Szijártó János / veol.hu | 2022.09.15. 20:00
A Balaton-part szépsége kárpótolja a korai kelést
A mozdonyvezetők napján a tapolcai Gerencsér Norbert mesélt a Balaton-part menti vonatozás szépségeiről.

Világnap a Balaton-part közelében

A Mozdonyvezetők Szakszervezete javaslatára 1995 óta szeptember 15-én ünneplik az Európai Mozdonyvezetők Napját. Ez az alkalom lehetőséget nyújt arra, hogy a közvélemény és az utazóközönség figyelme a felelősségteljes, sok lemondással járó hivatást végző mozdonyvezetőkre irányuljon.

A MÁV Balaton-part közelében levő tapolcai telephelyén mintegy ötven mozdonyvezető teljesít szolgálatot. Közülük a közel harminc éves szakmai múlttal rendelkező Gerencsér Norbertet kérdeztük arról, hogy számára mit is jelent ez a nap.

– Ha konkrétan a mai napot nézem, akkor nálam ez pihenő nap. Éjfélkor végeztem, most itthon vagyok, lazítok kicsit, mivel holnap kora reggel, öt órakor kezdek. Ami a világnapot illeti, természetesen jó dolognak, egyfajta pozitív visszajelzésnek tartom a társadalom, illetve az utasok részéről. Azt mindenki tudja, hogy a mozdonyvezetői munka, a vasúti járművezetés másra át nem hárítható, közvetlen felelősséggel járó hivatás. Egy-egy alkalommal utasok sokasága, vagy milliárdos értékű rakomány vár arra, hogy biztonságban elérje célját. Ez múlik rajtunk, tudjuk jól, s ennek ismeretében végezzük munkánkat – mondta, majd hozzátette, a világnapot egy-két héten belül tervezik megünnepelni a kollégákkal.

Balaton-part

Nohabok sorakozója Tapolcán
Fotó: Mihály Szilvia/likeBalaton.hu

Vonatozás a Balaton-part mentén

Arra a kérdésünkre, hogy az elmondottakon túl mit gondol a szakma szépségéről, helyhez, a csodálatos szépségű balatoni környezethez kapcsolódó választ adott.
– Lassan harminc éve vezetek mozdonyt, de ezt a gyönyörű környezetet egyszerűen nem lehet megunni, akár a Balaton északi, akár a déli partját veszem alapul. Mindegy milyen évszakban járunk, mindegy milyen nap van éppen, ez a páratlan szépség kárpótol a korai kelésért. Ami persze nem öröm, ahogy a munkánkkal, a vezénylésekkel, helyettesítésekkel járó rendszertelen életmód sem, ám cserébe olyan látványban van részem szolgálatom során, amely csak keveseknek adatik meg – hangsúlyozta a tapolcai mozdonyvezető.

Tömegközlekedéssel is eljuthatsz a Balatonhoz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

Nyitókép: MÁV hivatalos
Forrás: veol.hu

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva