jól magát aznap este a koncertünkön.

Fotó: Nagy Marci / InFusion Trio hivatalos

 

– A zenekar tagjai mind képzett zenészek, bejártátok a világ különböző pontjait, számos különböző kultúra hatott rátok, s mégis a magyar komoly- és népzene elemeivel dolgoztok – modern köntösben. Mi a cél ezzel a lemezzel?
– Nagyon érdekes megfigyelés magunkon is ez a jelenség. Mi egyáltalán nem terveztük ezt a vonalat, de kaptunk egy-két olyan felkérést különböző rendezvényekhez kapcsolódóan, hogy készítsünk egy magyar népzenei átdolgozást. Azt vettük észre, hogy nagyon természetesen nyúlunk ehhez a zenei világhoz. Megtettszett nekünk is és úgy gondoltuk, hogy akkor erre is csinálhatnánk egy koncepciót. Így jött ez a kislemez ötlet. A célunk, hogy bemutassuk a klasszikus magyar darabokat és mai hangszereléssel közelebb vigyük azokat a fiatalokhoz. Érthetőbbé és szerethetőbbé szeretnénk tenni ezeket a szerzeményeket, és átörökíteni a jövő generációi számára is.

– A nagy magyar zeneszerzők mellett modern köntösbe öltöztetitek Kálmán Imre, az operettkirály szerzeményeit is, akiről tudható, hogy Balatoni illetőségű, hiszen siófoki születésű. Mely műveit dolgoztátok át a lemezen?
– Kálmán Imre Csárdáskirálynő című operettjéből dolgoztunk át két dalt (Hajmási, illetve a Jajj cica). Nem volt könnyű dolgunk, hiszen ezeknek a daloknak a sajátos világához tartoznak olyan elemek, amelyek ellenkeznek az InFusion Trio technikai lehetőségeivel. Ilyen például a tempo ingadozása, a lassítás, a lassú gyorsulás. Mi azonban addig kerestük a megoldást, míg meg nem találtuk. Lényegében összevontuk a két dal fődallamait és megtartva az eredeti szöveget, újragondoltuk a hangzásvilágot.

Ti hogyan viszonyultok a Balatonhoz? Jártok nyaralni, strandolni, kirándulni?
– A Balaton mindig hozzátartozott a zenekar életéhez. Minden nyáron ott töltünk pár napot. Ilyenkor levisszük az egész zenekari cuccot Nándorunk nyaralójába, Balatonvilágosra. A pincében felállítjuk a rendszert és elkezdődik egy alkotói tabor, új dalokat írunk, meglévőket gyakorlunk, cask úgy improvizálunk és természetesen lemegyünk egyet balcsizni!

Farkas Izsák (InFusion Trio) a Balaton vizén, egy SUP deszkán hegedül
Fotó: InFusion Trio hivatalos

– Számos mondhatni „modern” produkcióban veszel részt vendégzenészként (Molnár Tomi, JETLAG, Random Trip – rendszeres Balatoni fesztiválfellépők a szerk.) – gyakran jársz fellépni a tóhoz. Milyenek ezek a bulik? Mit ad hozzá, hogy a Balatonnál kerülnek megrendezésre?

– Mindig nagy örömmel és lelkesedéssel megyek a Balcsira, különösen akkor, amikor nem nyár van, hiszen nagyon ritkán látom a tavat szezonon kívül. Amikor csak van rá lehetőség, mindig megragadom az alkalmat, hogy ha csak egy picit is, de leszaladjak a partra megcsodálni a tájat. Nagyon élveztem a tavaly augusztust, mert direkt úgy vállaltam el a fellépéseket, hogy minden nap különböző zenekarral játszottam a Balaton különböző pontjain. Nappal pedig barátnőmmel pihentem Almádiban. Szerettem azt a nyarat!

Farkas Izsák a JETLAG vendégzenészeként a Strand Fesztiválon, Zamárdiban
Fotó: InFusion Trio hivatalos

 

– Vannak gyerekkori emlékeid a tóról?
– Apukám munkahelyének voltak üdülői, így hála istennek a gyermekkoromat nyaranta a Siófok szabadisóstói nyaralóban töltöttem. Tele vagyok élményekkel, vizibicklizések, csónakázások… horgászás fogások nélkül és persze a Cartoon Network ment angolul, egy mukkot sem értettünk belőle, de imádtuk! (nevet)

Fotó: Farkas Izsák (InFusion Trio) családi archív

 

– Mi jut eszedbe, ha azt a szót hallod, hogy Balaton? Érzések, illatok, impressziók érdekelnek.
– Nekem a Balatonról a végtelen nyugalom, a csend, a hullámzás jut eszembe. Ha illatról van szó, akkor azt kell mondjam, hogy még mindig érzem a gumimatrac szagát! (nevet)

FMaN, a Tha Shudras frontembere és Farkas Izsák (InFusion Trio) a Balaton vizén létek fel egy hajón
Fotó: InFusion Trio hivatalos

 

A zenekarról:

A 2011-ben alakult InFusion Trio az egyetlen looper zenekar. Tagjai mind képzett zenészek, akik a komoly- és a könnyűzene terén egyformán jártasak. Farkas Izsák a Liszt Ferenc Zeneakadémián végzett. Szerepelt a Vígszínházban a Hegedűs a háztetőn címszerepében, illetve számos jazz, rock és crossover formáció tagja. (Random Trip, Pilvaker) Simkó-Várnagy Mihály szintén a Liszt Ferenc Zeneakadémián diplomázott, majd a Liszt Ferenc Kamarazenekar tagja volt. A Roland Loop Világbajnokság kelet-európai döntőjén 2. helyezett lett. Weisz Nándor a Müncheni Zeneakadémián diplomázott, a Kocsis Zoltán vezette Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar tagja, számos jazz, folk, és pop formáció tagja. A csapatot 2015-ben a Das Supertalent és a magyar Got Talent döntőseiként láthatta a közönség, valamint ugyanebben az évben ők voltak a thaiföldi Big Mountain fesztivál első európai fellépői. Egy évvel később, a riói olimpián a magyar ház állandó zenekaraként 3 héten át szórakoztatták az érdeklődőket. Új albumuk, a Cross the Over 2020. januárjában jelent meg, rajta olyan klasszikus zeneszerzők átdolgozott műveivel, mint Kodály Zoltán, Bartók Béla, Liszt Ferenc, vagy Kálmán Imre.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva