Krausz Andrea | 2023.12.14. 16:00
16 barlang újult meg a Balatonnál és a Bakonyban
Megújultak a barlangbejáratok, kiépült egy új, fémszerkezetű lépcső, elhárították az omlásveszélyt, terelő- és védőkorlátokat létesítettek, tájékoztató táblákat helyeztek ki, tanösvényeket alakítottak ki, és egy kiadvány is megjelent.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) a Széchenyi 2020 program keretében elnyert nettó 246 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével újította meg a Bakony–Balaton UNESCO Globális Geopark területén fellelhető különböző földtudományi természeti értékeket.

Denevérbarát barlangok

A beavatkozások elsősorban élettelen természeti értékeket jelentő geohelyszíneket érintettek, de pozitív hatást gyakorolnak a kapcsolódó élőlények közösségeire, élőhelyeire is – tájékoztatta szerkesztőségünket a BfNPI.

Mint írták, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság geohelyszínek fejlesztését célzó projektje 2023 decemberében lezárult. A fejlesztés eredményeként lezártak 16 barlangi bejáratot. Így például a fokozottan védett Csodabogyósbarlang, Szentgáli-kőlik és a Tihanyi Forrás-barlang kapott természetvédelmi szempontok szerint kivitelezett, biztonságos bejáratot.

A barlangkiépítések során

járatok és bejárati szakaszok denevérbarát biztosítása, omlásveszély elhárítása, rozsdamentes létrák beépítése, a korábban beszerelt korrodált műtárgyak cseréje történt meg

a barlangi képződmények megóvása és a barlangkutatók biztonsága érdekében, továbbá egyes víznyelőbarlangok esetében szűrőgátak is készültek az eltömődés elkerülése érdekében.

Új lépcsősor az úrkúti őskarsztnál
Fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

Új lépcsősor az úrkúti-őskarszt területén

A pályázat másik fő tengelyét a földtudományi jellegű természetvédelmi területek (részben földtani alapszelvények) rekonstrukciós munkái jelentették Várpalota, Felsőörs, Úrkút és Sümeg településeken. Ezek során felújították a védőtetőket, a Várpalotai Homokbánya, a Sümegi Mogyorós-domb őskori kovabánya és a Felsőörsi rétegtani szelvény területénál pedig újakat építettek.

Az úrkúti őskarszt területén egy új fémszerkezetű lépcső létesült, így új látogatói útvonal jött létre.

A rekonstrukciós munkák során a földtani alapszelvények láthatóságának és vizsgálhatóságának megteremtése mellett az arra érdemes kőzetfelszínek szükséges mértékű tisztítása, terelő- és védőkorlátok létesítése, korábbiak javítása is megtörtént.

A projekthelyszíneken tájékoztató táblákat helyeztek ki, tanösvényeket alakítottak ki, és egy kiadvány is megjelent a földtudományi természeti értékekről.

A BfNPI az általa alapított és fenntartott Bakony–Balaton UNESCO Globális Geopark területén fellelhető barlangokat, víznyelőket, földtudományi értékekkel bíró természetvédelmi területeket, földtani alapszelvényeket, valamint a fajok élőhelyeit szeretné megőrizni.

Nyitókép: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva