Mihály Szilvia | 2021.09.01. 08:00
Gyere velünk egy betonüzembe, ahol nem dolgozunk, hanem borozunk!
Eszedbe jutna egy régi betonüzemben borozni a Balatonnál? Megállnál egy graffitis ipari területen egy romantikus koccintásra? Mostantól ezt is nyugodtan felírhatod a bakancslistádra, a Szent György-hegy tövében egy különleges helyszínre bukkantunk.

Elsőre nem jutna eszünkbe itt lekanyarodni és megállni, egy ipari területen vagyunk, de különleges színes graffiti hívogat befelé, az udvarról látszik a fenséges Szent György-hegy, boros üvegekből épített pulton DJ zenél, hatalmas fém vödrökben óriási mezei virág csokrok, talicskában behűtött pezsgő, BBQ ételek illata és padokon, szénabálákon üldögélők vidám beszélgetése jelzi, jó helyre csöppentünk.

El sem hiszed, de itt a környék legfinomabb borait kóstolhatod
Fotó: Mészáros Annarózsa

A hatvanas, hetvenes éveket idéző, tipikus gyári kiszolgáló épületek, öltözők, porta és raktárak mellett hatalmas a hol füves, hol betonos szabadtéri terület, ha lehet azt mondani, tökéletes a kontraszt, hiszen itt mostantól a magas minőségéről ismert Gilvesy borokat kortyolhatjuk.

Egészen különleges az atmoszféra
Fotó: Mészáros Annarózsa

A jelen

– A terület ideális helyen van ahhoz, hogy a turisták rátaláljanak, a Szent György-hegy és a Gulács között félúton, a Nemesgulács-Kisapáti vasútállomástól néhány lépésnyire vagyunk. Nyugodtan megihatunk egy pohár bort, vonattal akár Budapestig is utazhatunk – mutat körbe a furcsa helyszínen Gilvesy Róbert, aki ide álmodta meg borászatának rendezvényközpontját, közösségi terét.

Gilvesy Róbert
Fotó: Mészáros Annarózsa

– A kerékpárosoknak és a túrázóknak is egy kedvelt útvonala ez, nekem évek óta kedvenceim a szemben levő focipályát körbevevő hatalmas nyárfák.

A kisapáti B-üzemmel egy új fejezet kezdődik a Gilvesy Pincészet életében. Ebben az izgalmas, indusztriális épületben, a hegy bejáratánál sok fantáziát látunk.

A tervek szerint itt egy egész évben nyitvatartó vinotékát fogunk üzemeltetni, hiszen ez a terület sokkal könnyebben megközelíthető, mint a Szent György-hegyen levő birtok, itt parkolni is könnyebb.
Tervezzük, hogy gasztroeseményeket, zenei és irodalmi programokat is tartunk majd itt.

Ragyogó napsütés, egy pohár bor egy betonüzemben?
Fotó: Mészáros Annarózsa

– Mi volt itt korábban?
– Egy betonüzem működött ezen a területen, részben azért is lett a neve Gilvesy-B üzem. Itt ténylegesen betonelemeket gyártottak, a legtöbbet a zalahalápi bánya alagútrendszeréhez használtak fel. Amikor a bánya megszűnt, akkor aknafedőket, kútgyűrűket kezdtek gyártani. A szomszéd épületbe érkeztek egy kötélpályán keresztül a nemesgulácsi bánya kövei.

Időutazás
Fotó: Mészáros Annarózsa

Időutazás

1981. november 25-én a Veszprémi Naplóban ezt olvashatjuk a betonüzemről:

„Tíz éve még kis teljesítményű betonkeverőkkel dolgozott Nemesgulácson a tapolcai TÖVÁL betonüzeme. Azóta ez az üzem is sokat változott.

Ma Elba- Mixer betonkeverő készíti a friss betont, rakodógép tölti meg a vagonokat és tehergépkocsik hordják a megkevert betont az építkezésekhez.

A 29 dolgozót foglalkoztató üzem ebben az évben 15 millió forint bruttó bevételt realizál. Százezrével készül a bányaidomkő, de sokat gyártanak járdalapból, kútgyűrűből, víz és permetlé tárolására alkalmas betonkádakból is.

Forrás: Veszprémi Napló/Arcanum

Nyári időszakban naponta 300 mázsa cementet használnak fel.
Megrendelőik között van a Bányászati Aknamélyítő Vállalat. Különösen sok idomkövet készítettek a Halimba III. állami kiemelt nagyberuházáshoz. Negyedévenként 100 ezer darabos megrendelést teljesítenek a Veszprémi Szénbányáknak, de szállítanak Tatabányától Egerig, Halimbától Pécsig mindenfelé az országban.
A megnövekedett lakásépítkezésekhez havonta 7-800 köbméter betont készítenek, de csatornaépítésektől a hídépítésig sokfelé szállítják a frissen kevert betont. Ottjártunkkor éppen a kővágóörsi Béke Termelőszövetkezet gépkocsijai álltak a töltőgarat alatt. Nagy felhasználó a Dunántúli Regionális Vízmű Vállalat is.” (Forrás: Arcanum)

Forrás: Veszprémi Napló/Arcanum

1984. június 5-én álláshirdetésben keresik a betonüzem dolgozóit:

„Nemesgulácsi betonüzemünkbe járdalap, idomkövek és egyéb betonelemek gyártására keresünk dolgozókat.

Az elszámolás darabbérben történik, kereseti lehetőség teljesítménytől függően 5-6000 Ft/hó. Választható egy vagy két műszakos munkaidőbeosztás.

Felveszünk még: kőműves, ács, festő szökés betanított munkásokat, kubikosokat, és segédmunkásokat. Az elszámolás a személyi béren alapuló csoportteljesítmény alapján történik. Munkaidőnk heti 40 óra, dolgozóinkat saját autóbusszal szállítjuk. A jelentkezőket 8284 Nemesgulács betonüzem, vagy Tapolca 8300 Ipar u. 2. szám alatt fogadjuk, hétfőtől csütörtökig 6-15 éráig, pénteken 6-12 óráig” (Veszprémi Napló, Arcanum)

Forrás: Veszprémi Napló/Arcanum

Nézd meg a Gilvesy B-üzemben készített képeinket:

 

Hamarosan kezdődik a környék egyik legizgalmasabb rendezvénye, járd be a Szent György-hegyet szeptember első hétvégéjén. Kattints a részletekért.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva