Mészáros Annarózsa | 2023.08.13. 12:00
Mementó a Szent György-hegyen
Emlékpad került az Emmaus kápolna előtti túraútra Ify Lajos, egykori fonyódi plébánosnak ajánlva.

A Szent György-hegy tetején bő másfél évvel ezelőtt leomlott a legendákkal övezett Emmaus kápolna tornya. Fonyód egykori plébánosa építette saját kezével remete évei alatt a birtokon található épületeket és magát a kápolnát. A tulajdonos, Ify Lajos plébános halála után, 1967 óta a tucatnyinál több örökös nem törődött az állagmegóvással, a hely nem állt semmilyen műemlékvédelem alatt, így nincs igazi gazdája az épületegyüttesnek. A torony leomlását követően végleg világossá vált: a rom már rom marad. Várhatóan a birtokon található összes épületre az enyészet vár.

 

 

 

 

Ify Lajos Keszthelyen született, a pécsi teológiai éveiről, tanulmányairól, levelezéseiről bőven van forrás és adat. Baranya vármegyei kistelepüléseken volt káplán, s szeretett volna átkerülni a szülőhelyére, a Balatonhoz. Folyamatosan kérte elöljáróit az áthelyezésére vonatkozóan, s így került Fonyódra. Hosszú évekbe telt, amíg sikerült fontos szerepet betöltenie a településen. A két világháború között virágzó egyházi közösséget szervezett. Kulturális szempontból is fontosnak tekinthető a tevékenysége, hiszen behívta a településre a Boldogasszony iskolanővéreket, cserkészeket táboroztatott, irodalmi esteket szervezett. A forrásokban megjelenik az is, hogy 30-as évektől rendszeresen diákokat vitt át a Szent György-hegyi családi birtokra. Innen tudjuk, hogy ez egy családi birtok, magánterület. Arra vonatkozóan, hogy mikor kezdett épülni a kápolna és a környező épületek, több adatot is találunk. Ezek alapján az 1930-as évek végén illetve a 1940-es évek elején kezdődhetett az építkezés.

 

 

A birtok előtt a turistaút kiszélesedik, s itt kapott helyett Ify Lajos élete és munkássága előtt tisztelgő emlékpad, amely a kolostorokban található ülőfülkék, stallumok hangulatát, struktúráját idézi meg. Az egyik épületből származó ajtó konzerválásra került, majd ennek felületén található egy információs tábla, egy áttekintő helyszínrajz és egy térkép. Illetve korabeli fotók. Az ajtó egykori ablaknyílásába egy ólomüveg kép került, amely a fénykorában lévő kápolnát idézi meg.

 

Nézd meg az emlékpadról és Emmaus kápolnánál készült képeinket!

 

 

Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva