Tóth B. Zsuzsanna/veol.hu | 2023.06.18. 18:00
Nyugat-európai hangulat a Csigó Malomban
Rost Andrea operaénekes koncertjével nyitotta meg kapuit a gyulakeszi Csigó Art Pont 2023 "Kölcsönhatások, művészetek találkozása keresztül Európán" című összművészeti rendezvénysorozata.

Az eseményt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projekt, a VEB 2023 Kultháló Program keretében szervezte a Csigó Malom Kulturális és Művészeti Központ Alapítvány, amelynek vezetője, Bartunek Katalin köszöntötte a vendégeket. Hangsúlyozta: a cél, hogy ebben a történelmi esztendőben

a komolyzene és a képzőművészet terén egyaránt változatos programok várják a vendégeket.

A kultúra térségeket emelhet fel

– A képzőművészeti tematikát idén sikerült nemzetközivé fejlesztenünk.

G. Heller Zsuzsa keramikus művész, Gábor Áron festőművész és T. Szabó László képzőművész mellett bemutatkozik alkotásaival az Olaszországban élő Török Judit festőművész és Carlo Maglitto szobrászművész.

Rost Andrea Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes, érdemes művész pedig most ünnepli a születésnapját. Jubileumi évének záró eseménye is erre a napra esik. Mivel a kultháló egyik missziója a fiatalok felkarolása, az oktatás, ismeretterjesztés, így a művésznő két növendékét hozta magával, valamint Harazdy Miklóst, aki zongorán kíséri a fellépőket – mondta Bartunek Katalin.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter leszögezte, hogy az ország legszebb választókerülete a tapolcai.

– Az EKF program szervezésekor az volt a célunk, hogy ne csak Veszprém, hanem az a térség is pályázzon, amelyhez ezer szállal kötődnek a városiak. Számunkra a kultúra nem csak a szabadidő eltöltésének minőségi módja, hanem egy olyan hatalmas potenciál, amely térségeket emelhet fel, amelyre gazdasági modellt lehet alapozni, munkahelyeket teremt, jót tesz mindenkinek. Az, hogy az együttműködésben 116 település vesz részt, nem automatikus volt, és nem kényszer, hanem lehetőség a települések számára – mondta a miniszter és leszögezte, hogy a mai rendezvény

méltán felveszi a versenyt Nyugat-Európa számos felkapott térségében rendezett programokkal.

Az idegenforgalmi adatok azt bizonyítják, hogy a külföldi turisták száma 60, a belföldieké 116 százalékkal magasabb volt májusban a korábbi év ezen időszakához viszonyítva Veszprém városában. Kifejezte továbbá reményét, hogy az EKF egyes kulturális elemeit át lehet menteni a következő évekre is.

Rost Andrea születésnapja estéjén lépett fel a Csigó Malomban
Fotó: Csigó Art Pont 2023 – hivatalos

Szent Cecília érem

Nagy Krisztián a VEB 2023 projekt menedzsere úgy fogalmazott, hogy a kultúra nem csak szórakozás, hanem kulturális identitás teremtés, az önkifejezés alapvető közege. – Az a 11 helyszín, amely bekapcsolódott a programba, méltó arra, hogy bárki számára megmutassa a térség értékeit és kultúráját – mondta.

Mácsai János zenetörténész Rost Andrea és növendékei fellépése során az egyes operaáriák előtt néhány szóval bemutatta azokat.

Rost Andrea Mozarttól a Figaro házasságából Susanna áriáját énekelte, Gounodtól a „Faust” egy részletét, az Ékszer áriát adta elő, majd Leoncavallo: Bajazzok című művéből a Madárdalt, és Puccinitől Leuretta áriájával zárta a bemutatkozást. A zeneakadémián az alapítványa első, Pálya Start mesterkurzusa növendékei, az Ausztráliában született és hazánkban élő Gabor Audry és a kárpátaljai Antóni Norbert többek között Mozarttól a Figaro házasságából Susanna és a gróf duettjét adták elő, de szólókkal szintén bizonyították tehetségüket.

A koncertet követően Bartunek Katalin egy Törley Mária által, kifejezetten a művésznő ezen születésnapjára készített Szent Cecília éremmel ajándékozta meg Rost Andreát.

Az ünnepelt tiszteletére meglepetésvendégek is érkeztek, kedves barátai, a Jávorkai fivérek. Ádám, a csellóművész és Sándor, a hegedűművész a Handel-Halvorsen – Jávorkai Passacagliat adták elő szintén nagy sikert aratva.

Rost Andrea megköszönve az ajándékot úgy reagált, hogy a legnagyobb öröm, ha valaki megoszthatja az örömét másokkal. A Jávorkai fivérek pedig erre az estre helybe hozták a Carnegie Hallt.

Nyitókép: Csigó Art Pont 2023 – hivatalos

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva