A vidra egész kontinensünkön veszélyeztetett faj, több nyugat-európai országban kipusztult korábbi élőhelyein. Noha Magyarországon kevésbé rossz a helyzet, nálunk is erősen visszaszorult a faj. Az aggasztó jelenségnek több oka van: csökkent a táplálékállatok mennyisége, beszűkültek az élőhelyek, növekedett a közúti forgalom és hihetetlen mértékben megnőtt a természetbe kerülő műanyaghulladék, illetve vegyianyag mértéke…

A parton neszezésre lettem figyelmes. Alig hittem a szememnek, amikor odafordultam. Egy vidra készült beugrani a vízbe a tó jegéről. Fotó: Pétery Adrienne

Ezek után bizonyára kevesen mertek volna épp arra gondolni, hogy a nyáron zsúfolt strandokkal körbevett Balatonnál is élhetnek vidrák. Márpedig ez a helyzet és most már bizonyíték is van rá! Hiszen olvasónk, Pétery Adrienne két hancúrozó példányt is lencsevégre kapott Szántód térségében. Adrienne és férje egyébként Budapesten élnek, de a Balatonhoz kirándultak a hétvégén.

Tökéletes pillanat

Nem is egy, hanem két vidra volt ott! Otthonosan viselkedtek, önfeledten fickándoztak a vízben . Még soha életemben nem fotóztam ilyen állatot Fotó: Pétery Adrienne

 

— Már épp elindultunk volna hazafelé, amikor azt mondtam a férjemnek, hogy álljunk meg valahol a parton. Gondoltam, kiszállok még a kocsiból, gyönyörködöm kicsit a téli Balaton látványában. Téli színek, télillat, nyugalom és dermesztő hideg volt. Egyszer csak mozgást észleltem a jégen és láttam, hogy vidrák. A fényképezőgépet mindig magamnál hordom, így temérdek fotót készíthettem. A vadászélmény mellett a másik szépséges élményem, hogy addig maradtam, amíg csak meg nem untam, biztos voltam benne , hogy egyetlen sürgető szó sem hangzik majd el. Így is lett. Ilyen lehet egy tökéletes férjjel, egy tökéletes pillanat — mondta el nekünk álomszerű élménye után a szerencsés hölgy.

Az év emlőse is volt már a vidra

Talán a leendő zsákmányt kémlelte épp vízben. Fotó: Pétery Adrienne.

 

A vidra hazánkban fokozottan védett faj. De sajnos a populáció ellen dolgozik, hogy folyamatosan pusztulnak a vizes élőhelyek, kiszáradnak a kisebb halastavak, sok helyen lebetonozzák a vízpartokat s kiirtják a nádat. A vízközeli autóutak kiépítése miatt pedig sok egyed azért pusztul el, mert elgázolják őket. Sokan nem is szeretik a vidrákat, sőt az tévhitet terjesztik róluk, hogy jelenlétük káros, mert túl sok halat esznek, és túl gyorsan szaporodnak.

Újra és újra beugrottak, majd kimásztak. Fáradhatatlanok, pajkosak voltak. Boldoggá tett a találkozás, különleges élmény volt! Fotó: Pétery Adrienne.

 

1995-ben viszont országos mozgalom indult a vidrák megmentésére és a populáció megfigyelésére az Alapítvány a Vidrákért vezetésével. 2020-ban a Vadonleső Program keretein belül, az európai vidra lett az év emlőse 2020-ban. A Vadonleső Program hetedik éve választ meg egy védett, vagy fokozottan védett, többnyire közösségű jelentőségű őshonos emlősfajt, mely aztán fokozott figyelemben részesül.