Mihály Szilvia | 2019.06.06. 17:00
Koncertek a Balaton felett
Szigligeten évek óta rendeznek a Balaton fölé magasodó várban könnyűzenei koncerteken. Egész varázslatos élmény itt a naplementében Margaret Island vagy Hoolgans számokat hallgatni.

Meredek, kacskaringós utcák, nádtetős házak, és hatalmas fák között sétálhatunk fel a Balaton várába, ahol a hagyományőrző programok mellett minden évben tartanak könnyűzenei koncerteket is. A várfalakról csodás panoráma tárul elénk, délről a Balaton, északról pedig a tanúhegyek ölelik körbe Szigligetet.

Nézd meg a legjobb képeinket:

Balassa Balázs polgármesterrel beszélgettünk a koncertekről, a nyári programokról és a várfelújításról.
A Balaton fölé emelkedő várban tartott koncertek a nyár felejthetetlen zenei élményei lesznek – mondja. – Idén eggyel több könnyűzenei koncertet tartunk, mint az előző években. Van olyan fellépőnk, aki öt-hat éve mindig itt van, ezeket a koncerteket egészítjük ki olyan zenészekkel, akik beleillenek a vár miliőjébe és sokan szeretnék őket meghallgatni.

A Hooligans és a Magna Cum Laude szinte családtagok, ők minden nyáron tartanak koncertet nálunk, szívesen jönnek, ők is mindig jól érzik itt magukat.
Margaret Island, a Bagossy Brothers, Szabó Balázs bandája és egy Dés produkció lesz még a repertoárban. Nyolckor kezdődnek a koncertek, varázslatos a naplemente közben hallgatni a kedvenc előadóinkat.

Fotó: David Bodnar Photography

Olvasd el, hogy készül a Margaret Island Szigligetre!

– Hol tudunk jegyet váltani a koncertekre?
– Előzetesen már tudunk jegyeket vásárolni, érdemes időben megváltani a belépőket, a korábbi években is teltházasak voltak a koncertek, elővételben is elfogytak a jegyek.

Kattints ide a részletes koncertprogramért!

A koncertek alatt a vár nem látogatható, csak az előadásokra érkező vendégek mehetnek fel. A várba a nyári időszakban nyolc óráig tudunk belépőt váltani.

– A nyári várfelújítások nem zavarják a vendégeket?
– Szeptember másodikáig a munkálatok a látogatókat nem gátolják a közlekedésben, várnézésben. Minden turisztikai elemet meg lehet nézni, a vár látogatható lesz, egy-egy rövidebb időre lesznek csak bizonyos részei lezárva. Az építőanyagot is csak a nyitvatartási időn kívül szállítják fel a várba, hogy ne fosszuk meg a látogatókat a maximális élménytől. Szeptember 3-tól jövő év húsvétig zárjuk be a várat, mert a munkák a vendégforgalom mellett nem végezhetők. A felsővárban nem lesz olyan épületrész, ami ne újulna meg.

– Minden nyári programot megtartanak a várban?
– Igen. A munkálatok miatt egy rendezvényünk sem marad el. A hagyományőrző napokkal zárjuk a nyári időszakot, minden szokásos programunkat megtartunk. Tavalyelőtt már átléptük a Szigligeti várban a bűvös 150 ezer látogató számot, idén is komoly mértékben emelkedik a látogatószám.

– Minek köszönhető ez?
– Szigliget egész évben, télen is várta a vendégeket. Ha valaki eljött hozzánk korcsolyázni vagy szaunázni, az a várat is megnézte. Ha van program, idejön a térségbe a vendég, és nem biztos, hogy csak az adott településre. Minden színvonalas program, szolgáltatás emeli a vendégszámot és erősíti a térséget.

– Akkor is több vendég jön, ha a programok csak belépővel látogathatók?
– Igen. A színvonalas programokért hajlandóak a vendégek belépőjegyet váltani. Szigligeten nem jellemzőek az ingyenes programok, de a komolyzenei koncertjeink például belépő megváltása nélkül hallgathatók a vár alatti templomban. Szerda esténként 5 koncertünk lesz, ezek is teltházas előadások szoktak lenni. Szigliget a nevéhez méltóan az idelátogató családok minden tagjának igyekszik színvonalas programot nyújtani. Azáltal, hogy megvédtük az értékeinket és egyedülálló maradt a település, keresett pihenési célpont vagyunk. Nálunk az ófaluban az épületek 80 százaléka nádtetős. Egy településrészen ennyi nádtetős épület nincsen több a Balatonnál.

Nézd meg az Ófalu csodálatos képeit:

A Likebalaton tippjei a szigligeti zenés estékhez:

1. Ne magas sarkú cipőben hódítsuk meg a várat
2. Napközben próbáljuk ki a hagyományőrzőkkel a fegyverforgatást a várban
3. Járjuk körbe a vártornyokat, készítsünk fotókat a Balaton várában
4. Kóstoljuk meg a szigligeti fagyit
5. Sétáljunk az Ófaluban is
6. Vacsorázzunk a Kikötő étteremben vagy a Villa Kabalában

Kiemelt kép: David Bodnar Photography

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva