Mészáros Annarózsa | 2023.05.07. 08:00
Idill és bizakodás a fő mottója a badacsonyi borászoknak | I. rész
Május idusán megkérdeztük a badacsonyi borászokat, hogy miként értékelik a 2022-es évet, hol tartanak most a tavaszi munkálatokkal és milyen elvárásokkal vannak az idei év tekintetében. Rengeteg izgalmas választ kaptunk a kérdésekre! Két részes interjú sorozatunk első részét olvashatod.

Nagy Leopold, Folly Arborétum és Borászat

— Úgy kezdtük az évet, hogy januártól elkezdtük az új tételek palackozását — indítja beszélgetésüket a Folly borásza. — Letöltöttük a Boróka rozénkat, a Buboréka rozét, majd következett a Budai zöld és ezt követte a sorban a Boróka fehér. S most, hogy egy picit jobb idő lett elkezdődtek a zöld munkák: telepítések vannak folyamatban, 2,5 hektár olaszrizlinget fogunk telepíteni. S az új, a ’22-es tételeket folyamatosan palackozzuk, nagyjából június végére befejezzük!
— Kihajtottak a rügyek, megtörtént a rügyfakadás, a lemosópermetezésen már túl vagyunk a munkaterületeink java részén — térünk át a zöldmunkákra. — Kezdődik a fűkaszálás, picit feltörjük a földet, hogy a tavaszi esők jobban bemosódjanak a talajba, ezáltal még jobban fokozzuk a szőlő növekedését, s elkezdjük a hajtás válogatást és megyünk sorba… Az elmúlt időszak esőben gazdag volt, de bőven voltak napos órák is, ami nagyon jó hatással volt a szőlőre. Egyszóval: bizakodóak vagyunk!

Nagy Leopold, a Folly borásza
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

 

 

Borbély Tamás, Borbély Pince

A Borbély Pincében a ’22-es évjáratnál az alapborok, a tartályos borok palackba, illetve forgalomba kerültek. — Nyilván a birtokon két lábbal dolgozunk, így elengedhetetlen, hogy reduktív friss boraink is legyenek, akár gyöngyöző, akár csendes borként — vázolja Tamás a borászat koncepcióját. — De nálunk nagyon fontos, hogy a helyi fajtákból hordós iskolával, hordós erjesztéssel, komoly fehér nagy borok is szülessenek. Ezért a 2022-es évjáratból most kezdtük el a palackozásokat. Majdnem minden kijött hordóból, most tartunk a készre kezelésnél és elindult már 1-2 tételnél a palackozás is. Mi ezeket a hordós tételeket 6-8 hónapos érlelés után palackozzuk, tehát a szüretet követő tavasszal. Viszont piacra legkorábban, a palackozáshoz képest, csak 1-1,5 év múlva fognak kerülni, addig az érlelő pincében pihennek — mondja Tamás. Most a 2019-es, 2020-as évjáratok kerültek a boltok polcaira.

— A szőlőmunkával nagyon jól állunk: a metszések, kötözések megvoltak, volt egy kevés telepítésünk. 1,5 hektárt most újratelepítettünk, a támrendszer-kiépítés még folyamatban van. Azt gondolom, hogy most nagyon jól állunk. De ahogy most végre elindul a természet, végre tavasz lesz, szép napsütéses, meleg idő van. S így gyorsan el fog jönni az a pillanat, hogy előrébb van megint a természet, mint ahogy mi azt sejtjük. De ehhez alkalmazkodni kell. Igaz, hogy nem volt nagy hideg, elhúzódott a tavasz, nem robbant egyből a természet — Borbély Tamás azt gondolja, ez jót fog tenni hosszútávon. — Szerencse, hogy januárban sokat esett, s mivel nem volt fagyott a talaj, így beitta ezt a csapadékot. Így a tavalyi kiesés pótlódott. Most pedig március-áprilisban volt annyi csapadék, hogy az idei, eddigi négy hónapos átlag is jó szinten van. Így a tavaszból a nyárba egy feltöltött talajállománnyal tudunk indulni. A tavalyi évben ez volt a rossz, hogy a télből is már mínusszal jöttünk, mert egyáltalán nem volt csapadék. Ezáltal voltak nehézségeink bőven. Így most egyelőre bizakodóak vagyunk, mert az előjelek jó irányba mutatnak a 2023-as évre.

 

Borbély Tamás
Fotó: Magyar Bor Akadémia

 

 

Éliás Csaba, Éliás Pincészet

Éliás Csaba szeret jóslatokba bocsátkozni: — A ’22-es évről december elején azt mondtam, hogy ez az olaszrizling éve lesz. Ez a bor nagyon szépen fejlődött a pincénkben, most is nagyon szép — az Éliás Pincészetnek két fő fajtája van: a szürke és az olasz. — S mindig vagy szürke év van nálunk vagy olasz év. S hogyha akár az egyik, akár a másik nagyon-nagyon rendben van akkor en block az egész év jó. Mindig megpróbálom megbecsülni, hogy melyik fajta lesz a húzó, s most azt gondolom, hogy a 2022-es évjáratban az olasz rizling nagyon rendben van. Egy picit talán a szürke mögötte van, de utolérheti bármikor. De azt gondolom, hogy a hagyományos fajták nagyon jó minőséget prezentálnak az elmúlt évből. Idén olaszból, szürkéből nem kell a frisset kihoznunk, egy évet pihentetjük, s még az elsőség is változhat.

A metszéssel, a vesszők lekötésével és az első kaszálással már megvannak Éliásék.

— De a rengeteg eső hatására nagyon nő a fű, ezért a kaszálást újra kell hamarosan kezdeni. A mi szőlőink a hegyen vannak, így mi nem gyomirtózunk, hanem kaszálunk. Ebben az évben elég sok bizonytalanság van, nem csak a borágazatban, hanem úgy általában.. Nehezen kiszámítható, hogy fog a magyar gazdaság, miként fog a belföldi turizmus reagálni, nehéz ezekre egy olyan becslést, várakozást adni, ami meg is állja a helyét. Ezért azt gondolom, hogy nem várakozni kell, hanem aktívan elébe menni az eseményeknek és Badacsonyban olyan programterveket készíteni, szervezni, amelyre olyanok is eljönnek a borvidékre, akik nem is terveztek Badacsonyba jönni. Például az idei Kéknyelű virágzás Ünnepén szeretnénk az eddigi legnagyobb Kéknyelű kóstolót megtartani, egy különleges helyszínen, a Badacsony szőlőhegyen, a Kutatóintézet Kéknyelű teraszán. Ott sétálgatunk a szőlősorok és a borászok között – igazán idilli lesz!

Éliás Csaba
Fotó: Éliás Birtok


 

Szőke Barna, MATE Szőlészeti- és Borászati Intézet Badacsonyi Kutatóállomás

Az Intézetben is a tél lehetőséget ad arra, hogy a pincében dolgozzanak.

– Szerencsére a boraink 100%-ban elkészültek, egy-két kivételtől eltekintve sikerült lepalackoznunk a szükséges tételeket, amit érlelni szeretnénk, azok hordóban vannak — sorolja a teendőket Szőke Barna, az Intézet vezetője. — Mindemellett rengeteg dolgunk van a szőlőben, hiszen a szőlő 12 hónapon keresztül ad nekünk munkát, a metszéssel szerencsésen végeztünk már. A talaj munkálatok folyamatban vannak — Barna szerint a szőlő egy óriási túlélő.

— Most olyan fagy nem volt, ami a szőlőnél bármiféle problémát okozott volna. Annyira mediterrán már az éghajlatunk, hogy a nyári meleg mellett télen sincsen különösebben hideg, s ezek a kisebb fagyok nem okoznak különösebb gondot a szőlőnek. A tavaszi fagyok, amikor már kisebb hajtás van, s akkor fagy meg, az már annál inkább okozhat hatalmas terméskiesést, de a téli fagy szerencsére az utóbbi jó néhány évben nem okozott problémát. Idén is célunk, hogy kiváló borokat készítsünk. De mi egy Kutatóintézet vagyunk, így nem csak a kiváló borok készítése a fő célunk, hanem olyan új irányt, tudást letenni az asztalra, amit a termelők, a szőlővel foglalkozók és a borkészítők tudnak majd használni.

 

Szőke Barna
Fotó: Barna Pincészet


 

Badacsonyba tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Nyitókép: Folly Arborétum és Borászat-hivatalos

 



Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva