Szaniszló Hajnalka | 2022.12.01. 08:00
Állatmenhelyek a Balatonnál: a tapolcai állatmenhely
Állatmenhelyek a Balatonnál című sorozatunkkal az a célunk, hogy megismertessük őket és segítsünk – az olvasókra is számítunk.
Állatmenhelyek a Balatonnál című sorozatunkkal célunk, hogy megismertessük a menhelyeket az olvasókkal és arra sarkalljuk: segítse a cicák és kutyusok életben maradását. Hogyan segíthetünk? Hogyan telnek a menhelyen a hétköznapok? Milyen kiadásaik vann? Milyen állatokat lehet örökbefogadni? Melyek a legmeghatóbb történetek?

Az Állatmenhelyek a Balatonnál 3. részében a tapolcai állatmenhely

A tapolcai Assisi Szent Ferenc Állatmenhely Alapítvány állandó jelleggel nagyjából százhúsz kutyát és hatvan cicát gondoz. Kérdéseinkre az egyesület képviseletében Ulrike Vollner a menhely vezetője és az alapítvány elnöke válaszolt.

Így érinti őket az energiaválság

A tűzifa vásárlása során, valamint a megemelkedett áramszámlán tapasztalták meg az energiaár-emelkedést. A tűzifa esetében háromszorosát fizették az előző évinek. Az elektromos áramon igyekeznek spórolni, ezért elindították a napelem-projektet. Így kiváltják az eddigi felhasználásunkat. Az energiatakarékosság érdekében terveznek még a főépületre nikecelles hőszigetelést is.

Állatmenhelyek a Balatonnál: a tapolcai állatmenhely

Fotó: Assisi Szent Ferenc Állatmenhely Alapítvány, Tapolca

 

A tapolcai állatmenhely havi kiadásai

– Állatorvosi ellátásra éves szinten ötmillió forintot költünk, ez tartalmazza a gyógyszereket is. Állateledelre éves szinten 3-5 millió forintot költünk.

Az adományaink nagy része állateledel, ezért nem tervezhető pontosan a szükséglet. Ezenkívül még fenntartási költségeink vannak: víz, villany, kommunális hulladék, adminisztrációs költségek, irodabérlet, könyvelés, internet, telefon,valamint bérköltségek és járulékaik. Nálunk főleg önkéntesek dolgoznak, de van egy fő alkalmazottunk és két fő, akik megbízásos jogviszonyban tevékenykednek, amikor szükséges – mondta az alapítvány elnöke.

Fotó: Assisi Szent Ferenc Állatmenhely Alapítvány, Tapolca

 

Így tudod támogatni az Assisi Szent Ferenc Állatmenhely Alapítványt

– Minden támogatást örömmel fogadunk. Évek óta kapjuk az állatbarátok által felajánlott 1 %-ot. Magánszemélyektől, civil szervezetektől, vállalatoktól adományokat, pénzbelit, valamint tárgyit: állateledelt, plédet, tisztítószert. Előzetes egyeztetést követően bárkit szívesen fogadunk, aki látni szeretné hova kerül az adománya, vagy személyesen adná át.

– Jelenleg főleg a napelemes rendszerünk telepítéséhez várjuk az állatbarátok anyagi támogatását – folytatta az állatmenhely vezetője.

Ha önkénteskednél, ebben a formában teheted meg

Szívesen fogadnak önkénteseket kutyasétáltatásra, gyakorlati munkára, irodai, internetes munkára, kampányok támogatására. Nyitottak bármilyen ötletre, ami segíti gondozottjaik jobb ellátását.

Fotó: Assisi Szent Ferenc Állatmenhely Alapítvány, Tapolca

 

Karácsonyi megmozdulások a tapolcai menhelyen

Vannak rendszeresen visszatérő csoportjaik, iskolások, óvodások, sportcsapatok, akik évente legalább egyszer meglátogatják az állatokat és elviszik az adományaikat. Ilyenkor szerveznek nekik előadásokat, bemutatókat az ott élő állatokról.

Mesélnek a kicsiknek, a nagyobbaknak pedig állatorvos beszél a felelős állattartásról.

Az ilyen találkozások mindig vidám játékos kutyás-cicás barátkozással érnek véget. Fontosnak tartják ezeket a találkozókat, mert a résztvevők látásmódja alapvetően megváltozhat a látogatást követően.

Fotó: Assisi Szent Ferenc Állatmenhely Alapítvány, Tapolca

Egy szívfacsaró történet a a menhelyről

Picur szájában daganat nőtt – a gondatlan gazdája miatt halt meg

– Hosszú éveken keresztül élt a gazdájával, áldatlan körülmények között. Rendszeresen segítette az állatmenhely étellel, orvosi ellátással, amikor lehetőség nyílt rá. Egyszer felfigyeltünk rá, hogy

a kutyának valami nő a szájában, egyre inkább fogyott, hiszen a daganat akadályozta az evésben. Kértük a gazdáját hozza el hozzánk, hogy orvosi kezelésben részesíthessük, vagy vigye orvoshoz.

Mivel egyik sem történt meg egy nap az utcáról, a gazdája mellől vittük el állatorvoshoz. Az orvos dokumentálta az esetet és azonnali műtétet hajtott végre Picuron. Sajnos, a gondos ápolás ellenére kis teste hamarosan feladta a küzdelmet – mesélte Ulrike Vollner, alapítványi elnök a szívhez szóló történetet.

A közösségi médiában az egyik követőnk így búcsúzott tőle

– Elment hát a magyar Hachiko. Drága Picur, remélem boldogan szaladgálsz az örök vadászmezőkön. Tizenkét évet éltél, és ezalatt hűségesen szolgáltad és védted a gazdádat. Nem tudtál róla, hogy másmilyen élet is létezhet egy kutya számára. Többé nem kíséred a biciklit Raposkától Tapolcáig, ahogy ezt néhány héttel ezelőttig tetted, pedig már alig tudtad vonszolni a betegségtől elgyengült testedet. Most már pihenhetsz. Köszönet illeti Ulrike Vollner asszonyt a kutya önzetlen és gondos ápolásáért, és Ásványi doktort, aki megkísérelte a lehetetlent, pedig állatorvosként tudta, hogy itt már nincs segítség. Nyugodj békében Picur! Emlékedet sokan megőrizzük – írta a kommentelő.

Fotó: Assisi Szent Ferenc Állatmenhely Alapítvány, Tapolca

 

Fogadj örökbe a tapolcai menhelyről – mutatunk három kedvencet

Minden kutyát chippel ellátva, ivartalanítva, féregtelenítve az összes szükséges oltással ellátva adnak örökbe.

MATYI

Kétéves tacskó keverék, kan, barátságos, szereti a társaságot.

Fotó: Assisi Szent Ferenc Állatmenhely Alapítvány, Tapolca

 

FLÓRA ÉS KIRA

Lánytestvérek, egy temetőnél találták őket és leadták a tapolcai menhelyen. Körülbelül négy hónaposak, kedvesek, aranyosak, keverék kutyusok.

Fotó: Assisi Szent Ferenc Állatmenhely Alapítvány, Tapolca

 

MINI

Pincsi keverék, másfél éves.

Fotó: Assisi Szent Ferenc Állatmenhely Alapítvány, Tapolca

 

 

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!:


 

Nyitókép: Assisi Szent Ferenc Állatmenhely Alapítvány hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva