Szijártó János | 2024.02.02. 12:00
A Balatonnál is sok helyen elkezdték már a metszést a szőlőkben
Számos helyen megkezdték már a metszést a szőlőben, a nagyobb területeken már hetekkel ezelőtt, a kisebb birtokok gazdái viszont a napokban kezdték vizsgálgatni ültetvényeiket ebből a szempontból.

Tény, hogy a metszést akkor érdemes elkezdeni, amikor nagyobb fagyoktól már nem kell tartani, ám túl sokáig halogatni sem érdemes, addig semmiképpen sem, amíg a nedvkeringés megindul és a metszési felület könnyezni kezd.

A hegymagasi Varga József a napokban kezdte meg a metszést, Szent György-hegyi birtokának egy kisebb részével már végzett Fotó: Szijártó János

Varga József ennek tudatában állt neki a napokban a munkálatoknak a Szent György-hegyen.

– Korábban két hektárt, ma félhektárnyi szőlőt művelek, s miután magam végzem a metszést, már ollót kellett ragadnom. Pontosabban kettőt, mert először egy nagy, erős vágó eszközzel az elszáradt csonkokat, idősebb fás részeket távolítom el, majd utána már az egykezes ollóval alakítom ki a termőcsapokat. Vannak rövid csapon termő fajták, és olyanok is, amelyek hosszú csapon vagy szálvesszőn hoznak jobb termést. Ami engem illet, én alapesetben szálvesszős metszést alkalmazom, ami azt jelenti, hogy két vesszőt hagyok hosszúra egy tőkén, a kettőn összesen tizenhat, tizennyolc szemmel és persze az 1-2 szemes csapról is gondoskodom, gondolva a következő évi termésre – mondta Varga József.

Fotó: Szijártó János

A hegymagasi gazdálkodó birtokán van olaszrizling, cabernet sauvignon és sauvignon blanc, illetve segít egy barátjának a szőlőmunkákban, ott rizlingszilváni terem. Varga Józseftől azt is megtudtuk, hogy a termés egy részét palackozza, s úgy értékesíti, de folyóbort is hagy mindig a pincében. Az, hogy az ősszel majd mennyi nedű kerül a hordókba. az nagymértékben függ a metszéstől – tette hozzá –, amit éppen ezért mindig a maga idejében, kellő hozzáértéssel szükséges elvégezni.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!:


 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: Szijártó János

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva