Krausz Andrea | 2024.03.08. 16:00
Elindult a Taste Balaton gasztrofesztivál, ahol megismételhetetlen programok várnak – 2. rész
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy egy kétnapos sajtóút során bepillantást nyerhettem a 2024. március 8. és 17. között először életre hívott Taste Balaton kínálatába. Izgalmas workshopok, irodalom, kiállítások, beszélgetések, bringatúrák várnak minden résztvevőt. És persze finom ételek, italok, valamint színvonalas vendéglátás.

Két nap alatt 8 helyszínt jártunk be a sajtóúton, melyek közül négyről itt számoltunk be. Most pedig megmutatom, hogy milyen élményekben volt részem a déli és az északi parton, valamint a Balaton-felvidéken.

Biodinamikus gazdálkodás és isteni brunch a Lokal47-ben

A sajtóút második napján először a kéthelyi Lokal47-ben tettünk látogatást. Bár túl voltunk a Kistücsök pazar reggelijén, töretlen lelkesedést mutattunk a brunchon feltálalt finomságok iránt is. A Michelin-kalauz által ajánlott, natúr borokkal és termelői alapanyagokkal dolgozó small plate éttermet egy fiatal pár, Gelencsér Janka és Csillag Richárd indította el a Kristinus Borbirtok területén, ahol a biodinamikus gazdálkodásra hangolódva szem előtt tartják a természet körforgását, és a zero waste mentalitást.

Az alapanyagok nagy részét 47 kilométeres körzetből szerzik be, de helyben is gazdálkodnak.

Lokal47 Kéthely Fotó: Krausz Andrea

A Lokal47 is várja a Taste Balaton résztvevőit Kéthelyen
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

Isteni volt a Rezi pékség által készített kalács házi barack lekvárral. Mások a meleg ételekre esküdtek, mint a sült káposzta póréhagyma veloutéval és savanyított medvehagymaterméssel. A kínálatban ott volt a Kristinus saját zweigelt szőlőjéből készült, tiszta, szüretlen szőlőleve, ami a nemzetközi Demeter certifikációnak is megfelel, vagyis olyan 50 országban érvényes védjeggyel rendelkezik, ami a speciális ökológiai gazdálkodásból származó termékek megjelölésére szolgál.

A teljes gazdaság egységes egészet alkot

A 10 szobás szálláshellyel rendelkező Kristinus Borbirtok 2018-ban nagy változáson esett át, és az osztrák Florian Zaruba birtokigazgató, valamint Dóber László farm- és szőlészeti menedzser irányításával felhagytak a hagyományos bortermeléssel, és biodinamikus művelésre váltottak.

Ennek jelentőségével akkor szembesültünk igazán, amikor megmutatták azt a mesterséges pincét, ahol hatalmas kerámia amforákban a natúrborok érlelődnek.

Aztán azt a szentély-szerű helyet, ahol a műtrágya helyett használt természetes preparátumokat tárolják, Rudolf Steiner osztrák filozófus holisztikus szemléletét figyelembe véve.

Biodinamikus és holisztikus szemlélet Kéthelyen
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Rovarhotel, állatfarm, design istálló

Megnéztük a tökéletesen megtervezett rovarhotelt, ahol különböző darázsféléknek, valamint pókoknak és gyíkoknak biztosítanak szállást. Valamint az ugyancsak Demeter certifikációra készülő állatfarmot, ahol a meleget jól tűrő dorper juhokat, murbodner szarvasmarhákat, valamint magyar baromfifajtákat nevelnek.

A távlati terv egy 60 férőhelyes, látogatható design istálló létesítése lesz. Esetleg saját vágóhíd kialakítása.

Dóber László farm- és szőlészeti menedzser egy murbodner szarvasmarhával Kéthelyen
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

Visszatérve a Taste Balaton fesztiválra, a Lokal 47-ben művészeti workshop, napindító jóga, Ludwig Dániel-kiállítás és természetesen birtoktúra is várja a vendégeket. A Kristinus Borbirtokon látottak annyira lekötötték a figyelmemet, hogy csak később vettem észre, bizony bokáig megmerítettem a trágyában a velúr csizmámat. Így némi cipőpucolás következett, majd újabb buszozás egészen Szigligetig.

Szigliget egyik legszebb szeglete

Szigliget vadregényes helyén, a Kamonkő sziklaképződménytől délre található Farkas István festő egykori villája.

A 1936-ban épült boltíves házat gyakran látogatta Egry József, a Balaton festője és Herczeg Ferenc író is, akikkel jó viszonyt ápolt a tehetséges, Párizsban ismert és befutott, de nálunk elfeledett Farkas István.

A Villa Kabala Szigligeten
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

Az azóta szépen felújított épülethez, melyben a neves Villa Kabala működik, meredek lépcsősor vezet. Lassan lépkedve érkeztünk az étteremhez, félúton pedig a hely üzemeltetője és megálmodója, Fölföldi Péter várt bennünket egy-egy pohár bodza-habzóborral. Nagyon tetszett ez a gesztus, hogy már a lépcsőkön köszöntött bennünket.

A zamatos itallal a kezünkben meg-megállva pillogtunk a Balaton felé.

A cirógató napsütésben és a panorámában gyönyörködve szinte földbe gyökerezett a lábunk. Páratlan helyszín, az biztos.

Tavaszi hangulat a Villa Kabala teraszán
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Walipini, vízikefir és savanyított ponty

Még mielőtt asztalhoz ültünk volna, megnéztük a meredek déli domboldalba illesztett Walipini üvegházat (ebben az esetben fóliasátrat), ahol a fenntarthatóság jegyében például leveles salátát, újhagymát és retekféléket nevelnek. A hideg hónapokban termokomposztálnak, mulcsolnak és víztartályokkal hőt termelnek. Mindez Szabó András séf filozófiája szerint történik. Nem véletlen, hogy a Michelintől elnyerték a megtisztelő zöld csillagot.

A szépen berendezett étteremben pedig az egyik ámulatból a másikba estünk. Először is megkóstoltuk a saját készítésű kombuchákat és vízikefireket. Megmondom őszintén, először nem igazán hozott lázba a kóstoló. Féltem, hogy nem tesz jót az érzékeny gyomromnak. Aztán mégis túltettem magam az előítéleteken. És láss csodát!

A fermentált italok éppenséggel jót tettek az emésztésemnek. Mindkettő természetes probiotikum.

Az étterem, valamint az asztalon előkészített kombuchák és vízikefirek
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

A teából és a hidegen fermentált kávéból készült italok pedig egy újabb ízvilágba kalauzoltak. Fölföldiék maguk készítik a szörpöket, van házi traubijuk és saját tonikjuk is. Az ételek pedig fenomenálisak voltak: például a kencéknek kínált szarvasgombás vaj, a humusz vagy a fekete olívás krém, a kecskesajt fügelekvárral, a kacsamáj bodzakaprival és szárított bodzavirággal (a sokféle étel kóstolófalatként képzeljétek el).

Valamint a kedvencem, a savanyított ponty, amit hazánk első citromültetvényén, Lajosmizsén termett magyar citrommal tálaltak.

Közös főzés a Villa Kabalában

A Taste Balaton fesztivál alatt a regisztrálók workshopon ismerkedhetnek meg a fermentált italok készítésével, de akár beállhatnak egy napra a Villa Kabala konyhájára is. A közös főzésért Szabó András séffel biztosan komoly harc indul: sokfogásos menüinek minden egyes darabja valódi kényeztetés, amiért mi is tapssal honoráltuk a vendéglátókat. Majd indultunk tovább Badacsonytomajba.

Valódi gourmet élmény a Villa Kabalában
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Badacsonyi történelem: a Hableány

A Hableány régi-új épületében a múlt és a jelen, a tradíció és a modernség találkozik. A hely egy egész éves találkozópont, köszönhetően a Laposa családnak, akik felújították, majd újranyitották az éttermet.

Az ikonikus épület 1883-ban épült, vendéglátóhelyként és panzióként üzemelt, a XIX. századi badacsonyi turizmus is az épület köré szerveződött.

A hely a mai alakját már a XX. században, 1963-ban nyerte el, 2019-ben pedig egy teljes felújításon átesve, többfunkciós térként nyitott ki. Ma a Laposa Birtok központja, bisztró, borbár, étterem, borbolt, látványpince és pezsgőüzem egyben. Tágas, napfényes tér, amit a szocialista időkben a kirándulóturizmus központjaként definiáltak.

A Hableány étterem, látványpince és pezsgőüzem egyben
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Vacsoraszínház és a 60-as évek klasszik ételei

Laposa Bence étteremtulajdonos, a Balatoni Kör korábbi elnöke köszöntött bennünket, aki elmondta, különösen fontosnak tartja a Taste Balatont. Szerinte ugyanis a rendezvény segíti az „egész éves Balaton” koncepció megvalósulását. Az épület történelmi múltja adta számukra az inspirációt, ezt szeretnék magukból megmutatni. Bepillantást nyertünk egy vacsoraszínházba, melyet a Tamási Áron színtársulat külön a Taste Balatonra komponált.

A darab tulajdonképpen a vacsorázó vendégek között zajlik.

Az ételeket pedig egy 1969-es étlapról vett kínálat alapján állították össze. Ács Ferenc séf újrafőzte, és a modern kor igényeire szabva felújította az akkori ételeket. A mostani étlap egyik oldalán a régi menüt, másik oldalán a Hableány kiemelt, 2024-es fogásait olvashatjuk pontyhalászlével, bécsi szelettel, Gundel palacsintával, tapolcai lazacpisztránggal, mangalicatarjával és bélszínjavával Budapest módra.

Tapolcai lazacpisztráng és pontyhalászlé gyufatésztával a Hableányban
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

A Kővirág romantikus terítékei

Badacsonytomaj után Köveskál következett, mégpedig a rusztikus Kővirág, ahol Zakar Kata, az étterem egyik tulajdonosa fogadott minket a saját maga által készített finomságokkal. De Katáéknál nem csak enni lehet majd a Taste Balaton ideje alatt. Részt vehetünk egy terítés workshopon is, ahol kiderül, hogyan varázsolhattok egy pillanat alatt gyönyörű terítéket egy meghitt családi vacsorához.

Kata szerint „a világot meg lehet váltani egy terített asztal mellett”.

Ha csak tehetjük, mindig terítsük meg szépen az asztalt
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

Ez az a hely, ahol egymásra tudunk figyelni, ezért is fontos, hogy becsüljük meg ezeket a pillanatokat. Ahogy Kata mondja: érdekes, hogy mi mindenre tanít egy szépen terített asztal bennünket.

Az élmények alapján úgy gondolom, hogy tartalmas és megismételhetetlen programok várnak mindenkire a Taste Balaton 10 napja során.

És hogy ezek mellett mi lesz még?

Vacsora tudósokkal, dr. Gerencsér Andrással, és dr. Freud Tamással a veszprémi Oliva étteremben, a Dobosi Birtokközpontra pedig Pribojszki Mátyás zenekara varázsol majd ellenállhatatlan bulihangulatot. A Kalóz Strandbisztróba Beck Zoltán és Lovasi András, A Konyhám étterembe pedig Lábas Viki érkezik egy vacsoraestre, a Borbarátok és a Pörc éttermekben pedig ingyenes zenés estékkel várnak titeket. A Hotel Bonvino Bornai Tibor műveiből szervez kiállítás és egy izgalmas, piknikkel egybekötött sétát a badacsonyi bányászat nyomában. A Káli Art Inn-ben Pelsőczy Réka tart színházi vacsoraestet, valamint gasztrosétát, a Mi a Kő-be pedig a szlovén Kodila étterem érkezik vendégként. A Port étterem Hamvas Béla nyomába ered egy izgalmas bortúrán, a Lavender terasz autósmozit tart szuper street food fogásokkal színesítve a balatonfőkajári autópályán.

Zakar Kata a Kővirágban várja terítés workshopra az érdeklődőket
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

A Szőlősi Kocsmában Krasznai Norbert együtt főz Barna Zsanettel, A Villa Chez Les Amisba Grecsó Krisztián, Pokorny Lia és Al Ghaoui Hesna is érkezik. A balatonfüredi Noonban minden nap ingyenes filmvetítések lesznek, a Lelkem kisvendéglő ételfotó workshopot tart, a Vánkosban pedig bemutatkozik a gasztronómia új generációja. A programokról itt olvashatsz.

Nyitókép: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva