likebalaton.hu | 2020.04.14. 10:00
Nagy balatoni bakancslista – amit biztosan látnod kell!
Itt a nagy balatoni bakancslista! Településenként mutatjuk, mit érdemes kipróbálnod a karantén után, ha arra jársz.

Lássuk tehát, hogy mely balatoni településen mit érdemes megnézni, kipróbálni, megkóstolni, egyszóval mi az, ami kihagyhatatlan.

A települések nevére kattintva részletesebb településbemutatót is találtok.

Siófok

Ha különleges élményre vágysz Siófokon, akkor felveheted a bakancslistádra az ejtőernyős tandemugrást. A Siófok-Kilitiben áprilistól október végéig működik ez a szolgáltatás, melynek során tandempároddal 4000 m kiugrotok a helikopterből. Garantáljuk a hihetetlen balatoni panorámát!

Fotó: ugranijo.hu

Balatonvilágos

A Magasparton kialakított Panoráma-kilátópontról megcsodálhatjuk a Balaton keleti medencéjét, a Bakony hegyeit, a fantasztikus balatoni panorámát. Érdemes végignézni egy naplementét vagy andalogni a hosszan elnyúló gyönyörű sétányon.

Fotó: Krausz Andrea

Zamárdi

A város egyik nevezetessége a Szamárkő, amely a város nyugati végén, a Kiserdő szélén található, kedvelt kiránduló- és piknikhely. Több legenda is kapcsolódik hozzá, az egyik szerint erre járt a gyermek Jézus Szűz Máriával és Szent Józseffel szamárháton, s itt látható a kövön Jézus lábának és a szamár patájának nyoma.

Szamárkő Zamárdiban (Fotó: Krausz Andrea)

Szántód

A település egyik nevezetessége az idegenforgalmi központ, Szántódpuszta, ahová egy új kerékpárúton is eljuthatunk a révből indulva. Szántódpuszta 1994-ben kapta meg az Európa Nostra-díjat építészeti hagyományainak őrzéséért, értékes műemlékeinek helyreállításáért. Az egykori majorság területén több mint harminc jelentős épület áll és láthatunk lovakat is.

Szántódpusztai lovasudvar (Fotó: Krausz Andrea)

Balatonföldvár

A tóparti magaslaton lévő földvárat a kelták emelték a IV. században. A Keltatúra Balatonföldvár helytörténetének, növény- és állatvilágának bemutatására kijelölt 6,5 km hosszú túraútvonal tíz állomással. Gyalogosan körülbelül 3 óra alatt járható be. Van benne halastó, gyönyörű sétány a Balaton-parton és magasparti panoráma.

Keltatúra (Fotó: Krausz Andrea)

Balatonszárszó

Érdemes betérni a különleges élményt nyújtó József Attila Emlékházba. A hazai kulturális terek sorában egyedülálló interaktív múzeum a költő életének utolsó időszakát idézi fel, és abból visszatekintve állít emléket a mai kornak megfelelő tálalással. Az érzelmekre ható, ugyanakkor tényszerű, érdemi információkat és a nagyközönség által nem ismert tárgyakat bemutató kiállítás egyedi a maga nemében.

József Attila Emlékház (Fotó: Krausz Andrea)

Balatonszemes

Aki gasztronómiához kicsit is vonzódik, annak a Kistücsök neve nem lehet ismeretlen. Az étterem hosszú évek óta a Balaton – és az ország – egyik legjobb helye, nem érdemtelenül. Az étterem vezetője Csapody Balázs a balatoni, és az egész hazai gasztronómia megkerülhetetlen alakja. A balatonszemesi étteremben a környék és a Balaton szinte minden színvonalas alapanyagát felhasználják és megmutatják.

Angus marhanyak pirított puliszkával, chilis kukoricával (Fotó: Facebook/Kistücsök Étterem)

A hagyományos magyar ételeket mindig kiváló minőségben és időnként kortárs, modern felfogásban is meg lehet megkóstolni náluk. Jahni László séfnek olyan kitűnő társai vannak a konyhában, mint Pohner Ádám, aki Magyarországot képviselte idén Lyonban a Bocuse d’Or­ szakácsverseny döntőjén. Gyere és nézd meg, mit kezdenek az ősz legjobb balatoni alapanyagaival!

Balatonlelle

A Kishegy a régió egyik legkiválóbb bortermelő vidéke, ezt nemcsak a kiművelt borisszák tudják. Azt már kevesebben, hogy nemcsak a szép borok és hangulatos pincék miatt érdemes ide ellátogatni. A Balatonlellétől 3 kilométerre és közel 300 méterre a Balaton fölé emelkedő Kishegy tetején, egy valódi ékszer díszeleg: a szőlősgazdák védőszentjének, Szent Donátnak, a tiszteletére 1758-ban felszentelt barokk kápolna. A panoráma, a borok és a nagyszerű vendéglátás mellett egy különleges program is vár itt október 5-én, úgyhogy futás! Itt megnézheted.

Kishegy, Szent Donát barokk kápolna (Fotó: Krausz Andrea)

Belső berendezésével, a késő barokk faoltárral talán ez Somogy megye legszebb műemlék kápolnája. Vele szemben, a Jankovich család vincellérházából kialakított csárdájában nem csak az étel kitűnő, innét látható a déli part egyik legszebb panorámája: Badacsonytól Tihanyig a túlpart.

Balatonboglár

Múzeum egy bakancslistán? Balatonbogláron van olyan, ami erre érdemes. A Bugaszegi Téglagaléria: Csere János, a csodabirodalom tulajdonosa 20 évvel ezelőtt kezdte el építgetni a különleges, címeres téglákból álló gyűjteményét Balatonboglár és Ordacsehi között. Szó szerint építgetni, hiszen egy háromszintes várat és több diadalívet húzott fel a szeretett tégláiból.

Fotó: sonline.hu

A birtokon, ahogy fogynak a téglacsodák, úgy veszik át a terepet az állatok és a növények. Háziállatokból, a lovaktól, a kecskékig, birkákig, mangalicáig és szamarakig mindennel lehet találkozni. Szelídek és szeretik a látogatót. De János bácsi paprika és paradicsom ültetvénye is olyan, hogy valóban múzeumba illik. Ha van otthon egy szép címeres téglád, jó helyre kerül, ha magaddal hozod és itt is hagyod!

Fonyód

A Balatonról leggyakrabban látott panorámás fotó Fonyódról készült. És tudod miért? Mert ebből a balatoni városból legszebb a panoráma. A Szaplonczay Manó sétányon egész nap váltják egymást a fotósok és a szerelmesek.

Ősszel, a színes lombok alatt nagyon jókat lehet itt sétálni, napfürdőzni a padokon az indiánnyárban, vagy egyszerűen csak gyönyörködni a panorámában és közben kiszellőztetni a fejed.

Balatonfenyves

Balatonfenyvesen ha kényelmesebb vagy, felugorhatsz egy romantikus kisvasútra, ami elrepít egy hangulatos erdei kirándulásra. De ha szereted a kihívásokat, ennél sokkal jobbat is tudunk. A Balatonfenyvesi Turisztikai Egyesület igen különleges túrákat szervez.

Fotó: Balatonfenyvesi Turisztikai Egyesület

A Nagyberekben vadregényes tájak közepén evezhetsz. Ha ősszel érkezel, egy gasztrofesztivált is felvehetsz a listádra: október 19-én rendezik meg a nagybereki töpörtyűfesztivált, ahol liba, kacsa, disznótöpörtyűt lehet frissen kóstolni, de a töpörtyűből készült ételeknek sem nagyon lehet itt ellenállnod. A kalóriákat már előre le is futhatod, lesz itt futóverseny is az ősszel.

Balatonberény

A Csicsergő – félsziget az itt fészkelő madarak után kapta a nevét. Ez egy 1,5 hektáros háborítatlan terület, ahol a nyugalom, a csodás panoráma egyaránt vonzó lehet, mint ahogy az is, hogy megnézzük innen a naplementét, de akár a Balaton különleges madarait is sikerrel fotózhatjuk.

Fotó: balatonbereny.hu

A félszigetet nádas veszi körül, amely sok vízimadárnak nyújt menedéket és fészkelőhelyet. Nyugati felén ligetes pihenőhely található, mely a horgászok körében is nagyon kedvelt. A félsziget körüli vízterület érdekessége, hogy a fenék nem iszapos, mint ahogy a balatonberényi part többi része, hanem kavicsos. A focipálya mögött induló Csicsergő sétányról, vagy a Balaton utcáról a Tulipán utcán keresztül lehet megközelíteni gyalogosan, vagy biciklivel.

Ábrahámhegy

Ábrahámhegyen szőlők, hangabokrok, tölgyerdők, borókások, selyemfüvű tisztások váltják egymást a hegyoldalban, érdemes túráink során felkeresni a Bökkhegyi-kilátót is. A lustábbak autóval is jöhetnek, de érdemes gyalog vagy kerékpárral feljönni ide.

Badacsonytomaj

Badacsonytomajon a hegyet, a kilátókat és a borozókat is biztosan ismered már. Most egy különleges mozaikot mutatunk meg, ehhez még hegyet másznod sem kell, a vasútállomástól pár percnyi sétára találod. A felújított Hableány épület homlokzatán egy integető sellő csábítja el a vendégeket. Az alkotást a Munkácsy-díjas Kumpost Éva készítette 1965-ben.

Olvasd el a Badacsonyi vulkán urának és a hableánynak a szerelmi történetét itt.

Badacsonytördemic

Badacsonytördemicen mászd meg a Bujdosók lépcsőjét. Lélegzetelállító élményben lesz részed. Egyrészt mert tényleg kapkodni fogod a levegőt a lépcsők tetején, másrészt mert csodaszép panoráma vár rád a Tördemici-kilátótól. A lépcsőt természetes, megmunkálatlan bazaltkockákból építették 1936-ban, 464 lépcsőfokon jutunk fel a magasba. A lépcső a Kék Túra útvonal része a Badacsonyi Tanösvényen.

Fotó: Mihály Szilvia

Szigliget

Szigligetről mindenkinek a Balaton vára és a nádtetős házak jutnak eszébe, mi mutatunk nektek egy kevésbé ismert, de csoda szép helyet. A Szentháromság kápolnához kacskaringós utakon jutunk fel, csodálatos panorámában és nyugalomban lehet részünk. A helyiek Kiskápolnának nevezik a Rókarántón álló templomot, mely csodával határos módon nem pusztult el a második világháború során, amikor őrtoronynak nézték és bombazáport zúdítottak rá.

Balatonederics

Balatonedericsen a titokzatos Fekete-kastély ugyan nem látogatható, de mi imádjuk a borzongató helyeket!

Fotó: Mihály Szilvia

Ha meg akarod ismerni a gyilkosságok övezte romos épület történetét, kattins ide!
Ha nem akarsz a tilosban járni, akkor sétálj végig Pele-apó tanösvényén Balatongyörökig. Itt megismerheted a Keszthelyi-hegység élővilágát és páratlan panoráma tárul eléd.

Balatongyörök

S ha már Balatongyörökre értünk, a Szépkilátó kihagyhatatlan szépségű, de a falu más tájának felfedezését is ajánljunk. A strand után, a rendezvénytéren túl testünk-lelkünk felfrissül a Kneipp-ösvényen. Különböző anyagú és különböző érdességű felületeken gyalogolhatunk át, melyek erősítik a vizes medence hatását. A színes és illatos gyógynövényszigetek még inkább fokozzák a hatást. A szomszédos csónakkitötőben pedig egyszerre érezhetjük a nyugalmat és a káprázatos színek látványát.

Vonyarcvashegy

Ha kellőképpen megpihentünk, s felfrissültünk, könnyedén leküzdhetjük azt a kis emelkedőt, amely után varázslatos helyre érünk: a Szent Mihály-dombon magasodó kápolnához. Nem csak a kilátás miatt érdekes a hely, hanem a kis templom születésének legendája miatt is. Mindezek mellett azért is kuriózum, mert a Szent Mihály kápolna hazánk egyetlen halászkápolnája.

Gyenesdiás

Gyenesdiáson egy olyan helyet ajánlunk, ahol nem csak a régmúlt időkben kalandozhatunk, hanem finom étkeket és zamatos borokat kóstolhatunk. Kora tavasztól késő őszig várja a vendégeket a Darnay Pince, rendezvénypajta és piknikkert. A pince mestergerendáján az 1644-es évszám szerepel- sokak szerint ez a Kárpát-medence legöregebb boronapincéje. Felfedezője és megmentője – dr. Darnay-Dornyai Béla tudós – úgy emlegette annak idején, hogy “még látta a menekülő törököket”. Ha már megismerkedtünk a történelemmel, kaphatunk ízelítőt a kamra kincseiből: a sonka, szalonna, kolbász és sajt ízletes kísérő falatok a borozáshoz. Sok más környékbeli nedű mellett kóstolható a Kapocs, a házigazdák bora: Sauvignon blanc, szürkebarát és nektár házasítása. S mivel itt született meg, természetesen kóstolható a Vihar előtt, azaz Balaton kávéja és a Kék vitorlás, a Balaton koktélja is.

Keszthely

Keszthelyen kihagyhatatlan a Helikon kastélymúzeum, de sétáljunk kicsit parkjában is, a Festeticsek egykori kertjében. A eredeti, 19. századi végi, viktoriánus stílusú kertépítészet jegyeit viseli magán a park. A tó hídján megállva megcsodálhatjuk, ahogy a kastély magasba nyúló kecses tornya visszatükröződik a lágyan fodrozó vízen, s az évszázados fák között sétálva megtalálhatjuk az oroszlános kutat is. A A hercegnői kamarakertben, s a szökőkutakban is gyönyörködhetünk.

Fotó: Mihály Szilvia

Hévíz

Hévízen biztos jártál már a tónál, de azt tudtad, hogy a bejáratot őrző Kerub szobroknak külön legendája van? A két kerub szobor a pécsi Zsolnay- gyárban készült a Festetics család megbízásából a 19-20. század fordulóján. Az ókori legendák szerint a mitologikus kapuőrző lények távol tartják a rossz szellemeket. A hévíziek azt rebesgetik, ha valaki is úgy sétál át a két kerub között a fürdőre igyekezve, hogy nincs szerelem a szívében, a kerubok megszólalnak.

Zalakaros

Zalakarost a hat érzék városának is nevezik, nem véletlenül. A gyógyfürdő kihagyhatatlan program, de azt tudtad, hogy a közeléből több tematikus útvonal is indul, hogy megismerd a környéket? Sőt! Az érzékek útját is bejárhatod, ahol érezheted az erdők illatát, élvezheted a gyógyító érintéseket, gyönyörködhetsz a zalai táj csodáiban, belekóstolhatsz a helyi gasztronómia rejtelmeibe és hallhatod a csendet.

Balatonakarattya

A kiaknázatlan dolgok a legjobbak. Balatonakarattyán számos jól dokumentált kilátópont van, a magasparton és a vízparton egyaránt, viszont van egy, amiről csak a helyiek tudnak, és ezt – csak itt, csak most – elárulom. Ha az M7-es felől jövünk, akkor még a körforgalom előtt, az utolsó utcán be kell menni balra (az utca a fantáziadús Balatoni utca nevet viseli). Végigmegyünk, keresünk egy tuti parkolóhelyet és tovább sétálunk. Pár lépés, és utána (a Liszt Ferenc soron) a lábunk előtt a Balaton a maga utánozhatatlan szépségében.

Balatonkenese

Ismét kilátás, de annyiban más, mint az előzőek, hogy a Soós-hegyi kilátóból nem csak a tavat láthatjuk madártávlatból, hanem ha erőt veszünk magunkon és hátat fordítunk a víznek, akkor a városka mögötti dombok és szántóföldek festői szépségét csodálhatjuk, egészen a távoli, ködös Bakonyig. A Soós Jánosről elnevezett kilátóhoz a Tátorján-tanösvény vezet fel.

Balatonfűzfő

Más balatoni városokban a parti sétány egy olyan agyontáblázott intézmény, amelyet a település minden pontjáról látni lehet és túl van zsúfolva szelfiző turistákkal. Nem így Balatonfűzfőn… Van egy szuper, romantikus sétány, közvetlenül a parton, amelyet nagyon kevesen ismernek. A Sirály vendéglőtől indul és egészen a Fövenyfürdő strandig tart. A két végpont között kevés becsatlakozási lehetőség van, olyan apró utcácskák, amelyekről simán visszafordul az, aki nem tudja, hogy érdemes túlmenni a dzsumbujon. De mi nem hagyjuk magunkat, kimegyünk a partig, és elámulunk a szépségen, ami ott vár minket. Ráadásul egy szuper játszótér is van rajta.

Balatonalmádi

Balatonalmádi igazi város, tele vendéglőkkel, boltokkal, mindennel, amiről csak egy odalátogató álmodhat. Aki szeretne messzebb tekinteni, próbáljon meg feljutni az Óvári Messzelátóhoz! Direkt fogalmaztam így, mert odáig feljutni felér egy kalandtúrával (alacsony hasú autóval meg se próbáljuk), de a látvány kárpótolni fog mindenkit az elvesztegetett kalóriákért és izzadságért. Utóbbit pótolhatjuk odafenn, mert egy nyomós kútból fantasztikusan friss vizet ihatunk.

Alsóörs

Ahogy haladunk Káptalanfüredtől Alsóörs felé, az egyik utolsó utcán hajtsunk fel a hegy felé az Alsóörsi határútra. Pár száz méter múlva az utca nevet változtat, és innentől Római útnak hívják. Igen, ez annak a bizonyos római útnak az egyik szakasza. Ha végigmegyünk rajta, érezhetjük a történelem illatát. Áthalad Alsóörs központi részén, és folytatódik, egészen Lovasig. Persze, néha máshogy hívják, de azt hiszem, az évezredek tekintetében egy teljesen mindegy. Egyszer mindenképpen ki kell próbálni!

Csopak

Tudom, unalmas vagyok, de Csopakból egyértelműen a kilátót ajánlom. A Csákány-hegynek leginkább Csopakról érdemes nekivágni, ott még parkolót is találunk. Jó kis túra, nem hosszú, de kapaszkodni kell. A jutifalat a végén egy csodálatos panoráma egy nagyon szép, igényes kilátóból.

Balatonfüred

Az elmúlt időszak szenzációja, hogy a szusi szerelmeseinek nem kell otthagyni a vízpartot, ha rizs-alga-hal trióra vágynak. Egy icipici, hangulatos helyen, a Kisfaludy utca 5.-ben megnyílt a Szezám Sushi Bistro. Nagyon finom szusit készítenek, japán sört és a halálosan veszedelmes mochit is kóstolhatunk náluk. Szezonban érdemes odatelefonálni és asztalt foglalni.

Veszprém

Az ország egyik legszebb és legromantikusabb sétaútja található Veszprémben, a Vár alatt, a Séd-patak völgyében. 2010-ben szépen kiépítették, könnyen járható, összeköti az Állatkertet, a Várnegyedet és a Betekints-völgyet. A sétaút mentén három játszótér is van, lehet sétálni, padon ücsörögni, vagy meginni valahol egy finom kávét, miközben Árpád-kori műemlékek, hangulatos épületek és varázslatos természeti környezet mellett visz el az utunk.

Tihany

Tihany mindig remek célpont. A csodás panoráma és az apátság mellett érdemes felkeresni a Kálváriát is. Az eredeti 1926-tól kezdve épült. A Krisztus kínszenvedését és keresztútját jelképező, feliratos és bronz domborműves kőből készült stációit, a történelmi Magyarország vármegyéinek és szabad királyi városainak nevében állították fel. A Kálvária építményeit 1960-ban leromboltatták. Az 1990-es évektől kezdték meg a felújítását, pár éve ismét a régi pompájában tekinthetjük meg.

Fotó: Szauer Annamária

Aszófő

Aszófőről a közeli Tihany csodái sokszor elvonják a figyelmet, pedig van itt több látnivaló is. Igaz, a Kövesdi Templomrom kívül esik a falun, a bicikliútról a vasúti kereszteződés előtt a Romkápolna utcán a Balaton felé kell letérni. Egy fél órát mindenképpen megér az 1200-as években épült román stílusú templom és a mellette található Almás- forrás felfedezése. A nád fölött átkukucskálva még a völgyhíd is látszik a déli parton.

Örvényes

Örvényes az északi part legkisebb települése, legérdekesebb látnivalója a vízimalom. Az országos hírű műemlék malom ma is működőképes, felülcsapós, fából készült kerekét a Pécsely-patak vize forgatja. A malmot az évszázadok folyamán többször átépítették, jelenlegi formáját az 1800-as években kapta.

Fotó: Mihály Szilvia

Balatonudvari

Örvényest a vizimalomról, Balatonudvarit szív alakú sírköveiről ismerik. A falu Örvényes felé eső határában a 71-es út mellett láthatóak ezek a furcsa, szív alakú sírkövek. A 60 sírkövet nagyrészt a XIX. század első felében állították, de még a XX. század elején is készítettek ilyeneket. Kik és miért faragták ezeket, pontosan nem tudni. Ezek a sírkövek ihlették Keserű Ilona világhírű festőművész sok munkáját, és legendák is kapcsolódnak hozzájuk.

Balatonakali

Balatonakaliban is a falun kívül ajánlunk látnivalót, nem is egyet. Nagyon szép borospincéket és páratlan panorámát találunk az Akali fölötti két lankán, a Fenye- és Les hegyen. Néhány feltörekvő, már nevet szerzett borászat is van itt, és sok kicsi családi pince. A legszebb a két domb tavasszal, mert ilyenkor rózsaszínbe borul a pincék mellé ültetett manduláktól. Tavasszal tartják az Akali Bor napját mandulavirágzáskor rendezvényt is, amikor nyitott pincék várják a túrázókat. Nyáron sem érdemes kihagyni, Akaliban mindig jó bulik vannak.

Zánka

Zánkán néhány éve nyílt meg a gyógynövény völgy, ahol a kertészmérnök- fitoterapeuta Takács Ferenc vezetésével az ökogazdálkodásban művelt, fenntartható, biodinamikus kertet lehet megcsodálni. Azért ne egy kiskertre gondoljon senki, a közel hektáros területen több, mint 400 féle gyógynövény virít, és rengeteg tanfolyammal, vagy csak napos eseménnyel is várják a látogatókat.

Balatonszepezd

2018 februárban adták át Balatonszepezden a Panoráma sétautat. A Katolikus templomtól induló kis sétaút a 71-es fölött kanyarog, mellette padokat helyeztek el, és kilátóteraszt is építettek. A sétányról szép kilátás nyílik a Balatonra. Szepezd valaha halászfalu volt, de most se panaszkodhat a halállományra. Itt fogták ki a legnagyobb pontyot a Balatonból.

Révfülöp

Ha Révfülöp akkor Balaton-átúszás.Bár átúszni csak évente egyszer lehet, a mólón sétálni bármikor jó, ráadásul Révfülöpön lehet enni a Nébih vizsgálatán legjobbnak bizonyult balatoni lángost is.

Összeállította: Mihály Szilvia, Keszey Ágnes, Sági Ági, Szalai Mariann, Krausz Andrea, Fábos Erika, Szaniszló Hajnalka

Nyitókép: Olvasói fotó: Urbán Ildikó

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva