likeBalaton.hu | 2022.03.22. 08:00
Ma van a víz világnapja – érdekességek és programok a Balatonnál
Március 22. a víz világnapja. A Balatonnál színes programokkal ünneplik, mi pedig további érdekességeket is mutatunk.
Az ENSZ Közgyűlés 1992-ben döntött megtartásáról. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a világon mintegy 2,2 milliárd ember kényszerül arra, hogy szennyezett vizet igyon, 2025-ben pedig már az emberiség kétharmadát fenyegeti majd ez a veszély. A WHO becslése szerint a fejlődő országokban valamennyi betegség nyolcvan százaléka és évente több mint félmillió idő előtti halál az ürülékkel szennyezett vízre vezethető vissza. A világnap alkalmával Magyarországon a vízügyi szakma kiemelkedő képviselőit kitüntetéssel ismerik el.

 

Tavaly így ünnepeltük a víz világnapját és a Balatont.

 

A víz világnapján oda is bemehetsz, ahová máskor tilos

Családi programokkal, gyerekkoncerttel, ismeretterjesztő előadásokkal várja az érdeklődőket a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. március 22-én.

A járványhelyzet okozta kényszerű szünet után 2022-ben a rendezvény visszaköltözik Siófok főterére, ahol az ünnepi beszédeket követően kvízjáték, Farkasházi Réka és Tintanyúl zenekar koncertje, valamint Németh Nándor úszó olimpikonunkkal való beszélgetés várja a környékbelieket.

Fotó: Krausz Andrea

 

Búvárok tisztítják rendszeresen a tapolcai tavat

Üvegpoharakat, tálcát, sörös kupakokat, italos üvegeket is találtak a Malom-tóban. A Veszprém Megyei Búvárklub helyi, veszprémi, balatonfüredi tagjai idén is a Malom-tóban merülve nyitották meg a szezont, így köszöntve egyúttal a Víz világnapját. Olvasd el a tó tisztításának titkait.

Olvasói fotó: Héjja Rita

 

A víz világnapja alkalmából rendezték meg Keszthelyen a Tavaszköszöntő csobbanást

Mivel lehet legjobban megünnepelni a víz világnapját? Egy balatoni fürdőzéssel. Az, hogy a tó még nincs 5 fokos sem, nem zavarta a márciusi strandolókat. A hagyományos rendezvényen Schirilla György és barátai mártóztak meg a Balatonban, mellyel a szilveszteri csobbanáshoz hasonlóan az egészséges életmódra és a hideg víz jótékony hatásaira hívták fel a figyelmet. Nézd meg itt a videós beszámolót a csobbanásról.

Keszthelyi eredmény pontosíthatja a klímaváltozás hatásainak becslését

Napjaink egyik legtöbbet tanulmányozott témája a globális felmelegedés és annak különböző léptékű hatásvizsgálata, a lokális vonatkozásoktól az egész Földre kiterjedő globális szintig. A mérsékelt övi negatív hatások közül talán a legkevesebb szakmai vita a csapadékmennyiség várható csökkenése és területi-időbeli eltolódása körül van, amit már saját bőrünkön is tapasztalunk: egyre több a száraz és meleg nyár, aszályérzékenységünk fokozódott, a tavaszi induló talajnedvesség pedig egyre gyakrabban csökken kedvezőtlenül alacsony szintre. Olvasd el a cikk folytatását itt.

Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Nyitókép: Olvasói fotó/Szabó Zoltán

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva