Mészáros Annarózsa | 2023.10.13. 08:00
Olívát szüretelni a Szent György-hegyen? Igen!
Mediterrán kert burjánzik a Szent György-hegy oldalában, ahol a tavasszal telepített olajliget mostanra beérlelte magvacskáit! Ragadj egy kosarat és vegyél részt a közösségi szüreten finom falatok kíséretében.

Spanyolországból mentett, 25-30 éves olajfákat fújdogál a szél a a Balatoni Mediterrán Botanikus Kertben. Ezeknek a példányoknak a dél spanyol éghajlat már túl meleg, így betegségek támadták meg a növényeket. Ez a növény típus -16 fokig télálló, északi, katalán fajta. Ezen növények a megmentését úgy kell elképzelni, hogy először lemetszik a fa oldalhajtásait, körbe vágják a fő gyökérzetet, utána kiemelik a földből és cserépbe helyezik a növényt, hogy szállítható legyen. Egy ilyen attrakció két évet vesz igénybe. A csapadékos tavasz némileg megviccelte a telepítőket, de április végén talajba kerültek az ideszánt példányok az egykori gyümölcsfák helyén. Ezek a fák mostanra termőre fordultak.

Fotó: Balatoni Mediterrán Botanikus Kert

– Hatalmasat, 50-60 centimétert nőttek a fák a tavaszi telepítés, április vége óta. 24 fa található a kertben, nagyjából a felén van bőven termés – örvendezik Bicskei Sándor, a Kert megálmodója az idei olíva termésről. – Augusztus végén egy csodásnak semmiképp sem mondható 20 perces jégesőben volt részünk, amikor is pingpong labda méretű jegek potyogtak, az leverte a termés 30%-át, illetve a környéken mindent szétcsapott. De hála Istennek, megmaradt egy szüretelhető mennyiség, ez körülbelül 30 kiló.

 

 

Fotó: Balatoni Mediterrán Botanikus Kert

Bohém élményszüret vár arra, aki október 21-én és 22-én kilátogat a kertbe. Lesz ugyanis borstand up és borkóstoló is, ahol a Szent György-hegy nedűit lehet kortyolni és pohárral a kézben lehet sétálgatni a lankákon. A szedegetés és kertvezetés alatt, mesélnek az olívákról, a kertről és minden illatosról, ízesről és finomról, ami csak megtalálható ebben az édenkertben. A svédasztalról pedig lehet csipegetni: tapas-ok és kencék balkáni pitával, padlizsánkrémmel, túrókrémmel, humusszal. De meleg finomságokból sem lesz hiány, hiszen asztalra kerül a spanyol pörkölt, a spanyol lecsó és chili con carne is.

 

Fotó: Balatoni Mediterrán Botanikus Kert

– A leszüretelt bogyók vörösborecetes pácba kerülnek érlelődni, mivel a préselnünk ekkora mennyiséget nem érdemes, nagyjából 250 kilótól lehetne belefogni az olaj gyártásba, hiszen 1 kiló bogyóból csupán 2-3 deci extra szűz olíva olaj lesz. Ezek a fák 2-3 év múlva képesek lesznek 2-300 kiló termést is produkálni. Akkor már érdemes lesz az olaj készítés lehetőségét is megfontolni.

Vár a Szent György-hegy, vár a Botanikus Kert egy kétnapos matinéra október 21-én és 22-én 11.30-tól 16.30-ig!

Nézd meg a kertről készült képeinket!

 

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: Balatoni Mediterrán Botanikus Kert

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva