likeBalaton.hu | 2023.06.15. 14:00
A Múzeumok éjszakája 2023 kiemelt városa Veszprém
A Múzeumok éjszakája keretében 13 intézmény várja a Veszprémbe látogatókat június 24-én.

– Országszerte 442 kulturális intézmény több mint 2200 programmal, köztük koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel várja a látogatókat június 24-én, a Múzeumok éjszakáján – mondta Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára. Az eseményt 2023-ban Miklósa Erika, a Magyar Szent István-rend birtokosa, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas operaénekes népszerűsíti jószolgálati nagykövetként.

 

A Balaton körül ezeken a helyszíneken látogatható a Múzeumok Éjszakája.

 

– Vannak olyan kulturális kódok, amelyek összekötnek minket, ilyenné kezd válni az ország legnépszerűbb kulturális rendezvénye, a Múzeumok éjszakája is, amelyen tavaly több mint 300 ezren vettek részt és a szervezők idén is hasonlóan magas részvételre számítanak – emelte ki a helyettes államtitkár.

A rendezvény célja, hogy azoknak is felkeltse az érdeklődését a közgyűjtemények, kiállítóhelyek iránt, akik nem, vagy csak ritkán járnak múzeumba.

A veszprémi Törvényszék udvara Múzeumok éjszakáján 2019-ben Tűzzsonglőr bemutató
Fotó: Veszprém Megyei Napló/Pesthy Márton

 

2023-ban Veszprém a Múzeumok éjszakája kiemelt helyszíne

A rendezvény idén a „TRendben vagyunk” szlogen köré épül, kiemelt helyszíne pedig Veszprém lesz, ahol 13 intézmény várja majd a látogatókat. A kiemelt tematikához az intézmények csaknem 330 programmal kapcsolódnak. Neumann János-emlékévhez csatlakozva tíz intézményben mutatják be izgalmas programok segítségével a 120 éve született, világhírű matematikus sokrétű munkásságát.

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára, Miklósa Erika operaénekes, a Múzeumok éjszakája jószolgálati nagykövete, Porga Gyula, Veszprém polgármestere és Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

– Az Európa Kulturális Fővárosa program évében számos izgalmas múzeumi és kísérőprogrammal készülnek a Múzeumok éjszakájára. Veszprémben 13 intézmény 30 helyszínen több mint félszáz programmal várja majd a látogatókat – mondta Porga Gyula, Veszprém polgármestere.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere beszél a Múzeumok éjszakája program beharangozó sajtótájékoztatóján
Fotó: MTI/Kosticsák Szilárd

 

A Múzeumok éjszakáján nyílik meg az Egry József munkásságát bemutató kiállítás a megújult Laczkó Dezső Múzeumban, és a festőművész előtt tiszteleg a Művészetek Háza tárlata is. Emellett lesznek programok a Digitális Tudásközpontban, a Margit-romoknál és a Foton Audiovizuális Centrumban is.

Egry József Badacsony című festménye
Forrás: Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém

 

A program – a gyermekes családokra tekintettel – délután négy órakor kezdődik a budapesti Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol nyolc kiállítást tekinthetnek meg a látogatók, a múzeum munkatársai berendeznek egy 600 lepkének otthont adó lepkeházat, lesz élőállat-bemutató, emellett dél-amerikai ételeket is kóstolhatnak és latin zenét is hallgathatnak az érdeklődők.

 

 

A Múzeumok éjszakája programjai ezen a weboldalon érhetőek el, valamint egy mobilalkalmazás is az érdeklődők rendelkezésére áll. A MUZEJ EVENT@HAND applikáció ingyenesen tölthető le.

 

 

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: Napló/Pesthy Márton

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva