Mihály Szilvia | 2020.07.09. 14:00
Milyen íze van a szigligeti nyárnak?
A szigligeti Kisboltot írd fel a balatoni gasztro bakancslistádra, az itt vásárolt alapanyagokból olyan reggelit, ebédet vagy vacsorát készíthetsz, amitől te leszel a vendégeid abszolút kedvence!

A balatoni nyaralások alatt sokszor megyünk étterembe vagy eszünk a strandon, de a kerti partik és a közös főzések teszik teljessé a pihenéseket. Ha igazán helyi alapanyagokból szeretnénk főzni, akkor a piacokon tudunk bevásárolni. Ezzel egy baj van, csak bizonyos napokon és leginkább délelőtt vannak nyitva. Ha egy szombat este tovább nyúlik a megszokottnál, elég nehéz felkelni, és vasárnap délelőtt elmenni a Káptalantóti piacra, hogy friss kenyeret, sajtot, sonkát vegyünk. A megoldást a nemrég nyitott szigligeti Kisbolt nyújtja.
A települést amúgy se hagyjátok ki a balatoni nyaralás során, mert a vár és az ófalu nádtetős házai mellett a strand és a kikötő is csodaszép.

Fotó: Mihály Szilvia

– Ha színvonalas szolgáltatások működnek a településen, akkor örömmel jönnek a vendégek – mondta Balassa Balázs, a település polgármestere. – Szigliget úgy fejlődik, hogy közben megőriztük az értékeket. Hiszünk benne, hogy ez hosszú távon még több elégedett vendéget vonz hozzánk. Szigligetnek hihetetlen gazdag múltja van, de hatalmas jövője is. Nem csak a látnivalók, a felújított vár és a strand fontos, hanem az itt élő és dolgozó vendéglátók, szolgáltatók minőség iránti elkötelezettsége is. Szerencsére eddig is több kiemelkedő, akár bakancslistásnak megnevezett szolgáltató működött a településen. Ilyen a Villa Kabala, a Várkávézó, Bakos Attila vendéglője és a település határában működő TacoTruck. Nem hagyható ki a sorból a Kikötő étterem, hiszen nekik köszönhető ez az új delikatesz is.

Vincze Peti és édesanyja, Marcsi a balatoni vendéglátás híres anya-fia párosa, most úgy gondolták, betöltenek egy régóta tátongó űrt, a kikötő közelében nyitották meg a Kisboltot.

Én elvetemült gasztro rajongóként képes vagyok külföldön is órákat bolyongani a helyi áruk üzleteiben, gyönyörködni a csomagoláson vagy a címkében, legyen az olívaolajon, lekváron vagy pezsgős palackon. Lenyűgöz, ha érzem, látom a szakmai elhivatottságot a termékeken, üzleteken.

Fotó: Mihály Szilvia

Ti láttatok már kimérve kapható vajat vagy koktélfűszerket? És mikor vásároltatok fonott kosárkával a kezetekben?

– Előre menekültünk a járványhelyzet idején – meséli Peti. – Adott volt a lehetőség, kivettük az üresen álló épületet, és feltöltöttük minőségi alapanyagokkal. Keszthelytől Balatonfüredig nincs ilyen jellegű bolt, a Zánka, Gyenesdiás, Káli-medence háromszöget szeretnénk becélozni olyan minőségi válogatással, ami kielégíti egy háztartás alap igényeit és amilyen a nagy hiperekben nem található meg. Úgy alakítottuk ki a berendezést és a kínálatot, hogy az lebegett előttem, mire lenne szükségem nekem, ha itt nyaralnék, mit szeretnék megvenni magamnak, a barátaimnak, ha nem akarok elmenni a közeli város egyik nagy boltjába sem. Az épület egykor csárda és Áfész bolt is volt, a jelenlegi berendezést feleségemnek, Vincze Ferenczi Zitának köszönhetjük.

– Mi mindenből választhatunk? Ahogy körbenézek, olyan élelmiszereket is látok, melyek a környékbeli éttermek étlapján is szerepelnek.
– A rusztikus polcokon sorakoznak a hazai és külföldi finomságok: a mohácsi Garat Malom jó minőségű lisztjei, a Snack Garden csipszei, a Tóti Herba szörpök, Zsusska befőttjei, olasz pestok, olívaolajok, gyorsan elkészíthető 1-2 személyes tészták, rizottók, Balaton Gin, Fiver Tree tonicok, Várvölgyi pékáru, a Fűszerész 35 féle fűszere.

Fotó: Mihály Szilvia

A hűtőpultban Hübrisz és Stari sörök, Vis Vitalis vizek, sajtgurigák Szegi Karcsitól, a vászolyi Reményik Kálmántól, sajtok a Tekeresvögyi Sajtműhelyből, Fölföldi Béla füstölt termékei, a csodaszép piros Berkel szeletelőn Rompos Tamás szigligeti sonkája.
A bolt előtt nagy zöldséges-gyümölcsös pult gondoskodik a friss megfelelő alapanyagokról, de egy grill partihoz is mindent be lehet szerezni a Laposa és Gilvessy borválogatástól kezdve a vákuumozott fűszeres grill húsokig. Különlegesség a szarvasgomba-előrendelésünk, ilyen nincs máshol a környéken. Van szénhidrátcsökkentett cipónk és gluténmentes termékeink is.

Fotó: Mihály Szilvia

Szendvicseket, házi rétest, frissen facsart narancslét és kávét is kérhetünk egész nap, egyfajta közösségi térként is funkcionál a bolt és az előtte levő asztalok. Egyszerű de nagyszerű grill ételek készülnek majd, streetfood jelleggel, jó sörrel, papírtányérosan. A fenyvesi angus marha-farm és a Green Egg közös említése egy mondatban csak jót jelenthet.

– Elkészült az első saját terméketek, a soproni Harrer Csokoládéműhellyel közösen alkottátok meg Szigliget csokiját. Milyen íze van a településnek?
– Pisztáciás! – nevet Peti. – Az egyik legkedveltebb fagylalt a szigligeti Várkávézóban a pisztáciás fagyi, ezt az ízvilágot kevertük a csokiba. Nálunk a lila tehenes csokit hiába keresik a vevők, biztosan nem fog a kínálatunkban szerepelni. Ha egyszer valaki megkóstol egy valódi csokoládét, tudja, miért.

Fotó: Mihály Szilvia

A tejcsokoládéba sós pisztácia szemek vannak rejtve, már kibontva látszódnak a csokiba olvadó zöld pisztácia szemek, megkóstolva pedig…. Hát, ez tényleg Szigliget.

Megkóstoltuk a Balaton Gint, és megtudtuk, mitől lesz balatoni egy Somlón készült ital.

Fotó: Mihály Szilvia

– Somló a Balatoni borvidék része – mondta Fehér Péter, a Somló Spirit Pálinkaház képviselője. – A ginben található levendula Tihanyból, a muskotályos szőlő Badacsonyból, a fekete bodza bogyó a déli partról, a birs Siófok környékéről származik. A birs a citrusosságát, a levendula a fűszerességét adja az italnak. Ez nem a klasszikus London dry, hanem az új irányzatú, fűszeresebb ital, 4 további titkos gyógynövény kerekíti tovább az ízét. Az alapszesz néhány hétig ázik a fűszerekkel, majd kétszer lepároljuk és pihen egy hónapot. Másfél, két hónap alatt készül el egy főzet.

– Mivel a legfinomabb a Balaton gin, mivel kínáljuk otthon egy kerti partin?
Sokan azt mondják, jól iható tisztán, de egy tonik nem rontja el. A Gin fizz koktélt is ajánlom, nekem ebben a formában ízlik leginkább: gin, citromlé, cukorszirup, lime és szóda kell hozzá.

Nézd meg a Kisbolt megnyitóján készített képeinket:

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva