Szijártó János/veol.hu | 2022.09.16. 10:00
Jól halad a Szent György-hegynél a kerékpárút építése
Dolgoznak a munkagépek és a szakemberek Hegymagasnál, valamint Raposkánál is. Szemmel láthatóan jó ütemben halad a Tapolca-Szigliget közötti kerékpárút kialakítása.

Ezt a kivitelező vállalat vezetője, Szencz Lajos is megerősítette. Mint elmondta, a tervezett ütemben megy az építés, a Szent György-hegy térségében nagyobbrészt már szilárd burkolatot kapott az út, Raposkán, a művelődési ház közelében éppen most zajlik ez a munkafázis. Hegymagas és Szigliget között is dolgoznak, helyenként már a kavicsozás, máshol az út előkészítése van folyamatban.

Fotó: Szijártó János/Napló

A Tapolca, Raposka, Hegymagas és Szigliget települések által alkotott konzorcium elképzelése 2016-os elindulása után úgy tűnik, most az utolsó szakaszába lépett. Hat évvel ezelőtt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) 415 millió forintos pályázati keretet biztosított a beruházáshoz. Ez a keret az építőipari árak emelkedése miatt kevésnek bizonyult, így a kormány segítségére is szükség volt a régi álom megvalósulásához. A projekt a Széchenyi 2020 program által, mintegy 943 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével készülhet el, és a tervek szerint idén novemberben már használhatják a bringások.

Fotó: Szijártó János/Napló

A kilenc kilométer hosszú kerékpárút nyomvonala Tapolcáról a Kisapáti felé vezető aszfaltos úton indul el, ahol csupán a meglévő úton felfestés jelzi a kerékpárút nyomvonalát. Majd a jobb oldalon egy jó minőségű, szép tájon át vezető bringaút kezdődik, amely a Szent György-hegyet északról megkerülve, szőlőtáblák között éri el Raposkát. Itt a település meglevő útjain halad, és a kultúrháztól szintén egy új úton tekerhetnek tovább a biciklisek Hegymagasra. Innen Szigligetig a lápos, erdős területen vezet az út a Balaton felé, ami végül a Ciframajornál éri el a 71-es számú főútvolanat és a balatoni kerékpárutat.

Fotó: Szijártó János/Napló

Bejárva a területet, a nyomvonalat elmondható, hogy csodálatos természeti környezet várja majd a kerékpárosokat, bár vannak szakaszok, ahol igencsak tekerni kell a szintkülönbség miatt, ám a lejtő másik oldalán való könnyed, csendes suhanás mindig kárpótlást nyújt ezért.

Fotó: Szijártó János/Napló

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!:


 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: Szijártó János/Napló

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva